Tv kijken via internet

Dinsdag 28 Mei 2019
Laatste update: Dinsdag 12 Mei 2020 4 minuten en 26 seconden leestijd

Tv kijken via internet

Tv kijken via internet wint steeds meer aan populariteit. Dat is niet zo vreemd, want tv kijken via internet houdt vooral in dat je zelf bepaalt wat je wil zien en op welk moment. Je bent dus niet langer gebonden aan de programmering van de verschillende zenders, maar kijkt wanneer je zin hebt.

Maar hoe gaat dit nu eigenlijk in zijn werk? Tv kijken via internet is een brede noemer waar verschillende toepassingen en mogelijkheden onder vallen, zoals interactieve tv, live tv kijken op je smartphone, en streamingdiensten als bijvoorbeeld Netflix. Maar er is meer nieuws onder de zon als het gaat om tv kijken via internet. Welke mogelijkheden zijn er allemaal?

Interactieve tv

Interactieve tv is een optie die je bij vrijwel alle internet providers kunt afnemen in een combinatiepakket met internet. Interactieve tv houdt onder andere in dat je gemiste programma’s kunt terugkijken, programma’s later kunt starten en kunt pauzeren wanneer je maar wil. Je hebt als kijker dus veel invloed op datgene wat er op je beeldscherm verschijnt. Interactieve televisie loopt via internet en is op elk televisietoestel mogelijk. Je hoeft er dus geen nieuwe tv voor te hebben. Wel is er in de meeste gevallen een extra kastje, een decoder, nodig die je in bruikleen krijgt van je internet provider; tenzij je een Smart tv hebt. De meeste nieuwe televisies zijn Smart tv’s. Deze televisietoestellen worden rechtstreeks aangesloten op internet en bevatten een menu-functie met diverse apps.

De mogelijkheden van interactieve tv verschillen per internet provider, dus het is goed om te vergelijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om opties zoals het wel of niet kunnen doorspoelen van reclameblokken en tot hoeveel dagen na de analoge uitzending je een programma kan terugkijken.

Met onze postcodecheck ontdek je binnen een minuut welke internet providers leverbaar zijn op jouw adres en welke mogelijkheden voor interactieve tv zij jou bieden.

Via een app tv kijken op je tablet of smartphone

Ook zonder televisietoestel kan je tegenwoordig gewoon tv kijken. Dat doe je via internet op je tablet, smartphone, pc of laptop. Hiervoor heb je geen televisieabonnement nodig. In plaats daarvan sluit je bij een internet provider een abonnement af waarmee je tv kan kijken via internet. De providers bieden daarvoor een app aan die te gebruiken is op Android- of iOS-apparaten.

Wil je tv kijken op je laptop of pc dan kan dat gewoon via de browser. Je hebt uiteraard wel een goede internetverbinding nodig, maar daarmee kan je dan ook altijd en overal tv kijken, op welk apparaat je maar wil. Dat betekent dat je dus ook buitenshuis toegang hebt tot je favoriete programma’s, bijvoorbeeld als je ergens zit te wachten of als je op vakantie bent. Zolang je maar een stabiele internetverbinding hebt kun je op deze manier altijd en overal naar de gewenste programma’s, series en films kijken.

Streamen met Google Chromecast of Apple TV

Tv kijken via internet op je mobiel of je tablet is dan wel ontzettend handig, maar hoe doe je dat dan als je met meerdere mensen naar een programma wil kijken en geen gewoon televisieabonnement meer hebt?

In dat geval hoef je niet met het hele gezin of met je vrienden rond één smartphone te gaan zitten, maar kun je gebruik maken van een mediaspeler die het programma of de film vanaf je laptop, mobiel of tablet naar de televisie streamt. Gangbare apparaatjes die geschikt zijn voor dit doel zijn bijvoorbeeld de Google Chromecast of de Apple TV. Deze apparaatjes zorgen ervoor dat datgene wat je op je mobiele apparaat aan het afspelen bent, doorgegeven wordt aan de televisie. Zo kun je elk gewenst programma, film of serie afspelen op je televisie.

Video-on-demand streaming

Inmiddels ook niet meer weg te denken uit televisieland zijn de on-demand streamingdiensten zoals onder andere Netflix, Pathé Thuis en Videoland. Dit soort streamingdiensten bieden series en films aan tegen betaling, op ieder gewenst moment. Afhankelijk van de aanbieder betaal je een bedrag per film of serie die je wil kijken, of betaal je een vast bedrag per maand waarvoor je onbeperkt uit het aanbod kan kiezen.

Wanneer je per film of serie betaalt, spreken we van pay-per-view streaming. Dit is te vergelijken met de vroegere videotheek, alleen dan digitaal. Betaal je een vast bedrag per maand dan is er sprake van een abonneedienst en kun je onbeperkt series en films kijken uit het aanbod van de provider.

Het grote voordeel van dit soort streamingdiensten is natuurlijk dat je niet afhankelijk bent van de programmering op televisie en dat je kunt kijken wat je maar wil en wanneer je maar wil.

Disney+ en Apple TV+

Ondanks alle mogelijkheden die er inmiddels al zijn, is de markt op het gebied van tv kijken via internet nog steeds volop in ontwikkeling. Zo zijn er nieuwe streamingdiensten op komst, zoals Disney+ en Apple TV+. Disney+ wordt de komende jaren uitgerold door de Walt Disney Company als streamingdienst die gericht is op jeugd- en familie-entertainment. Kijkers kunnen hier zowel oude als nieuwe series en films verwachten uit de Disney Studios en haar dochterondernemingen, zoals Marvel- en Pixar-series.

Ook Apple komt met een nieuwe streamingdienst, genaamd Apple TV+, die exclusief beschikbaar wordt voor Applegebruikers. Er zullen vooral eigen films en series van Apple in het aanbod zitten.