100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

4G als vervanger voor traag, vast internet in buitengebieden?

Woensdag 26 Oktober 2016
Laatste update: Maandag 23 Mei 2022 3 minuten en 24 seconden leestijd

4G als vervanger voor traag, vast internet in buitengebieden?

We kennen het 4G internet waarschijnlijk allemaal wel door het gebruik van onze mobiele telefoon. Wanneer je met je mobiel op het internet zit zonder wifi te gebruiken maak je namelijk gebruik van het 4G netwerkt. Je kunt een 4G verbinding ook gebruiken als alternatief voor ADSL of zelfs glasvezel, maar is dit wel een goed alternatief? Wat zijn de voor- en nadelen van 4G als vervanger voor je vaste internetverbinding? Wij zoeken het voor jou uit! 

Hoewel wachten op het inladen van een website iets uit een ver verleden lijkt, beschikken veel mensen nog niet over een snelle of stabiele internetverbinding. Vooral in buitengebieden zien we dat er vaak niet eens de juiste kabels liggen. Op dit moment wordt er wel overal volop glasvezel aangelegd, maar het kan nog een aantal jaren duren voordat elke woning aangelegd is op dit netwerk. Wanneer je nog geen toegang tot een stabiele internet verbinding hebt klinkt 4G als een goed alternatief: een verbinding waarmee huishoudens tot wel 50 MB per seconde kunnen halen, zelfs in het buitengebied.  

De voordelen van 4G 

Internetters in buitengebieden kennen de irritatie wel: je wil even snel het nieuws checken, maar je kunt prima eerst koffie pakken voordat de pagina is geladen. Online gamen of films streamen zit er al helemaal niet in. Wanneer er dan ook nog eens meerdere mensen gebruik maken van internet, kun je je laptop eigenlijk net zo goed dichtklappen. 4G lost dat probleem op.   

Zelfs in buitengebieden kun je met 4G namelijk een snelheid van zo’n 10 tot wel 50 Mb halen, tegenover 1 tot 5 mb via de kabel. Dat betekent dat je weer normaal kunt internetten, ook met meerdere mensen tegelijkertijd.  Voor de meest afgelegen internetters is dit ook een oplossing: de netwerkdekking van KPN ligt bijvoorbeeld rond de 95% en wordt continue (en ook steeds sneller) uitgebreid. Dit netwerk is immers ook geschikt voor mobieltjes, en is voor de providers dus veel rendabeler. Woon je in een buitengebied, dan vinden de meeste providers het namelijk niet interessant om een kabel naar jouw voordeur te leggen. Met 4G heb je hier dus geen last meer van. 

Moet je nu direct over op 4G? 

Is 4G dan echt zo geweldig en moet je direct overstappen? Niet perse. Je precieze snelheid op jouw locatie is vooraf niet te bepalen, daarom is het bijvoorbeeld geen goed idee om via 4G televisie te kijken. Je kunt onbeperkt gebruik maken van 4G internet, maar dit heeft wel een aantal restricties. Zo is de geleverde internetsnelheid gelimiteerd en krijg je bijvoorbeeld als abonnee van T-Mobile maandelijks een databundel vaan 100Gb. Wanneer deze bundel op is kun je die dagelijks gratis opwaarderen met 5Mb die na gebruik gratis kan worden opgewaardeerd met databundels van 1Gb. 

Daarnaast moet je eenmalig een speciaal modem aanschaffen om gebruik te maken van 4G internet. De locatie van je modem wordt bovendien nog belangrijker dan voorheen. Om een goed signaal te krijgen zal je modem waarschijnlijk volop zichtbaar zijn – iets wat niet iedereen mooi vindt.  

Wil jij over op 4G? 

Wanneer je 4G wilt gaan gebruiken als alternatief voor je vaste internetverbinding, raden we je aan om vooraf goed onderzoek te doen. Er mogen namelijk maar een aantal aansluitingen per regio worden toegelaten. Bot gezegd hebben de anderen simpelweg pech en moeten zij wachten tot het netwerk wordt uitgebreid. Om te garanderen dat de 4G verbinding écht gebruikt wordt door mensen met een erg langzame internetverbinding, stellen veel providers eisen aan je huidige snelheid. Of beter gezegd, de traagheid. Heb je een internetverbinding sneller dan 5 Mb, dan kom je bijvoorbeeld niet in aanmerking voor Internet Buitengebied van KPN.  

Bekijk de mogelijkheden voor 4G voor thuis

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking