100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Nederland blijft achter met glasvezel

Woensdag 20 september 2017 0 minuten en 53 seconden leestijd

Nederland blijft achter met glasvezel

Het aantal actieve glasvezelnetwerken in Nederland is procentueel lager dan in andere West-Europese landen. Er word steeds meer gekozen voor het upgraden van de bestaande koperdraden.

KPN heeft in Nederland de meeste kracht qua exploitatie van glasvezelnetwerken. Dit is gekomen door de overname van Reggefiber, hierdoor heeft KPN de controle over meer dan 80% van de glasvezelnetwerken. Het telecombedrijf kiest momenteel echter steeds vaker voor het upgraden van het koperdraadnetwerk om zo DSL snelheden te kunnen verhogen. De reden hiervoor is dat dit goedkoper is dan nieuwe netwerken van glasvezel aanleggen. 

Ook speelt mee dat met de verbeterede koperdraad de internet snelheid tot 100mb behaald kan worden. Een snelheid die voldoende is voor de behoefte van de gemiddelde Nederlander. Komt er dan nog wel glasvezel? Ja, KPN is ook nog wel glasvezel netwerken aan het aanleggen maar niet meer zo snel als in het verleden.

In de landen om ons heen is de concurrentie op het glasvezel netwerk veel feller. Bijvoorbeeld in Spanje zijn er grote spelers eigen netwerken aan het maken en word er minder koperdraad opgewaardeerd. In Nederland is KPN verreweg in de meeste gevallen de eigenaar en moeten concurrenten zoals T-mobile, Tele2, NLE, Online.nl en Youfone toegang kopen tot dit netwerk.

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.