Wat is Apple Airplay?

Donderdag 19 Augustus 2021 3 minuten en 18 seconden leestijd

Wat is Apple Airplay?

Met Apple Airplay stream je media van je Apple apparaat naar een extern beeldscherm of een geschikte speaker, mits deze AirPlay ondersteunt, bijvoorbeeld een televisie. Airplay werkt op Smart TV’s met een ingebouwde Apple TV functie of op televisies die verbonden zijn met een Apple TV kastje. Door middel van Airplay krijg je dus het huidige scherm van je toestel op een ander scherm. Met Apple Airplay kun je onder andere video’s streamen, muziek streamen of je beeld spiegelen (screen mirroring).

Hoe werkt Apple Airplay?

We hebben benoemd dat je video’s en muziek kunt streamen en dat je je beeld kunt spiegelen. Wat deze drie opties inhouden leggen wij uit!

• Video streamen: Met Apple Airplay kun je beeldmateriaal vanaf je Apple apparaat naar een televisie streamen. Dit kan alleen bij apparaten die compatibel zijn met Apple AirPlay. Je kunt een video streamen door op het icoontje bij de video te klikken en te kiezen voor het apparaat waar jij naartoe wilt streamen.
  • Muziek streamen: Je kunt met Apple Airplay ook muziek en audio streamen naar bijvoorbeeld een televisie, hoofdtelefoon of speaker. Wil je naar een hoofdtelefoon streamen? Dan heb je bijvoorbeeld HomePod nodig of een andere compatibele hoofdtelefoon. Start de app waar jij muziek op wilt luisteren en zoek naar het stream icoontje. Wanneer je hier op klikt kun je audio afspelen op het gewenste apparaat.
  • Screen mirroring: Door middel van Screen Mirroring kun je het beeld van je IPhone, IPad of MacBook delen op een ander scherm. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk een presentatie afspelen voor publiek. Klik hiervoor op het screen mirror icon in het control center van de IPhone of IPad of in de menubalk van je MacBook.

Wat zijn de voor- en nadelen van Apple Airplay?

Apple Airplay heeft veel voordelen. Zo is het handig dat je video’s of muziek kunt streamen naar de tv en speakers zodat iedereen in de ruimte kan meegenieten. Ook kun je de techniek gebruiken om bijvoorbeeld een PowerPoint presentatie op groter scherm te vertonen of om games te spelen op een tv-scherm. Met Apple Aiplay kun je ook muziek via een hoofdtelefoon of via oortjes luisteren. Wanneer je ook een Apple TV in huis hebt kun je door middel van Apple Airplay bijvoorbeeld je vakantiefoto’s laten zien aan je visite. Apple Airplay komt dus in veel situaties handig van pas.

Het is vanaf iOS 8 en Apple TV 3e generatie 7.0 ook mogelijk om Airplay te gebruiken zonder met hetzelfde wifi netwerk verbonden te zijn. Dit heet een peer-to-peer verbinding. Wel moeten wifi en bluetooth op beide apparaten ingeschakeld zijn.

Naast voordelen heeft Apple Airplay ook nadelen. Apple heeft een beperkte ondersteuning voor Android. Zo is Apple Airplay niet beschikbaar voor Android. Airplay werkt dus alleen goed wanneer jij alle apparaten van IOS hebt. Daarnaast ondersteunt Airplay ook niet alle soorten speakers, tv’s, koptelefoon en oortjes. Wanneer je gebruik wilt maken van Apple Airplay moet je er dus wel op letten dat de producten IOS ondersteunen.

Wat is een alternatief voor Apple Airplay?

Heb jij geen Apple apparaat maar klinkt Airplay wel als muziek in de oren? Er zijn ook andere mogelijkheden om muziek en video’s te streamen naar je tv. Denk bijvoorbeeld aan een Google Chromecast. De Google Chromecast ondersteunt veel apparaten en is makkelijk in gebruik. Zorg ervoor dat je apparaat en de Chromecast op hetzelfde wifi zitten en je kunt een film streamen.

Speel jij graag muziek af? Dan kun je ook altijd een speaker kopen die op bluetooth werkt. Zorg ervoor dat bijvoorbeeld jouw telefoon via bluetooth verbonden is met de speaker en je kunt muziek afspelen via de speaker.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.