100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wordt Netflix delen nu echt aangepakt?

Maandag 24 Oktober 2022 3 minuten en 11 seconden leestijd

Wordt Netflix delen nu echt aangepakt?

Er zijn nu al een aantal berichten geweest dat Netflix het delen van abonnementen tegen wil gaan. Ook heeft Netflix hier al experimenten voor uitgevoerd. Nu heeft Netflix aangegeven dat ze het echt aan de banden gaan leggen. Maar hoe willen ze dit nu doen?

Netflix wil accountsharing tegengaan. Dit is het delen van abonnementen met bijvoorbeeld familie en vrienden. Dit willen ze ook heel snel gaan doen, maar hoe willen ze dit aan gaan pakken. Ze hebben namelijk in de voorbijgaande maanden een systeem getest wat accountsharing op kan sporen. Netflix geeft aan dat ze een toeslag willen gaan berekenen aan abonnees waarbij aangetoond kan worden dat ze het abonnement buitenshuis bekijken. Hoe hoog deze toeslag wordt is nog niet bekend, maar waarschijnlijk gaat het om een paar euro’s per maand. Netflix heeft dit al grootschalig getest in vijf Zuid-Amerikaanse landen, hierbij berekende ze een toeslag van 3 dollar bij accountsharing.

Hoe wil Netflix accountsharing aanpakken?

Netflix gaat in 2023 vragen aan gebruikers om hun thuislocatie op te geven. Daarna wil Netflix IP-adressen van deze locaties registreren en koppelen aan het account. Dit geldt ook voor unieke serienummers van gebruikte apparaten binnen een woning, zoals televisies waar Netflix op gekeken wordt. Door deze informatie te verzamelen en vast te stellen kan Netflix het zien als er met een apparaat buiten de woning gekeken wordt naar Netflix. Als dit langer dan twee weken het geval is wil Netflix een toeslag in rekening brengen. Deze toeslag geldt dus niet als er voor een korte periode op een andere plek ingelogd wordt. Zo kun je dus op vakantie wel gewoon zonder toeslag te betalen kijken naar Netflix.

Daarbij kwam Netflix ook al met een nieuwe functie die het makkelijker zou moeten maken voor ‘meelifters’ om een eigen abonnement te nemen. Dit wil Netflix doen met de optie ‘Profile transfer’. Gebruikers kunnen hiermee hun eigen gebruikersprofiel met al hun gegevens zoals kijkgeschiedenis en opgeslagen titels meenemen.

Er zijn heel veel Netflix gebruikers die een account delen met vrienden en familie. Ongeveer 34 procent van de Nederlandse abonnees kijkt mee op een account van een ander. 28% deelt hun inloggegevens met iemand anders. Netflix hoop het delen van accounts ook tegen te gaan door de introductie van een goedkoper abonnement. Netflix test per 10 november al met een goedkoper abonnement in 12 landen. Hierbij kijk je wel naar reclames.

Mag Netflix accountsharing op deze manier aanpakken?

De consumentenbond heeft aangegeven dat Netflix op deze manier accountsharing niet aan mag pakken. Het is namelijk in strijd met de Europese regelgeving. Zolang je hoofdadres in Nederland is, reizen abonnementen van streamingdiensten gewoon met je mee. Netflix mag klanten hiervoor dus geen extra kosten in rekening brengen.

Toch is dit niet helemaal zeker. Het gaat namelijk ook om de interpretatie van de regelgeving. Netflix geeft namelijk aan dat het uitsluiten van gebruik op mobiele apparaten genoeg is om de Europese regelgeving te volgen.

Of dit dus echt gaat gebeuren en mag gebeuren is nog de vraag.

Wat is Netflix?

Netflix is de perfecte streamingdienst wanneer jij een echte film- en serieliefhebber bent. Je kunt namelijk onbeperkt genieten van films en series, waar en wanneer je maar wilt. Met je eigen kijkersprofiel wordt er bijgehouden waar je gebleven bent met kijken, kun je je eigen kijklijst aanmaken en krijg je aanbevelingen voor films of series gebaseerd op wat je al hebt gekeken. Je kunt Netflix kijken via de app op bijvoorbeeld je smartphone of tablet, maar ook via het web. Als je via een smartphone of tablet kijkt kun je streamen naar groot scherm.

Het aanbod van Netflix bestaat uit ongeveer 50.000 films en series, waaronder haar eigen originals. Dit aanbod wordt wekelijks aangevuld en aangepast. Het aanbod bestaat uit alle genres en er is voor iedereen iets te kijken.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking