Tips om VPN providers te vergelijken

Dinsdag 11 Januari 2022 3 minuten en 56 seconden leestijd

Tips om VPN providers te vergelijken

Onze tips voor de beste VPN

Door al die aanbieders kan het lastig zijn om de beste VPN-provider te vinden. Goedkoop is niet altijd duurkoop, maar ook niet altijd het neusje van de zalm. Wie weinig betaalt, zal meestal op gemakken moeten inleveren. Wie de hoofdprijs betaalt, betaalt in de regel vaak te veel voor een VPN-dienst. Het is daarom goed om te weten hoe je het beste een VPN kunt vergelijken.

1. Verdiep je in de materie

Om providers goed met elkaar te vergelijken, is het belangrijk dat je weet waar je het over hebt. Weet je alleen waarom je een VPN zou moeten gebruiken, maar niet precies hoe het werkt? Verdiep je dan eerst in de mogelijkheden van een VPN, welke protocollen er zijn en wat de voor- en nadelen van die protocollen zijn. Veel aanbieders zullen namelijk een VPN via bijvoorbeeld WireGuard of OpenVPN aanbieden. In sommige gevallen is er weinig onderscheid tussen de verschillende protocollen, omdat je alleen maar software hoeft te installeren om met de server van de aanbieder te verbinden. Toch hebben de protocollen wel zo hun voor- en nadelen en is het dus belangrijk dat je goed begrijpt hoe een VPN werkt.

2. Zoek uit of de aanbieder servers in Nederland heeft

De meeste mensen die gebruikmaken van een VPN-dienst, willen de dienst als standaard internetverbinding gaan gebruiken. Je hebt dus hoe dan ook nog steeds toegang tot het internet nodig via je provider, maar alle data wordt versleuteld verzonden via de server van de aanbieder. Als je een server kiest in Australië, is de kans groot dat de internetverbinding erg traag en instabiel wordt. Dat terwijl je het liefst natuurlijk niet wilt inleveren op je downloadsnelheid. Om deze reden raden we aan de servers dichtbij huis te zoeken. Kies daarom het liefst voor een aanbieder met servers in Nederland. Zo kun je toch al je privacy beschermen, zonder dat je inlevert op een stabiele of snelle internetverbinding.

3. Kijk naar de locatie van het hoofdkantoor van de aanbieder

Om je privacy te beschermen, is het belangrijk dat je kijkt naar waar het hoofdkantoor van de aanbieder zich bevindt. Zo zijn er landen die wetgeving hebben waarbij het mogelijk is dat er log-gegevens van een VPN-dienst worden bijgehouden. Bij Amerikaanse aanbieders is dat vaak het geval. In de Verenigde Staten staat namelijk in de wet dat overheidsdiensten altijd mee mogen kijken. Dat is niet goed voor je online privacy. Wil je optimale privacy, zoek dan uit welke landen een samenwerkingsverband hebben met de VS. Ook aanbieders uit sommige andere landen zijn niet goed voor je online privacy. Als er een hoofdkantoor staat in landen als China, Rusland of andere censuurlanden, is de kans groot dat de overheid mee kan kijken.

4. Kijk naar de prijs-kwaliteitsverhouding

Duurder is niet altijd beter. Goedkoop is vaak duurkoop. Zo is er een kans dat de verbinding steeds wegvalt, of dat de snelheid geknepen wordt. Een voorbeeld: je hebt thuis een verbinding van 100 Mbps. Kies dan voor een VPN-verbinding die deze snelheid toestaat. Een goedkope VPN-verbinding kan de snelheid beperken tot bijvoorbeeld maar 10 Mbps. Daardoor duurt het veel langer totdat websites geladen worden en maak je niet meer optimaal gebruik van je eigen verbinding.

Een dure VPN is ook niet de beste keuze. Want het kan maar zo zijn dat er andere aanbieders zijn die een vergelijkbare kwaliteit leveren, tegen lagere prijzen. Om deze reden is het goed om alle voor- en nadelen van de aanbieders tegen elkaar af te wegen. Kijk ook naar de abonnementsduur. Vrijwel alle ‘tijdelijke kortingsacties’ lopen altijd door. Op die manier zit je langer aan een contract vast, ook als blijkt dat de dienst minder goed presteert dan gehoopt.

5. Maak geen gebruik van gratis aanbieders

Gratis VPN-aanbieders bestaan, maar hebben vaak wel beperkingen. Zo hebben de diensten maar een beperkt aantal servers en is de verbinding daardoor trager. Of ontbreekt een veilig protocol zoals OpenVPN. Vaak is het niet mogelijk om er Netflix mee te kijken of een andere streamingdienst te bezoeken. Bij gratis aanbieders zijn er meestal datalimieten. Je mag bijvoorbeeld maar 10 GB per maand gebruiken. Met een beetje internetten loop je binnen een paar dagen tegen de limieten aan.

Een andere optie is dat er geen data limiet is, maar de snelheid standaard wordt geknepen tot onwerkbare snelheden. Je kunt daardoor geen video’s op YouTube kijken of muziek via Spotify luisteren. Bovendien is soms ook de klantenservice slecht bereikbaar en is niet duidelijk of er logs worden bijgehouden. Daarom is het verstandig altijd een betaald abonnement te kiezen. Weet je nog niet welke aanbieder bij je past? Veel aanbieders hebben een 30 dagen niet-goed-geld-terug-regeling. Bevalt het niet? Dan zeg je binnen 30 dagen op en krijg je je geld terug.