100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wordt Viaplay concurrent van RTL en Talpa?

Dinsdag 19 Oktober 2021 3 minuten en 28 seconden leestijd

Wordt Viaplay concurrent van RTL en Talpa?

Zoals we al eerder hebben aangekondigd gaat de Scandinavische streamingdienst Viaplay vanaf 2022 Formule 1 uitzenden. Deze streamingdienst komt dan ook in 2022 naar Nederland. De exacte datum is nog niet bekend. Naast Formule 1 maakte ze ook al bekend dat darts, de Bundesliga en Premier League ook in handen komen van Viaplay. Ook heeft ze haar zinnen gezet op de uitzendrechten van MotoGP. Je zou zeggen dat dit al heel wat is, maar dit is niet enigste aanbod wat op Viaplay te zien gaat zijn!...

Viaplay wilt namelijk niet alleen sportliefhebbers aan zich binden, maar wilt dat de streamingdienst voor iedereen aantrekkelijk is. Dit is de rede dat ze ook Nederlandse shows, series en documentaires gaan maken. Hiermee wordt Viaplay dus een concurrent van RTL en Talpa. Het programmahoofd van Viaplay wil in 2023 in elk geval twee Nederlands geproduceerde realityshows, twee dramaseries en één documentaire aanbieden. Viaplay maakt op dit moment ook al eigen Viaplay originals. Dit zijn films, series en documentaires die exclusief in opdracht van NENT (Nordic Entertainment Group) zijn gemaakt. Daarnaast heeft NENT ook de uitzendrechten van diverse content van andere mediabedrijven gekocht.

NENT is met Ziggo en KPN in onderhandeling over een mogelijke samenwerking. NENT vindt het namelijk belangrijk dat Viaplay beschikbaar wordt in zoveel mogelijk woningen in Nederland. Wat hiervoor ideaal zou zijn is bijvoorbeeld toegang tot bruikleendecoders van Ziggo en KPN. Of er een samenwerking gaat ontstaan is nog de vraag.

Wie is Viaplay?

Viaplay is een streamingdienst van het moederbedrijf Nordic Entertainment Group. Nordic Entertainment Group (NENT) betrekt elke dag miljoenen mensen bij de streamingdiensten, tv-zenders en radiostations. Daarnaast creëren de productiebedrijven veelgeprezen content. De NENT Group is opgericht in 2018, heeft inmiddels meer dan 1500 medewerkers en meer dan 45 merken.

NENT Group is de hartslag van entertainment. Ze vertelt verhalen, raakt levens en breidt werelden uit. De content die gecreëerd wordt is betekenisvol en roept emotie op. Het aanbod bestaat van live sport tot films tot series tot muziek en eigen originele shows. Zo heeft NENT al een aantal merken, namelijk:

 • Viaplay:
  Dit is een Scandinavische video-on-demand service met content zoals sport, films en drama. Deze service is al beschikbaar in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Estland en Polen. In 2022 komt deze streamingdienst ook naar Nederland.
 • Viafree:
  Deze gratis videostreamingservice biedt recente tv-afleveringen en exclusieve online-inhoud in de Scandinavische regio.
 • Vsport, serie & film:
  Dit is een verzamelnaam voor zenders met het grootste premium-tv-contentportfolio van Scandinavië.
 • TV:
  NENT Group heeft een grote verscheidenheid aan internationale tv kanalen, maar liefst 12 stuks,  met originele inhoud.
 • Radio:
  NENT Group is een van de grootste commerciële radio-operators in de Scandinavische regio. Daarnaast heeft ze een online muziekservice, ‘I like radio’.
 • Studio’s:
  Viaplay studio’s is de interne productietak van de NENT Group. Hier produceren ze veelgeprezen inhoud in meerdere genres. Daarnaast hebben ze ook een in-house animatiestudio die 3D geanimeerde content maakt. Ze runt de dochteronderneming ‘Paprika Studio’s’.

Wie zijn RTL en Talpa?

Om Viaplay voor iedereen aantrekkelijk te maken gaan ze ook Nederlandse shows, series en documentaires maken. Hiermee wordt Viaplay dus een concurrent van RTL en Talpa.

RTL Nederland Holding BV bevat de volgende RTL zenders: RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, RTL Z, RTL Lounge, RTL Crime, RTL Telekids, RTL XL en RTL Videoland. Het bedrijf is een dochteronderneming van RTL Group. RTL Group is weer een televisie- en radiotak van het Duitse Bertelsmann-concern.

In 2021 is RTL 4 een van de belangrijkste zenders van de groep. Deze zender trekt een breed publiek aan met producties als ‘The Voice of Holland’, en ‘Married at First Sight’. Daarnaast zijn er ook vaste dagelijkse programma’s zoals ‘RTL Nieuws’, en ‘Jinek’. RTL 7 staat in het teken van internationale films en grote sportwedstrijden en op RTL 8 worden herhaling van RTL 4 en buitenlandse series uitgezonden. Op RTL Z is veel aandacht voor ondernemend Nederland.

RTL biedt dus heel veel diversiteit. Dit betekent dat Viaplay ook veel diversiteit wilt gaan bieden. In juni 2021 maakten Talpa Network en RTL bekend dat er voornemens zijn om te fuseren. Talpa Network is een 100% Nederlands netwerk van sterke mediamerken. Met merken als SBS6, Radio 538 en LINDA bereiken ze wekelijks 90% van de Nederlanders. Talpa vindt het belangrijk om Nederlandse content en media te behouden, verrijken en ontwikkelen.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking