100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is Phishing?

Thursday 8 November 2018
Laatste update: Friday 15 May 2020 2 minuten en 28 seconden leestijd

Wat is Phishing?

Heb je ook wel eens een e-mail gekregen, zogenaamd van je bank, met daarin de vraag naar hun website te gaan en daarin te loggen? Dat is fishing en is een vorm van internetfraude. Eigenlijk heet deze vorm van internetfraude phishing, wat weer is afgeleid van phishing. In de volksmond wordt vooral gesproken over phishing. De vertaling van phishing is vissen of hengelen en dat is nu precies wat de internetfraudeurs doen. Zij vissen naar jouw gegevens.

Hoe werkt Phishing?

Zoals gezegd wordt voor phishing vaak gebruik gemaakt van een e-mail, waarbij het lijkt of deze van je bank of een andere instantie komt. Kreeg je in het verleden vaak een e-mail vol met spelfouten, de internetfraudeur heeft hiervan geleerd en deze e-mails zien er steeds betrouwbaarder uit. In die mail staat vaak een URL die precies op die van de echte website lijkt, ook dit kan de internetfraudeur steeds beter nabootsen. Het lijkt of je op de website van je eigen bank zit. Daar word je gevraagd opnieuw in te loggen waarna de fraudeurs jouw inloggegevens hebben of bijvoorbeeld je creditcardgegevens of je computer inloggegevens. Phishing gebeurd niet alleen via e-mail, maar ook telefonisch.

Wat kun je tegen phishing doen?

Heb je een e-mail van je bank gekregen en twijfel je of dit fishing is? Let dan op de volgende punten:
- Allereerst is de e-mail niet aan jou persoonlijk gericht, maar staat er bijvoorbeeld ‘geachte klant’.
- Er staan veel spel- en schrijffouten in de e-mail, hoewel er tegenwoordig ook fishing mails rondgaan met een perfecte spelling.
- De e-mail is vaak dwingend, doe het nu anders gebeurd er iets.
- Je wordt verwezen naar een link die net iets anders is dan bijvoorbeeld die van je bank.
- En dit is misschien wel de belangrijkste, je bank zal jou nooit per e-mail of telefonisch vragen in te loggen, doe dit daarom ook nooit.

Zit er een bijlage bij de phishing mail? Open ook die nooit. Hier kan namelijk een soort van malware achter zitten en ook daarmee kunnen internetfraudeurs jouw gegevens stelen.

Wat nu als je toch slachtoffer bent geworden van phishing?

Schaam je vooral niet, e-mails zien er tegenwoordig zo realistisch uit dat het iedereen kan overkomen. Heb je een phishing mail gekregen die bijvoorbeeld zogenaamd van je bank afkomstig is? Laat dit dan zo snel mogelijk aan je bank weten. Wijzig daarnaast de inloggegevens van je bank of blokkeer je bankrekening. Probeer zoveel mogelijk bewijs te verzamelen van de phishing. Deze kun je gebruiken om de kosten die je hebt gemaakt door de fishing terug te krijgen. Laat de virusscanner een uitgebreide scan van je computer maken. Doe daarnaast zo snel mogelijk aangifte bij de politie.

Zorg ten allen tijden voor een goede virusscanner op je computer of laptop. Veel internetproviders bieden die gratis aan of vragen hier een kleine vergoeding voor. Doe onze postcode check en ontdek wat de verschillende internet providers jou kunnen bieden aan veiligheid.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking