100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is Ultra HD-HDR?

Vrijdag 3 September 2021 3 minuten en 59 seconden leestijd

Wat is Ultra HD-HDR?

HDR beelden zijn van een beter kwaliteit dan SDR beelden (Standard Dynamic Range). Dit komt omdat HDR in een bepaald formaat wordt bewerkt en geproduceerd waardoor het meer informatie bevat. Wanneer jij een televisie koopt die HDR beelden uit kan zenden, zul je een betere beeldkwaliteit hebben dan met een televisie die SDR beelden uit zendt. Doordat HDR meer informatie bevat, krijg je een kleurrijker en realistischer beeld.

Om hier een goed beeld bij te kunnen schetsen gaan we het vergelijken met een doos potloden. HDR heeft meer verschillende potloden om een plaatje in te kleuren dan SDR. Wil je al deze kleuren kunnen zien is het wel van belang dat je tv HDR ondersteunt.

Wat zijn de voordelen van HDR?

De voordelen van HDR zitten in het contrast en kleurbereik. Het contrast houdt in hoe licht en hoe donker de beelden kunnen worden. In HDR beeld kun je donkere en lichtere beelden zien en je kunt beelden zien met meer subtiele kleurverschillen. Hierdoor kun je elke scène in elke setting met hele hoge kwaliteit bekijken. Als er in het donker gefilmd wordt zie je alle details, maar als er een mooie zonsondergang gefilmd wordt ook.  

Een film kijken in HDR zorgt dus voor een veel mooiere beleving dan een film kijken in SDR.

Wanneer kan een tv HDR beelden vertonen?

Tv’s hebben schermen die steeds feller zijn en een steeds groter contrast hebben. Hierdoor hebben beelden de mogelijkheid om tegelijkertijd hele lichte en donkere elementen te laten zien. Een televisie kan HDR beelden vertonen wanneer de tv deze kwaliteit ook daadwerkelijk ondersteunt. Dit is tegenwoordig bij de meeste televisies het geval, maar er zit nog wel verschil tussen de modellen. HDR komt het best tot zijn recht op een tv met een kleurdiepte van 10 bit. Hierdoor zie je veel meer kleurnuances. Het contrast ligt het hoogst bij oled-schermen. Deze schermen bestaan in feite uit kleurlampjes die individueel aan en uit kunnen. Toch kunnen ook lcd-schermen HDR tonen.

De helderheid die een SDR televisie kan geven is ongeveer 100 tot 300 nits. De helderheid van een HDR televisie is momenteel tot 1500 nits. Het verloop van de helderheid is bij HDR ook heel natuurlijk en genuanceerd. Je ziet meer details in de schaduwen, meer details in de lichte delen, rijkere kleuren, betere kleurovergangen en een weergave die dichterbij de realiteit ligt.

Wat is het verschil tussen HDR bij fotografie en televisie?

HDR bij fotografie en HDR bij televisie hebben een andere betekenis. Bij fotografie wordt deze term namelijk gebruikt voor afbeeldingen die meer lichtbereik vastleggen dan standaard mogelijk is met een foto. Met deze techniek worden er snel achter elkaar 2 foto’s gemaakt onder verschillende belichtingen. Deze twee worden samengevoegd tot een afbeelding.

HDR video’s zijn beelden die speciaal gemaakt zijn voor HDR tv’s. Deze vorm van HDR bestaat uit twee delen. Je hebt beelden die zijn opgenomen met de nieuwste camera’s die in staat zijn om meer kleuren en lichtverschillen op te vangen. Daarnaast heb je beelden die geschikt zijn gemaakt aan de hand van HDR standaarden om op tv’s af te spelen. HDR standaarden vertellen de video’s hoe tv’s de beelden moeten weergeven.

Welke HDR formaten zijn er voor video?

Er bestaan inmiddels verschillende HDR formaten, zoals HDR10, HDR10+, Dolby Vision en HLG. Elk formaat heeft bepaalde eigenschappen en wordt door bepaalde bronnen ondersteund.

De meest gebruikte HDR-standaard is op dit moment HDR10. Dit standaard kan door iedereen gebruikt worden en wordt ook door de meeste televisie fabrikanten ondersteund. Zelfs Amazon en Netflix gebruiken deze standaard. HDR10+ is de opvolger van HDR10. Deze standaard is ontwikkeld door Samsung maar kan wel door andere partijen gebruikt worden.

DolbyVision is een standaard die ontwikkeld is door Dolby. Deze standaard is gesloten dus Dolby heeft zelf de touwtjes in handen wat betreft ontwikkeling en implementatie. Wanneer fabrikanten deze standaard op hun televisie willen integreren moeten ze een licentievergoeding betalen.

HLG staat voor Hybrid Log Gamma. Deze standaard wordt gebruikt voor tv-uitzendingen. HLG komt voort uit een samenwerking tussen de Britse BCC en het Japanse NHK. Het is een alles in een oplossing voor toekomstige HDR tv-uitzendingen. Dit formaat wordt momenteel ondersteund door alle grote tv-fabrikanten. Heb jij geen televisie abonnement maar zou je dat wel graag willen? Je kunt bij ons de gratis postcodecheck doen om te kijken welke internetproviders er televisie leveren op jouw adres.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking