100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is het 5G netwerk in Nederland en is het schadelijk?

Friday 18 June 2021 3 minuten en 51 seconden leestijd

Wat is het 5G netwerk in Nederland en is het schadelijk?

Na 4G internet heb je nu ook 5G in Nederland! Omdat het dataverbruik blijft groeien moet er geïnvesteerd blijven worden in het netwerk, met als gevolg een nog beter, veiliger en sneller netwerk. Maar wat is het 5G netwerk precies? Wat zijn de voordelen? En waar is het al beschikbaar? Wij leggen het jou uit!

Wat is het 5G netwerk?

5G staat voor vijfde generatie netwerken en is de opvolger van 4G internet. Het belangrijkste kenmerk is de extreem hoge snelheid. Daarnaast kan er ook meer data verstuurt worden over het 5G netwerk, is het netwerk stabieler en is het minder belastend voor de accu van je apparaat.

Voor de uitrol van 5G kan gebruik gemaakt worden van bestaande zendmasten. Hier worden de 5G antennes bij opgehangen en er komen naar verwachting ook nieuwe antennes bij. Het 5G netwerk gebruikt een innovatieve manier van zenden, namelijk via een twee dimensionale antenne. Deze antennes kunnen gebruikers zowel horizontaal als verticaal volgen. Er zijn veel kleine antennes nodig die een sterke radiogolf uitstralen.

Het 5G netwerk wordt ook belangrijk voor veiligheid, zorg, landbouw en ander sectoren waar een snelle reactietijd van machines van levensgroot belang is. Denk hierbij aan een boer die door middel van een 5G technologie minder gewasbeschermingsmiddel nodig heeft, of aan het verkeer met de slimmere verkeerslichten.

Wat zijn de voordelen van het 5G netwerk?

Het 5G netwerk heeft heel veel voordelen. Wij hebben deze voordelen voor jou op een rijtje gezet:

  • De internetsnelheid is hoger;
  • Er kan veel data verstuurt worden over het 5G netwerk;
  • Het 5G netwerk is stabiel, je kunt bijvoorbeeld zonder moeite met meer mensen tegelijkertijd films downloaden en streamen;
  • Het 5G netwerk is minder belastend voor je accu waardoor je batterij langer mee gaat;
  • Ben jij een gamer? Je kunt nog sneller gamen en ook is augmented reality beter met behulp van 5G;
  • Als laatste ben je met 5G klaar voor de toekomst!
     

Met 5G worden straks technologische limieten doorbroken en gaat er een wereld voor je open. De wereld van zelfrijdende auto’s en augmented reality in je huiskamer.

Wat zijn de verschillen tussen het 4G en 5G netwerk?

Het grootste verschil tussen het 4G en het 5G netwerk is dat het 5G netwerk veel sneller is. In theorie is 5G wel 20 gigabit per seconde sneller. Ook is de capaciteit van het netwerk bij 5G veel groter dan bij 4G. Dit komt omdat er meer en hogere frequenties worden gebruikt waardoor er een betere dekking en een beter bereik is. Dit zorgt voor een mindere belasting van het netwerk. Met 5G kun je ook veel meer data verzenden tussen apparaten onderling.

Is het 5G netwerk schadelijk?

Omdat er veel kleine antennes nodig zijn die een sterke radiogolf uitstralen is er een discussie ontstaan of het 5G in Nederland invloed heeft op de gezondheid. Echter moeten al deze antennes voldoen aan de internationale blootstellingslimieten voor elektromagnetische straling. Dit zijn de limieten van ‘International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP). De ICNIRP is een onafhankelijke internationale groep wetenschappers die de blootstellingslimieten voor elektromagnetische straling opstelt. Ze houden rekening met kwetsbare groepen zoals kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en zieken. De totale hoeveelheid stralingen moet altijd onder het limiet blijven.

Omdat het 5G netwerk ook aan deze limieten moet voldoen, is het niet schadelijk voor de gezondheid. Het enige effect wat de straling eventueel kan hebben is een opwarmend effect op het lichaam.

Waar is 5G nu al beschikbaar en wat heb je ervoor nodig?

5G is nu al beschikbaar bij een aantal internetproviders, namelijk bij KPN, T-Mobile en bij VodafoneZiggo. Bij KPN is 5G beschikbaar in alle mobiele abonnementen en je betaalt dan ook niet meer voor een 5G verbinding. VodafoneZiggo biedt 5G aan in haar Red-abonnementen met minimaal 10 GB data. T-Mobile biedt 5G aan bij Unlimited-abonnementen.

Heb jij al mobiel 5G internet van een van deze providers? Wist je dat je dan korting kunt krijgen op je internet (en tv) voor thuis? Dit noemen wij het combivoordeel. Wanneer je via ons een abonnement afsluit bij de internetprovider voor internet (en tv) ontvang jij mooie kortingen. Je kunt de gratis postcodecheck doen om te kijken welke internetproviders er internet leveren op jouw adres.

Het enigste wat je nodig hebt om gebruik te kunnen maken van het 5G netwerk zijn een abonnement en een smartphone met een ingebouwd 5G modem. Dit toestel ondersteunt hogere datasnelheden. Veel nieuwe telefoons kunnen al overweg met 5G.

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste berichten?

Volg ons dan via Social media! Wij zijn te vinden op FacebookInstagram en Twitter

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking