100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is mobiel internet?

Dinsdag 16 oktober 2018 3 minuten en 18 seconden leestijd

Wat is mobiel internet?

Bij ProviderCheck.nl kun je internet, televisie en bellen voor thuis vergelijken, maar wat als je onderweg ook gebruik wilt maken van het internet. Daarvoor heb je mobiel internet. Wat mobiel internet is leggen we je in dit bericht uit.

Thuis heb je waarschijnlijk al een internetabonnement. Dankzij Wifi kun je met je mobiel, laptop of tablet ook gebruik maken van dit internet. Onderweg is dit een ander verhaal. Wanneer je ook buitenshuis wilt internetten dan heb je mobiel internet nodig.

Om gebruik te maken van mobiel internet op je smartphone of tablet heb je een simkaart van je internetprovider nodig. Dankzij de simkaart kun je mobiel internet uit de lucht halen. Dit gaat via zendmasten.

Op dit moment kun je mobiel internet ontvangen via het 3G of 4G netwerk van je mobiele provider. T-Mobile en Tele2 beloven jou op korte termijn mobiel internet via het 5G netwerk.

Op dit moment zijn er in Nederland vier mobiele netwerken waar alle mobiele providers op aangesloten zijn. De beheerders van deze netwerken zijn T-MobileKPN en Vodafone.

Mobiel internet op je laptop

Je kunt je simkaart voor mobiel internet niet op alle apparaten gebruiken, deze werkt bijvoorbeeld niet op je laptop. Maar daarvoor is ook een oplossing. Je kunt je smartphone in dat geval als een router gebruiken. Je mobiel veranderd in dit geval in een soort van hotspot. Dit is heel handig, maar pas op je gaat hierdoor wel sneller door je databundel heen.

Een ander oplossing is een dongel. Je sluit dit apparaatje via de USB-aansluiting aan op je laptop. In de dongel zit een simkaart waarmee je mobiel internet kunt ontvangen. Je kunt de dongel als een mobiel modem zien.

Hoe maak ik gebruik van mobiel internet?

Zoals gezegd heb je om gebruik te maken van mobiel internet een simkaart nodig waarmee je het internetsignaal dat wordt verzonden door zendmasten kunt ontvangen. Er zijn naast de beheerders van de vier netwerken nog meer providers waar je een mobiel internet abonnement kunt afsluiten. Dit zijn onder andere Youfone, Hollands nieuwe, Simpel, Ben en Simyo. Deze providers maken naast de beheerders ook gebruik van de vier netwerken voor mobiel internet die we in Nederland hebben.

Je kunt ervoor kiezen om bij je mobiele provider een abonnement voor mobiel internet af te sluiten, maar je kunt ook kiezen voor prepaid. Hoe er rekening mee dat de kosten voor prepaid vaak wel wat hoger zijn.

Hou sowieso rekening met je databundel wanneer je gebruik maakt van mobiel internet. Een appje versturen kost bijvoorbeeld maar weinig data, maar wanneer je volop aan het downloaden bent gaat het snel met je bundel. Je kunt bij veel mobiele providers een dataplafond instellen zodat je niet meer over je bundel heen kunt gaan en extra kosten kunt voorkomen. Je kunt het beste even bij jouw provider navragen hoe dit is geregeld.

De gemiddelde gebruiker van mobiel internet in Nederland verbruikt zo’n 2000 MB per maand. Benieuwd hoeveel data je nu al hebt gebruikt? Log in op je ‘mijn omgeving’ bij je provider of bekijk dit op je smartphone via ‘instellingen’. Je dataverbruik wordt ook vermeld op je maandfactuur.

Combivoordeel met mobiel internet

Wanneer je al een mobiel internet abonnement hebt bij één van de providers en je wilt ook internet voor thuis, kijk dan eens of je dit met elkaar kunt combineren. Veel internetproviders bieden jou graag een compleet pakket en geven jou daarom flinke kortingen. Denk daarbij aan korting op je abonnement of bijvoorbeeld een gratis zenderpakket. Naast dat je dankzij combivoordeel flink kunt besparen is het ook nog eens heel makkelijk om al je telecomzaken bij één partij onder te brengen. Bij problemen ben je met één belletje klaar en je krijgt alles op één factuur.

Benieuwd welke internetproviders ook mobiel internet aanbieden? Ga dan snel internet vergelijken met onze handige postcode check. Het is helemaal gratis en het kost je maar een minuut.