100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is digitale tv?

Donderdag 6 Juni 2019
Laatste update: Vrijdag 15 Mei 2020 2 minuten en 30 seconden leestijd

Wat is digitale tv?

Digitale tv is een nieuwe vorm van televisie kijken en geldt als de opvolger van analoge tv. Lange tijd was analoge tv de enige vorm van televisie die er was. Bij analoge televisie is er sprake van een beperkt aanbod van zenders en van een vaste programmering. Je kunt dus alleen op televisie zien wat er op dat moment volgens de programmering wordt uitgezonden. Deze analoge vorm van televisie kijken wordt inmiddels in rap tempo voorbijgestreefd door digitale tv.

Digitale tv houdt in dat het televisiesignaal op een andere, veel efficiëntere manier wordt doorgegeven. Hierdoor kan er meer tegelijkertijd worden doorgegeven. Het gevolg is een veel groter aanbod van zenders en een betere beeld- én geluidskwaliteit.  

De voordelen van digitale tv

Digitale tv wordt ook wel DVB genoemd, wat een afkorting is van Digital Video Broadcasting. Bij een digitaal televisiesignaal vindt compressie plaats, waardoor het signaal veel kleiner wordt en er dus meer signalen gelijktijdig kunnen worden doorgegeven. Hierdoor heb je als gebruiker van digitale tv de beschikking over veel meer zenders dan bij analoge tv. Bovendien kunnen digitale signalen beter worden beveiligd en is de doorgave van een digitaal signaal minder gevoelig voor storingen. De kwaliteit van het beeld en het geluid is door de efficiëntere doorgave ook beter dan bij analoge tv. Daarnaast biedt digitale tv ook interactieve mogelijkheden die bij analoge tv niet bestaan. Bij digitale tv zijn bijvoorbeeld toepassingen mogelijk zoals het terugkijken van gemiste programma’s, programma’s pauzeren en on-demand films en series bekijken.

Een decoder om het signaal door te geven

Om digitale tv te kunnen ontvangen hoef je geen speciale televisie te hebben, maar je hebt wel een decoder nodig. Dit is een kastje dat je meestal in bruikleen krijgt van je internet provider. De decoder ontvangt het digitale televisiesignaal en zet dit om in beelden die op televisie te zien zijn. Als je een Smart tv hebt dan is de decoder meestal ingebouwd en heb je dit kastje dus niet nodig. Het maakt verder voor de decoder niet uit of je het digitale televisiesignaal ontvangt via de kabel, de ether, glasvezel, satelliet of DSL-internet.

Digitale tv in de toekomst

De voordelen van digitale tv ten opzichte van analoge tv zijn voor veel kijkers aantrekkelijk en digitale tv wint dan ook steeds meer terrein. De ontwikkelingen zijn daarbij nog volop aan de gang. Zo worden de toepassingen van interactieve tv steeds breder, worden er nieuwe smart-apparaten op de markt gebracht en worden internetverbindingen sneller. Allemaal zaken die het kijkplezier en -gemak alleen maar zullen vergroten. Ook neemt het aantal video-on-demand aanbieders in snel tempo toe. Daarbij kunnen kijkers in toenemende mate zelf bepalen wat ze zien en wanneer ze dat willen doen.

Wil jij ook in hoge kwaliteit naar je favoriete series en films kijken? Dat kan! Al onze internet providers bieden digitale tv of interactieve tv aan. Met onze postcode check ontdek je binnen een minuut welke providers leverbaar zijn op jouw adres.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking