Kun je zien of iemand jouw wifi gebruikt?

Woensdag 9 Augustus 2023 4 minuten en 1 seconde leestijd

Kun je zien of iemand jouw wifi gebruikt?

Benieuwd of overstappen voor jou voordelig is? Doe dan hieronder onze gratis vrijblijvende postcodecheck:

Kan het kwaad als iemand mijn wifi gebruikt?

Als iemand zomaar jouw wifi gebruikt is dat in eerste instantie natuurlijk al vervelend omdat jij hiervoor betaalt aan de provider. Kan het echter ook daadwerkelijk kwaad? Het is goed om te weten dat hier enkele risico’s aan kleven, zoals:

• Langzamer internet: Wanneer er meer apparaten dan wenselijk op je netwerk aangesloten zijn, dan gaat dit ten koste van de brandbreedte. Hierdoor wordt je internet langzamer. Daar heb je zelf dus last van.
  • Veiligheid: Wanneer iemand toegang heeft tot je wifi-netwerk kan deze mogelijk proberen gevoelige en persoonlijke gegevens te achterhalen als deze kwaad in de zin heeft. Denk hierbij aan wachtwoorden, namen, je zoekgedrag, of nog vervelender: bankgegevens. Bovendien kan hij andere apparaten in je netwerk aanvallen door bijvoorbeeld een virus te verspreiden. Dit gaat ook ten koste van je privacy.
  • Illegale praktijken in jouw naam: Iemand die kwaad in de zin heeft en op jouw wifi-netwerk is ingelogd kan dit netwerk ook gebruiken voor allerhande illegale activiteiten. Denk aan hacking, misbruik, online piraterij of het verzamelen van strafbare content. Dit kan tot erg vervelend situaties leiden, omdat het netwerk op jouw naam staat.

Het is wel goed om je te beseffen dat iemand niet zomaar gebruik kan maken van jouw wifi-netwerk. Ten eerste moet hij of zij al in de buurt van je netwerk zijn om dit te kunnen ontvangen. Zo kan je buurman dit mogelijk wel ontvangen, maar iemand aan de andere kant van de wijk gaat dit niet lukken. Dit risico is daarmee het grootst als je in een drukke straat of een appartementencomplex woont. Daarnaast moet hij de beveiliging van je netwerk kunnen omzeilen door hacking of het wachtwoord weten. Goede beveiliging is dus belangrijk.

Netwerkinstellingen van de router

Bij de meeste providers of losse routers is het mogelijk om hierop in te loggen via je browser. Hiervoor maak je gebruik van je IP-adres en een wachtwoord. Als je deze niet zelf ingesteld hebt, vind je deze meestal in de handleiding, de papieren van je provider of op een sticker op de router zelf. Je vindt deze inlogomgeving door je IP-adres in te vullen in de zoekbalk van je browser.

Doorgaans is het mogelijk om nu een lijst te vinden van apparaten die verbonden zijn met jouw netwerk. Zo kun je vervolgens apparaten weren die niet van jou of je huisgenoten zijn. Let op dat je hierbij vaak apparaat namen ziet die je mogelijk niet bekend voorkomen. Je kunt dus niet zien welke persoon dit is, maar alleen het typenummer of naam van het apparaat dat verbonden is. Zo kan het zo zijn dat je per ongeluk toch een apparaat van jezelf eruit gooit, zoals je zonnepanelen. Die zul je vervolgens opnieuw moeten verbinden.

Netwerk scanner

Er bestaat verschillende software voor Mac en Windows waarmee je je wifi-netwerk door kan meten. Door deze te installeren kun je deze scannen en vervolgens zien welke apparaten verbonden zijn. Vaak zie je zowel een IP-adres als de naam van het apparaat. Enkele voorbeelden zijn OpUtils en PRTG Network Monitor.

Apps voor monitoren van wifi

Naast software voor je computer zijn er ook apps die een vergelijkbare functie hebben voor je smartphone of tablet. Zoek hiervoor in de Apple App Store of de Google Play Store simpelweg naar netwerkscanner.

Heb je zelf een router of netwerk van access points geïnstalleerd? Dan wordt er meestal ook een app meegeleverd door de fabrikant. Hiermee kun je je netwerk beheren en ook zien en instellen welke apparaten toegang hebben tot je netwerk. Voorbeelden zijn de UniFI app van Ubiquiti en de NETGEAR Insight app. Soms is er wel een abonnement nodig om deze apps volledig te kunnen benutten.

Logboek van je gastnetwerk

Heb je een gastnetwerk opgezet, waardoor je een openbaar wifi-netwerk opgezet hebt naast je beveiligde verbinding en wil je graag weten wie hier gebruik van maakt? Dan wordt er doorgaans een logboek gemaakt van de devices die hiervan gebruik maken. Zo kun je zien welk apparaat hiermee verbonden is en wanneer. Uiteraard is het wel goed om te beseffen dat een gastnetwerk openbaar is en iedereen die in de buurt is hier dus zomaar gebruik van kan maken. Als je dit niet wilt, maak dan geen gastnetwerk aan.

Zorg voor een sterk wachtwoord!

Wanneer iemand gebruik heeft gemaakt van jouw wifi en je wil dit niet, is het in eerder geval verstandig om je wachtwoord te wijzigen. Sowieso worden ongewenste personen dan verplicht om opnieuw in te loggen. Voorkomen is echter natuurlijk beter dan genezen. Het is daarom in eerste instantie belangrijk om sowieso je wifi goed te beveiligen. We geven je hiervoor op een speciale pagina graag enkele wifi beveiligen tips.