100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is mobiel internet?

Dinsdag 16 Oktober 2018
Laatste update: Donderdag 27 Januari 2022 4 minuten en 13 seconden leestijd

Wat is mobiel internet?

Tegenwoordig kunnen we bijna niet meer zonder internet. In huis heb je voor veel apparaten internet nodig, maar ook onderweg wil je wel eens gebruik maken van het internet. Bij ProviderCheck.nl kun je internet, televisie en bellen voor thuis vergelijken, maar wat als je onderweg ook gebruik wilt maken van het internet? Daar is mobiel internet voor.

Voor thuis heb je waarschijnlijk al een internetabonnement bij een internetprovider afgesloten. Dankzij Wifi kun je met je smartphone, laptop of tablet ook gebruik maken van dit internet. Als je onderweg bent is dit een ander verhaal. Wanneer je ook buitenshuis wilt internetten dan heb je mobiel internet nodig. Om gebruik te maken van mobiel internet op je smartphone of tablet heb je een simkaart van je internetprovider nodig. Dankzij de simkaart kun je mobiel internet uit de lucht halen. Dit gaat via zendmasten.

Op dit moment kun je mobiel internet ontvangen via het 3G netwerk, 4G netwerk, of 5G netwerk van je mobiele provider. Op dit moment zijn er in Nederland drie mobiele netwerken waar alle mobiele providers op aangesloten zijn. De beheerders van deze netwerken zijn T-MobileKPN en Vodafone.

Mobiel internet op je laptop

Je kunt je simkaart voor mobiel internet niet op alle apparaten gebruiken, deze werkt bijvoorbeeld niet op je laptop. Gelukkig is hier een oplossing voor. Wil jij met je laptop gebruik maken van mobiel internet? Dan kun je je smartphone als router gebruiken. Je mobiel veranderd in dit geval in een soort van hotspot. Dit is heel handig, maar pas op je gaat hierdoor wel sneller door je databundel heen.

Een ander oplossing is een dongel. Je sluit dit apparaatje via de USB-aansluiting aan op je laptop. In de dongel zit een simkaart waarmee je mobiel internet kunt ontvangen. Je kunt de dongel als een mobiel modem zien.

Hoe maak ik gebruik van mobiel internet?

Zoals wij hebben uitgelegd heb je om, gebruik te maken van mobiel internet, een simkaart nodig waarmee je het internetsignaal dat wordt verzonden door zendmasten kunt ontvangen. Er zijn naast de beheerders van de netwerken nog meer providers waar je een mobiel internet abonnement kunt afsluiten. Dit zijn onder andere Youfone, Hollands nieuwe, Simpel, Ben, Lebara, Delta, Tele2, Budget Mobiel, Caiway en Simyo. Deze providers maken naast de beheerders ook gebruik van de vier netwerken voor mobiel internet die we in Nederland hebben.

Wanneer je ervoor kiest om bij je mobiele provider een abonnement voor mobiel internet af te sluiten heb je de keuze tussen een abonnement met telefoon of zonder telefoon. Bij een abonnement met telefoon, betaal je de telefoon maandelijks af. Een abonnement zonder telefoon heet een Sim Only abonnement. Deze maandlasten liggen lager om dat je geen telefoon af hoeft te lossen. Je kunt ook kiezen voor prepaid. Wanneer je voor prepaid kiest koop jij elke keer een tegoed. Hoe er rekening mee dat de kosten voor prepaid vaak wel wat hoger zijn.

Hou sowieso rekening met je databundel wanneer je gebruik maakt van mobiel internet. Een appje versturen kost bijvoorbeeld maar weinig data, maar wanneer je volop aan het downloaden bent gaat het snel met je bundel. Je kunt bij veel mobiele providers een dataplafond instellen zodat je niet meer over je bundel heen kunt gaan en extra kosten kunt voorkomen. Je kunt het beste even bij jouw provider navragen hoe dit is geregeld. Je zou ook kunnen kiezen voor een abonnement met onbeperkte data, daarbij hoef je geen rekening te houden met het verbruik van je data.

De gemiddelde gebruiker van mobiel internet in Nederland verbruikt zo’n 2000 MB per maand. Benieuwd hoeveel data je nu al hebt gebruikt? Log in op je ‘mijn omgeving’ bij je provider of bekijk dit op je smartphone via ‘instellingen’. Je dataverbruik wordt ook vermeld op je maandfactuur.

Combivoordeel met mobiel internet

Wanneer je al een mobiel internet abonnement hebt bij één van de providers en je wilt ook internet voor thuis, kijk dan eens of je dit met elkaar kunt combineren. Veel internetproviders bieden jou graag een compleet pakket en geven jou daarom flinke kortingen. Denk daarbij aan korting op je abonnement of bijvoorbeeld een gratis zenderpakket. Naast dat je dankzij combivoordeel flink kunt besparen is het ook nog eens heel makkelijk om al je telecomzaken bij één partij onder te brengen. Bij problemen ben je met één belletje klaar en je krijgt alles op één factuur.

Benieuwd welke internetproviders ook mobiel internet aanbieden? Ga dan snel internet vergelijken met onze handige postcode check. Het is helemaal gratis en het kost je maar een minuut.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking