100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is een mobiel abonnement?

Woensdag 15 Mei 2019
Laatste update: Donderdag 14 Mei 2020 4 minuten en 58 seconden leestijd

Wat is een mobiel abonnement?

Een mobiel abonnement is een contract met een provider van telefonie en internet, waarmee je kunt bellen, sms’en en internetten op je mobiele telefoon. Wanneer je een mobiel abonnement afsluit, betaal je iedere maand een vast bedrag aan je provider. In ruil daarvoor krijg je een vooraf bepaalde hoeveelheid belminuten, sms’jes en data, ofwel MB’s. Dit wordt samen meestal een bundel genoemd. 

Zolang je je bundel niet overschrijdt, dat houdt in dat je niet meer belminuten, sms’jes of MB’s verbruikt dan dat je bundel bevat, dan betaal je buiten het vaste maandbedrag verder niets extra. Ga je wel over je bundel heen, bijvoorbeeld omdat je meer data hebt gebruikt dan afgesproken, dan worden hier wel extra kosten voor berekend. Bij een mobiel abonnement krijg je daarom ook altijd de rekening achteraf, zodat de kosten die buiten de bundel vallen hierin mee kunnen worden genomen.  

De looptijd van een mobiel abonnement

Bij een mobiel abonnement sluit je een contract af met de provider. Daarbij geldt dat contracten die een lange looptijd hebben, vaak een lager maandbedrag hebben dan contracten met een kortere looptijd of contracten die maandelijks opzegbaar zijn. Deze laatste zijn over het algemeen vrij duur.

Meestal hebben contracten voor een mobiel abonnement een looptijd van één of twee jaar. Dit soort contracten zijn pas na die vastgestelde periode maandelijks opzegbaar. Kies je voor een contract met een looptijd van twee jaar dan zijn de maandelijkse kosten meestal het laagst, maar dan zit je er dus wel minimaal twee jaar aan vast.

Als je veel belt of veel data gebruikt, dan is het overigens verstandig om niet alleen te kijken naar de maandelijkse kosten van de gekozen bundel, maar ook naar de tarieven van belminuten, sms’jes en data die buiten de bundel vallen. Hiervoor geldt namelijk vaak een ander, hoger tarief.  

Bundels: bellen, sms’en en MB’s

Als je een mobiel abonnement gaat afsluiten, is het verstandig om verschillende bundels goed met elkaar te vergelijken. Welke bundel voor jou het meest geschikt is, hangt af van de manier waarop je je telefoon gebruikt. Ben je iemand die veel belt, maar weinig internet gebruikt op je telefoon? Dan is een bundel met onbeperkt bellen en weinig MB’s waarschijnlijk het beste. Is het juist andersom, dus bel en sms je weinig maar gebruik je veel data (denk aan 1 of 2 GB of meer), dan moet je bij de keuze voor een bundel vooral op het aantal MB’s letten dat binnen de bundel valt. En uiteraard zijn er ook bundels waarin zowel veel belminuten en sms’jes zitten én een hoge datalimiet. Dit soort bundels zijn geschikt voor mensen die hun telefoon de hele dag door gebruiken en dus veel bellen én veel internetten.

Wel of geen telefoon bij je mobiele abonnement

Wanneer je een mobiel abonnement afsluit, moet je dus goed nadenken over de looptijd en de bundel die je kiest. Daarnaast heb je de keus om bij je abonnement een nieuwe telefoon te kiezen. In dat geval is het maandbedrag een stuk hoger of betaal je één keer een extra bedrag voor de telefoon.

Een mobiel abonnement met een nieuwe telefoon kan handig en voordelig zijn als je toch al van plan was een nieuwe telefoon te kopen. Het is echter niet per definitie zo dat je bij een abonnement met telefoon altijd goedkoper uit bent. In sommige gevallen is een abonnement zonder telefoon, waarbij je zelf elders een nieuwe telefoon koopt, gunstiger.

Daarnaast heb je bij een abonnement met telefoon alleen keuze uit de modellen die de provider bij het betreffende abonnement aanbiedt. Je keus is dus minder ruim dan wanneer je alleen een telefoon koopt, zonder mobiel abonnement.  

Sim-Only

Wie wél een mobiel abonnement wil maar daarbij geen nieuwe telefoon nodig heeft, kiest voor een Sim-Only abonnement. Bij een Sim-Only abonnement ontvang je alleen een Sim-kaart met daarop de bundel die je afneemt bij de provider, en waarvoor je gedurende de looptijd van het abonnement maandelijks een vast bedrag betaalt.

Een Sim-Only abonnement is dus eigenlijk niets anders dan een mobiel abonnement zonder telefoon. Voor de telefoon zorg je dan ook zelf. Een Sim-Only abonnement is daarom handig als je al een goed werkende telefoon hebt en alleen op zoek bent naar een geschikte bundel om op die telefoon te gebruiken.

Het kan ook zijn dat je wel een nieuwe telefoon wil maar dat je deze zelf, dus buiten het abonnement om, aanschaft. Bijvoorbeeld omdat je dan meer keuze uit modellen hebt of omdat je op deze manier je maandelijkse kosten voor het mobiele abonnement lager kunt houden.

Altijd bereikbaar met een mobiel abonnement

Het grote voordeel van een mobiel abonnement is dat je altijd en overal bereikbaar bent. Als je geen mobiel abonnement hebt, is dit niet het geval. Met een Prepaid SIM-kaart kun je bijvoorbeeld alleen maar bellen of internetten als je voldoende beltegoed op de kaart hebt staan. Met een mobiel abonnement, met of zonder telefoon, kun je via het netwerk van je provider altijd bellen, sms’en en internetten. Dus ook wanneer je belminuten of MB’s al opgebruikt zijn blijf je bereikbaar, zij het in dat geval wel tegen extra kosten. Zolang je je bundel echter niet overschrijdt, weet je bovendien met een mobiel abonnement vooraf altijd precies waar je aan toe bent.

Combivoordeel met je mobiel abonnement

Internet providers bieden jou graag een zo compleet mogelijk pakket. Daarom bieden veel providers nu combivoordeel. Je krijgt dit voordeel wanneer je thuis internet en mobiel combineert bij dezelfde internet provider. Het combivoordeel kan bestaan uit korting op je abonnement, maar ook gratis zenderpakketten en dubbele data.

Heb je al een mobielabonnement bij KPN, T-Mobile, Vodafone of Delta? Doe dan onze combivoordeel vergelijker en ontdek binnen een minuut wat de mogelijkheden zijn op jouw adres.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking