100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is Hertz en waarom is het belangrijk voor je tv?

Donderdag 28 Januari 2021 4 minuten en 47 seconden leestijd

Wat is Hertz en waarom is het belangrijk voor je tv?

Hertz (Hz) is de eenheid waarin het aantal trillingen per seconde wordt uitgedrukt. Hertz wordt gebruikt bij periodieke verschijnselen en wordt ook wel de frequentie genoemd. Dit betekent dat het verschijnsel zich herhaalt. Wanneer je bijvoorbeeld 1 keer tikt per seconde, dan is de frequentie 1 Hz. Wanneer je twee keer tikt per seconde is de frequentie 2 Hz. Hertz is dus de eenheid van frequentie. Bij een televisie geeft Hertz aan hoeveel frames een televisie per seconde laat zien. Je kunt een frame als een plaatje zien. Wanneer je plaatjes heel snel achter elkaar afspeelt ontstaat er een bewegend beeld. Een beeld dat uit meerdere frames per seconde bestaat ziet er dan ook vloeiender uit.

Welke verschillende soorten Hertz zijn er?

Er zijn verschillende varianten waarbij Hertz voorkomt. Wij hebben de verschillende soorten Hertz voor je op een rijtje gezet.

  • Elektriciteit: De wisselspanning van bijvoorbeeld stopcontacten wordt ook aangegeven in Hertz. De stopcontacten in Europa hebben een wisselspanning van 50 Hz.
  • Geluid: De frequentie waarmee men geluidstrillingen kan waarnemen wordt ook aangegeven in Herz. Hoe hoger de toon die we horen, hoe hoger de frequentie.
  • Computers: De klokfrequentie die in computers zit wordt uitgedrukt in Hz.
  • Radiogolven: Radiogolven verplaatsen zich met de snelheid van het licht in de vorm van een elektromagnetische golf. De frequentie wordt uitgedrukt in KHz, GHz of MHz.
  • Licht: De elektromagnetische golf van licht kan ook worden uitgedrukt in Hertz. Het verschil met de radiogolven is de hoogte van de frequentie.
  • Beeld: Hertz staat gelijk aan het aantal beeldjes per seconde. In andere woorden hoe vaak het beeld per seconde vernieuwd wordt. Hoe hoger het aantal Hertz, hoe meer beelden er per seconden getoond worden.
     

Er wordt gesproken tussen golflente en frequentie. Beide worden in een grafiek weergegeven als golven. De golflengte is de afstand uitgedrukt in meters tussen twee opeenvolgende toppen van de golf. De eenheid van frequentie is het aantal golftoppen dat per 1 seconde behaald worden.

Waarom is Hertz belangrijk voor je tv?

Hertz is belangrijk omdat het gebruikt wordt om een frequentie te meten. Zoals hierboven genoemd duiden we met Hertz veel eenheden aan. Bij het kijken naar de televisie zijn bijvoorbeeld het beeld en geluid heel erg belangrijk. Zonder Hertz heb je geen beeld. Doordat er via je televisie een aantal beeldjes per seconde worden getoond kunnen we televisiekijken. Hetzelfde geldt voor het geluid dat uit de televisie komt.

Tv kijken hoeveel Hertz?

Wanneer je een televisie koopt wordt weergegeven wat de Hertzwaarde van de televisie is. Dit betekent hoeveel beelden de televisie per seconde kan geven. Zo heb je bijvoorbeeld de keus tussen 50 Hertz, 60 Hertz, 100 Hertz en 200 Hertz. Wanneer je veel naar praatprogramma’s kijkt zal 50 Hz voldoende zijn. Maar wanneer je veel naar voetbal of naar actiefilms kijkt zal 100 Hz beter zijn. Het verschil tussen 50 en 100 Hz zal je dan opvallen. Elke snelle actie zal met 100 Hz vloeiender in beeld komen.

Naast televisie kijken, worden telvisieschermen ook veel gebruikt met gamen. De meeste spelcomputers geven nog geen 100 Hertz fragmenten door. Dit wordt wel steeds meer, de PS5 heeft bijvoorbeeld al 144 Hertz. Wanneer je een nieuw televisiescherm uitzoekt om te gamen is het dus belangrijk om te kijken hoeveel Hz je spelcomputer afgeeft. Speel jij games waarin beelden echt heel vloeiend moeten bewegen dan raden we minimaal een scherm van 144 Hertz aan. Hiermee zul je bij een spel als Call of Duty veel plezier hebben. De minimale verversingssnelheid van spelcomputers is 60 Hertz. Dit is prima wanneer je bijvoorbeeld games als Mario speelt.   

Hoeveel Hz televisie je nodig hebt ligt er dus ook aan wat je met je televisie allemaal doet. Gebruik je het scherm alleen voor praatprogramma’s op televisie? Dan is 50 Hz genoeg. Kijk je veel sportprogramma’s, spannende films? Dan kun je beter kiezen voor een 100 Hz scherm. Speel je veel games zoals Call of Duty? Ga dan minimaal voor een scherm van 144Hz of zelfs voor een 200 Hz scherm.

Wanneer je veel gebruik maakt van een laptop of computer gebruik je ook een scherm. De monitor van je computer draait op 60 Hz. Dit komt omdat het bij 30 Hz vermoeiend werkt voor je ogen. Heb je een wat ouder scherm thuis en heb je aan het eind van je werkdag vermoeiende ogen? Dan zou dat kunnen omdat je scherm nog op te lage Hz draait.

Is een 200 Hz scherm beter dan een 50 Hz- of 100 Hz scherm?

Let op, een 200 Hz scherm kan ook nadelen hebben. Doordat het een verdubbeling van beelden is kan er ook een ruis of een kleine storing ontstaan. Dit komt doordat het televisiesignaal in de basis 50 Hertz binnenkrijgt. Dit betekent dus dat er 50 beeldjes per seconde uitgezonden worden. Heb je een 100 Hertz tv, dan wordt er door de televisie zelf een extra beeldje tussen gezet. Bij een 200 Hertz tv moet de televisie dus zelf steeds 3 nieuwe beelden toevoegen. Wanneer er sprake is van snellere en onverwachte bewegingen, dan moet de televisie dus zelf beeldjes aanmaken en kunnen er storingen ontstaan. Wanneer de handelingen te voorspellen zijn dan is het beeld van 200 Hz wel vloeiender.

Zelf tv kijken?

Heb je een nieuw televisiescherm gekocht en wil je zien of het aantal Hertz naar verwachting voldoet? Je kunt bij ons een tv-pakket afsluiten. Onze internet providers bieden TV-pakketten aan in combinatie met internet of met internet en bellen. Door het afsluiten van een televisie abonnement kun je al je favoriete tv-zenders kijken. Ook kun je bij de meeste internetproviders extra pakketten toevoegen zoals een sportpakket. Zo kun je op je nieuwe tv-scherm bijvoorbeeld altijd voetbal kijken.

Doe onze gratis postcodecheck en kijk welke providers er op jouw adres internetpakketten inclusief televisie leveren. Televisie zit in de internet en televisie pakketten en in de alles-in-1 pakketten.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking