100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Je internet snelheid testen

Woensdag 12 Juni 2019
Laatste update: Vrijdag 15 Mei 2020 2 minuten en 41 seconden leestijd

Je internet snelheid testen

Bij het kiezen van een provider voor internet is voor veel mensen de snelheid van de internetverbinding van groot belang. Snel internet wil zeggen dat je niet lang hoeft te wachten als je een website wil bezoeken, een filmpje wil bekijken of als je een mail met bijlage verstuurt.

Test hier gratis je internetsnelheid

Zeker voor mensen die intensief gebruik maken van internet, is niets zo frustrerend als een trage verbinding. Wanneer je regelmatig te maken hebt met het uploaden en downloaden van grote bestanden of wanneer je bijvoorbeeld interactieve televisie kijkt via je internetverbinding, dan is een snelle verbinding nodig om te voorkomen dat je telkens weer lang moet wachten voordat je verder kunt. Ook mensen die veel dingen tegelijk doen op internet zijn gebaat bij een snelle verbinding. Denk bijvoorbeeld aan het uploaden van foto’s terwijl je ondertussen filmpjes op YouTube kijkt en je social media-pagina’s bijwerkt.

Welke internet snelheid kunnen providers leveren?

De internetsnelheid wordt uitgedrukt in megabit per seconde, afgekort Mbps. Bij het uitkiezen van een provider voor een internetabonnement kun je zien hoeveel Mbps de provider kan leveren voor het uploaden en downloaden van bestanden.

Doorgaans is de downloadsnelheid een stuk hoger dan de uploadsnelheid. De meeste mensen downloaden dan ook veel meer dan dat ze uploaden. De uploadsnelheid ligt bij de meeste providers tussen de 2 en de 30 Mbps, terwijl de downloadsnelheid met 20 tot 500 Mbps een stuk hoger is. Via glasvezel internet worden zelfs al snelheden geleverd tot maar liefst 1000 Mbps.

Maximale internet snelheid versus werkelijke snelheid  

Hou er rekening mee dat de internet snelheid die bij het abonnement wordt aangegeven de maximale snelheid is die je via die provider kan krijgen, maar dat de werkelijke snelheid vaak lager is. Er kunnen namelijk allerlei obstakels zijn die ervoor zorgen dat er snelheidsverlies optreedt. Denk bijvoorbeeld aan de afstand van de verbinding tussen de wijkcentrale en jouw huis, aan het aantal gebruikers van de verbinding en aan de techniek waarmee je internet ontvangt.

Veelgebruikte technieken zijn glasvezelkabel, kabel en DSL, waarbij glasvezel veel hogere snelheden levert dan de andere technieken. 

Doe de speedtest om je internet snelheid te ontdekken

Om te bepalen welke internetsnelheid in jouw situatie gewenst is, is het handig om eerst eens te kijken naar de snelheid die je nu ontvangt. De internetsnelheid van je huidige verbinding kan je heel eenvoudig achterhalen door het doen van een speedtest. Je hoeft hiervoor alleen je postcode en huisnummer in te vullen en aan te geven welke provider je op dit moment hebt. De speedtest geeft dan direct aan welke download- en uploadsnelheid je nu ontvangt.

Daarnaast geeft de speedtest ook direct een overzicht van de mogelijkheden op jouw adres, waarbij verschillende providers vergeleken worden met je huidige provider. Vind je je huidige internet snelheid te traag? Dan kun je na het doen van de speedtest direct zien welke providers op jouw adres sneller internet kunnen leveren én wat dat kost. Want hoe sneller de verbinding, hoe hoger doorgaans de prijs die je daarvoor moet betalen. Vind je je huidige internet snel genoeg? Dan kun je de postcodecheck gebruiken om te kijken of er providers zijn die dezelfde snelheid leveren tegen een betere prijs. 

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking