100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is het verschil tussen glasvezel internet en kabel internet?

Dinsdag 18 Oktober 2022 3 minuten en 30 seconden leestijd

Wat is het verschil tussen glasvezel internet en kabel internet?

Als je op zoek bent naar een nieuw internet abonnement en internet gaat vergelijken kom je meerdere internet technieken tegen. Zo ook glasvezel internet en kabel internet. Maar ben je benieuw wat het verschil tussen deze twee technieken is? Wij leggen het uit!

Tijdens je zoektocht naar een nieuw internet abonnement kun je op onze site de gratis postcodecheck doen. Na het doen van deze check zie je niet alleen welke internet abonnementen je op jouw adres af kunt sluiten, maar ook welke internet technieken er mogelijk zijn op jouw adres. Er zijn drie soorten internet, namelijk glasvezel internet, kabel internet en DSL internet. Welke techniek bij jouw aanwezig is hangt af van wat de internet providers leveren. Het zou kunnen dat je alle drie deze technieken ontvangt, maar het zou ook kunnen dat er maar een techniek aanwezig is op jouw adres. Het is lastig om een keuze tussen meerdere technieken te maken. Daarom leggen wij jou in dit kennisbankbericht het verschil uit tussen glasvezel internet en kabel internet.

Wat is glasvezel internet?

Glasvezel internet is razendsnel en betrouwbaar internet. Glasvezel is een heel dun draad met een soort glas aan de binnenkant. Gegevens worden door dit draad verzonden door middel van een knipperend laserlicht. Hoe sneller het licht knippert, hoe sneller je internet verbinding is. Uniek aan deze internet techniek is dat de uploadsnelheid en de downloadsnelheid gelijk zijn aan elkaar. Met deze internetsoort wordt data supersnel verstuurt, ook over grote afstanden. Je kunt snelheden halen tot wel 1000 Mbit/s.

Deze internet techniek is relatief nieuw en daarom helaas nog niet overal beschikbaar. Wel zijn providers druk bezig met het aanleggen van glasvezelnetwerken. Mocht je nu dus nog geen glasvezel hebben is de kans groot dat je dit binnenkort wel kunt ontvangen. Naar schatting zijn er in 2025 zeven miljoen aansluitingen, dit is 84% van de Nederlandse huishoudens.

Wat is kabel internet?

Kabel internet is breedband internet dat wordt geleverd over het traditionele kabeltelevisienetwerk. In Nederland is deze vorm van internet al beschikbaar sinds 1995. Je gebruikt de kabel die van oudsher voor televisie bedoeld was. Via de kabelmodem wordt er verbinding gemaakt met het kabelnetwerk. Je gebruikt een coax kabel met twee geleiders die beeld en geluid kunnen overdragen. Dit zijn de enige kabels die in Nederland gebruikt kunnen worden voor internet via de kabel.

Een van de grootste kabel internet aanbieders in Nederland is Ziggo. Naast Ziggo zijn er nog wat kleinere spelers zoals Delta. Voor de meeste huishoudens is kabel internet zeer geschikt. Je kunt tv kijken zonder haperingen en met meerdere mensen gebruik maken van het internet. Je kunt snelheden halen tot wel 1000 Mbit/s.

Welk soort internet is beter?

Wij kunnen jou niet vertellen welk internet soort beter is. Het heeft namelijk vooral te maken met je persoonlijke keuze. Glasvezel internet is iets stabieler dan kabel internet doordat de up- en downloadsnelheid gelijk zijn aan elkaar. Als jij een groot huishouden hebt waar iedereen volop gebruik maakt van het internet door bijvoorbeeld online te gamen is een glasvezelverbinding wel een aanrader, ook al lukt dit met een kabel verbinding ook prima. Een groot deel van het kabelnetwerk gaat namelijk ook via het glasvezelnetwerk, alleen de aanleg tot je woning niet.

Wij zetten de verschillen van deze internettechnieken voor jou op een rij zodat je voor jezelf een weloverwogen keuze kunt maken:

  • Kabel internet wordt geleverd via de traditionele televisiekabel, glasvezel internet wordt geleverd via een glasvezel kabel.
  • Met beide internet technieken kun je een downloadsnelheid halen van wel 1000 Mbit/s. De up-en downloadsnelheid bij een glasvezelverbinding zijn gelijk aan elkaar, bij een kabel verbinding is de uploadsnelheid lager.
  • Beide technieken zijn niet op alle adressen beschikbaar. Glasvezel wordt op dit moment nog volop aangelegd. Als er nog geen glasvezel internet op jouw adres aanwezig is, is de kans groot dat je wel voor kabel internet kunt kiezen.
  • Voor glasvezel internet heb je op de meeste adressen keuze uit meerdere providers. Voor kabel internet heb je weinig keus tussen providers.

Ben je benieuwd welke techniek er op jouw adres mogelijk is en welke internet providers hun diensten leveren? Doe dan onze gratis postcodecheck.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking