100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is 5G?

Vrijdag 24 Januari 2020
Laatste update: Vrijdag 15 Mei 2020 2 minuten en 4 seconden leestijd

Wat is 5G?

Inmiddels gebruikt bijna iedereen de opvolger van het 3G-netwerk. Dat is logischerwijs het 4G-netwerk. Hoewel het nog geen lange tijd geleden is dat het 4G-netwerk volledig is uitgerold, staat het volgende alweer voor ons klaar. Het 5G-netwerk, oftewel de vijfde generatie mobiele netwerken.

Vergelijk Sim Only abonnementen met 5G

Wat is 5G?

Zojuist vertelde we je al dat 5G staat voor vijfde generatie mobiele netwerken. Een groot voordeel aan het 5G-netwerk is de extreem hoge snelheid. Nog een aantal voordelen zijn dat je extra veel data kan versturen, het is betrouwbaarder en je hebt een langere batterijduur. De verwachtingen zijn dan ook erg hoog voor 5G. Denk aan zelfrijdende tractoren, sensoren in gewassen voor bijvoorbeeld ziektes en artsen die op afstand patiënten in een ambulance kunnen beoordelen. Ook de vertragingen in het netwerk zijn kleiner door een grotere bandbreedte die 5G gebruikt.

Wanneer kunnen we 5G verwachten?

De verwachtingen zijn positief. De Europese commissie heeft aangegeven dat er aan het einde van 2020 een werkend 5G netwerk moet zijn. Zo heeft T-Mobile al aangegeven dat zij in 2020 willen gaan beginnen met de uitrol.

5G-telefoons

Om even een goed beeld te kunnen schetsen, geven wij je een voorbeeld van de downloadsnelheid van een 5G telefoon. 3G heeft een downloadsnelheid van 384 Kbps, 4G van 85 Mbps en 5G 850 Mbps. Dat betekent dus ontzettend snel internetten. Dit betekent ook dat je waarschijnlijk een nieuwe smartphone zal moeten aanschaffen. Een groot deel van alle smartphones zijn nog niet klaar voor het 5G-netwerk.

Waarom 5G?

Je vraagt je misschien af waarom er een 5G-netwerk komt als de meeste mensen ook tevreden zijn met het huidige 4G-netwerk. Maar waarom komt er dan toch een 5G-netwerk? De vraag naar digitaal communiceren stijgt enorm. Of het nu gaat om werk of privé, iedereen wil altijd en overal verbinding hebben. Het huidige 4G-netwerk kan straks deze vraag niet maar aan. Het 5G-netwerk moet deze vraag van consumenten en bedrijven op gaan vangen. Ook de overheid vindt deze draadloze communicatie belangrijk. Om deze reden staat de overheid ook het testen van het 5G-netwerk toe.

5G voor Internet of Things

In een eerder bericht vertelde we je al meer over Internet of Things en ook hier heb je 5G straks voor nodig. Steeds meer apparaten zoals laptops, televisies, smartphones en tablets worden aangesloten op de Internet of Things. Dit betekent dat deze apparaten zijn verbonden met het internet (een bestaand datanetwerk). Om dit te kunnen dragen, is er een groot datanetwerk nodig. Het 5G-netwerk kan dit.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking