100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is een internet snelheidstest?

Tuesday 15 January 2019
Laatste update: Friday 15 May 2020 2 minuten en 9 seconden leestijd

Wat is een internet snelheidstest?

Je internet provider belooft je een bepaalde internetsnelheid, maar ontvang je die ook echt? Dat kun je controleren met een internet snelheidstest. Het is namelijk zo dat je in veel gevallen de internetsnelheid die je provider je belooft in werkelijkheid niet ontvangt. De daadwerkelijke internetsnelheid die je ontvangt is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Ontvang je bijvoorbeeld ADSL internet dat is de afstand van je woning tot de wijkcentrale een belangrijke factor voor de snelheid die je ontvangt. Bij glasvezel internet en kabel internet ontvang je in principe wel de beloofde internetsnelheid, maar speelt net als bij ADSL onder andere de locatie van je router weer een rol.

Gelukkig communiceren internet providers hier steeds eerlijker over. Zij garanderen jou bijvoorbeeld een bepaald percentage van de beloofde internetsnelheid. Wil je precies weten welke internetsnelheid je ontvangt? Dan kun je een internet snelheidstest doen.

Hoe ziet een internet snelheidstest eruit?

Een internet snelheidstest noemen we ook wel speedtest. Wanneer je een internet snelheidstest doet voer je je adres gegevens, postcode en huisnummer, in. Ook geef je aan wat je huidige internet provider is. Met deze gegevens gaat de snelheidstest aan de gang en heb je binnen een minuut zichtbaar welke internetsnelheid je nu daadwerkelijk ontvangt. Daarbij is er een verschil te zien tussen de downloadsnelheid en uploadsnelheid. Behalve bij glasvezel internet, daar zijn deze snelheden namelijk gelijk.

Wil jij ook een internet snelheidstest doen?

Ben je benieuwd wat de daadwerkelijke internetsnelheid is die jij ontvangt? Dan is het een goed idee om een internet snelheidstest uit te voeren. Wanneer je zoekt via Google kom je verschillende opties tegen.
Ook bieden wij jou een internet snelheidstest die we speedtest noemen. Je kunt bij ons gratis je snelheid testen en ziet naast de daadwerkelijke internetsnelheid die je ontvangt ook wat andere internet providers jou aan snelheid kunnen bieden. Dat maakt het internet vergelijken weer wat makkelijker.

Heb jij een hogere internetsnelheid nodig?

Merk je dat je traag en instabiel internet hebt en blijkt dit ook uit de internet snelheidstest dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Allereerst kun je jouw internetsnelheid zoveel mogelijk optimaliseren. Daarvoor hebben wij een handige Checklist snel internet geschreven.

Ook kun je kiezen voor een hogere internetsnelheid, maar welke internetsnelheid heb je nu echt nodig? Wij geven je daarover advies in het kennisbankbericht Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig? zodat de keuze voor een internetsnelheid die past bij jouw woonsituatie makkelijker wordt.

Daarnaast kun je kijken wat andere internet providers jou kunnen bieden. Met onze gratis postcode check ontdek je binnen een minuut de mogelijkheden op jouw adres.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking