100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

NPO & Netflix niet eens over uitzendrechten nieuwe series

Woensdag 25 september 2019 1 minuut en 43 seconden leestijd
Laatste update: Dinsdag 26 mei 2020

NPO & Netflix niet eens over uitzendrechten nieuwe series

NPO wil samen met Netflix mooie en dure series maken, maar nu ligt het NPO-bestuur dwars. Het is een miljoenenovereenkomst die al een jaar op de bureaus blijft liggen omdat het NPO-bestuur vasthoudt aan zijn eigen regels over uitzendrechten.

Het leek allemaal een goede deal. Samen kwalitatief goede series maken die erg belangrijk zijn in de concurrentiestrijd om de kijker. Ze zouden ieder één derde van de kosten betalen en daarnaast kan het Filmfonds mogelijk tot anderhalf miljoen per serie bijleggen.

Maar ondanks deze plannen blijft het plan al een jaar lang op de bureaus liggen door onenigheid over de zogenaamde ‘windows’ oftewel, wie de serie eerst mag uitzenden. De NPO houdt vast aan de eigen regel dat de series eerst een jaar lang exclusief bij de publieke omroep te zien moeten zijn. Netflix wil echter na een half jaar de series op zijn eigen platform zetten, en dat hoeft niet exclusief. Netflix zegt dat NPO ook de serie kan blijven tonen. Meerdere betrokkenen vinden dat het voorstel redelijk is. 19% zou de serie in het eerste half jaar bekijken.

Onbegrip over houding NPO

De betrokkenen zijn erg verbaasd over de houding van het NPO-bestuur. Een samenwerking met Netflix kan het serieprobleem van de NPO oplossen. De NPO zal met goede Nederlandse series moeten komen om zijn online publiek te kunnen behouden met substantiële budgetten maar NPO heeft dat geld niet.

Netflix levert online kwaliteitsseries met een hoog budget. Dit is steeds waardevoller voor mediabedrijven, zo ook voor de NPO en andere Europese publieke omroepen. Om toch aan hoge budgetten te komen, zoekt de NPO naar internationale samenwerkingen. Netflix blijft de grote concurrent en de publieke omroep moet ook zijn eigen platform beschermen. NPO heeft nu NPO Start en NPO Start Plus. De enige manier om dat staande te houden zijn exclusieve series.

Belang Netflix

Netflix heeft belang bij Europese co-producties. De kijkers hebben voorkeur voor lokale series. De Europese Unie wil dat internationale aanbieders van video-on-demand 30% van hun films en series laten bestaan uit Europese producties. De Raad voor Cultuur adviseerde eerder aan minister Slob om de platforms 15% aan Nederlandse series op te leggen en een extra belasting. Dit ter bescherming van de Nederlandse tv-markt. De Nederlandse tv-markt lijdt onder de komst van grote partijen zoals Netflix.

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.