100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Slachtoffer geworden van Ransomware? 3 tips om er vanaf te komen

Monday 20 March 2017
Laatste update: Friday 15 May 2020 2 minuten en 27 seconden leestijd

Slachtoffer geworden van Ransomware? 3 tips om er vanaf te komen

Regelmatig besteden we in onze blogs aandacht aan het onderwerp ‘veilig internetten’, want cybercriminaliteit is aan de orde van de dag. 

Cybercriminelen worden steeds gehaaider, zodat ondanks alle waarschuwingen en campagnes dagelijks nog veel mensen slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Ben je ook getroffen door Ransomware? Dat kan de beste overkomen. Via dit blog helpen we je alvast weer op weg. 

Ransomware: wat is het?

Ransomware is een vorm van cybercriminaliteit waarbij al je foto’s, bestanden en privé documenten op je computer worden geblokkeerd door criminelen, zodat je er niet meer bij kunt. Alleen door losgeld te betalen kom je daar weer van af. Althans, dat hoop je.

Hoe kom je er aan?

Ransomware is een virus dat je heel makkelijk kunt oplopen. Door bijvoorbeeld een bijlage te openen in een e-mail van een onbekende afzender, of geïnfecteerde websites te bezoeken. Het virus houdt zich als het ware achter deze bestanden verborgen en kan worden geïnstalleerd zonder dat je er erg in hebt. Let dus altijd goed op en open geen bijlages of websites die je niet vertrouwt. 

Hoe kom ik er van af? 3 tips

Criminelen vragen geld om je bestanden weer te ontgrendelen, maar door te betalen beloon je criminelen. Daarnaast is gebleken dat slechts de helft van de mensen na betaling hun bestanden ook daadwerkelijk terug krijgt.

Gelukkig zijn er andere manieren die je kunt proberen om van Ransomware af te komen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij:

    Probeer een virusscan uit te voeren. Je kunt op internet verschillende virusscans downloaden. Als je niet meer de mogelijkheid hebt om in je computer te komen, kun je er een op een externe computer downloaden en  op een USB stick zetten. Deze hoef je dan alleen nog maar in je computer te stoppen.

    Doe aangifte en vraag of het mogelijk is via de politie een digitaal expert in te schakelen. Je kunt ook een plaatselijke computerexpert om raad vragen. Zij weten vaak meer dan jij.

    Ga naar de website nomoreransom.org. Dit is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse politie en Europol. Nomoreransom kan slachtoffers soms een uitweg bieden, omdat ze voor een stijgend aantal virussen de sleutels hebben gevonden om bestanden te kunnen ontgrendelen. Daardoor kunnen slachtoffers geholpen worden, zonder dat ze moeten betalen aan criminelen. 

Mocht dit allemaal niet werken dan adviseren wij je om Windows opnieuw te installeren. Op deze manier ben je ook al je bestanden kwijt, maar verklein je wel de kans dat je computer in de toekomst nogmaals gehackt wordt. Zorg er dus voor dat je regelmatig een back-up maakt van je bestanden en bewaar deze op externe locatie, bijvoorbeeld online of op USB-sticks. Op die manier heb je je bestanden altijd nog ergens anders opgeslagen en is je computer weer helemaal ‘schoon’.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking