100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

NL-Alert instellen: hoe doe je dat?

Dinsdag 23 Januari 2024 3 minuten en 21 seconden leestijd

NL-Alert instellen: hoe doe je dat?

Wat is een NL-Alert?

De NL-Alert werd in 2012 geïntroduceerd door de Nederlandse overheid en is bedoeld om burgers snel te kunnen waarschuwen bij een noodsituatie. Ook wordt informatie gedeeld over eventuele maatregelen die worden geadviseerd. De NL-Alert wordt door overheidsdiensten ingezet bij levensbedreigende situaties in een bepaalde regio, provincie of zelfs landelijk. Denk hierbij aan zeer grote branden, terroristische aanslagen, extreem weer, chemische incidenten of andere grootschalige calamiteiten die potentieel zeer gevaarlijk zijn. Het is een aanvulling of extra optie naast het luchtalarm.

Een NL-Alert wordt verzonden naar alle mobiele telefoon die correct zijn ingesteld en die zich binnen een bepaalde regio bevinden waarvoor de waarschuwing geldt. Wat je kunt verwachten is het volgende:

  1. Een luid geluidssignaal en een trillende telefoon, waardoor je onmiddellijk naar je telefoon grijpt.
  2. Een tekstbericht dat je vertelt over wat er aan de hand is, wat je geadviseerd wordt om te doen en eventuele additionele informatie.
  3. Sommige telefoons lezen het bericht voor, maar dit is niet altijd zo.
  4. Ben je onderweg met het openbaar vervoer, dan wordt de NL-Alert ook getoond op digitale reclameschermen en reisinformatieschermen van de trein, bus, tram en metro.

Een NL-Alert werkt volledig onafhankelijk van mobiele netwerken. Daardoor kun je ook bij uitval of overbelasting van een mobiel netwerk de NL-Alert ontvangen. Het systeem wordt regelmatig getest. Het maakt dus niet uit welke mobiele provider je hebt.

Heb je een NL-Alert ontvangen? Volg dan altijd de instructies die hier gemeld worden. Een NL-Alert wordt alleen gebruikt in échte noodsituaties die potentieel zeer gevaarlijk zijn, neem dit dus serieus.

Stappenplan NL-Alert instellen

Het NL-Alert systeem wordt ieder half jaar getest. Dit gebeurt in juni en december op de eerste maandag van de maand om 12.00u, gelijktijdig met het testen van het luchtalarm. Heb jij de vorige keer nu geen NL-Alert ontvangen, dan kan het zo zijn dat je telefoon niet (goed) ingesteld is.

Let op: In principe is het zo dat iedere telefoon die in Nederland verkocht wordt standaard ingesteld is om de NL-Alerts te kunnen ontvangen. Heb je hier dus niets aan veranderd, dan mag je ervanuit gaat dat dit nog steeds het geval is.

NL-Alert instellen iPhone

Wil je controleren of NL-Alert goed ingesteld is op je iPhone? Dat doe je middels de volgende stappen:

  1. Ga naar Instellingen;
  2. Tik op Meldingen;
  3. Scroll helemaal naar onderen;
  4. Zet onder het kopje Overheidsmeldingen de Noodmeldingen aan.

Je kunt op deze manier ook de NL-Alerts uitzetten, maar dat raden we met klem af.

NL-Alert instellen Android

Bij Android verschilt het per merk hoe dit precies werkt, maar bij de meeste merken werkt dit op een vergelijkbare manier als bij een iPhone. Ga naar de instellingen en zoek naar een functionaliteit met een naam lijkend op “Noodmeldingen” of “Noodwaarschuwingen”.

NL-Alert zonder smartphone?

Heb je geen smartphone, dan is het vaak alsnog mogelijk om een NL-Alert te ontvangen. Wel is het dan doorgaans noodzakelijk dat je dit zelf instelt en gebeurt dit niet automatisch. Dat doe je via een aantal stappen:

  1. Zoek in de instellingen of het menu van je telefoon naar ‘Cell Broadcast’;
  2. Meld je aan (subscribe) op kanaal 919.

Let op dat dit helaas niet bij alle toestellen mogelijk is, zeker wanneer het echt een oud beestje is. Kom je er niet uit, dan kan de fabrikant van je telefoon je mogelijk helpen.

Ik heb geen NL-Alert ontvangen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je geen NL-Alert ontvangt, ook als familie of vrienden deze wel hebben ontvangen. De belangrijkste reden hiervoor is dat een NL-Alert zeer regionaal kan worden verstuurd en je je dus net buiten het gebied bevindt. Wil je hier meer over weten? Dan raden we je aan om de officiële website te bezoeken voor meer informatie.

In sommige gevallen kan het zo zijn dat een NL-Alert niet goed ontvangen wordt wanneer je in het grensgebied woont. In dat geval is het aangeraden om de NL-Alert App te downloaden. Deze app heeft ook additionele functionaliteiten voor mensen die slechthorend, doof, slechtziend of blind zijn.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking