Wat is spyware?

Donderdag 22 november 2018 2 minuten en 8 seconden leestijd

Wat is spyware?

Wat is Spyware? De naam zegt het al een beetje. Spyware spioneert op jouw computer of laptop. Wat er gebeurd is dat de spyware je computer of laptop doorzoekt op zoek naar informatie over jou. Zo gaat de spyware onder andere op zoek naar e-mailadressen, wordt er gekeken welke websites je bezoekt en hoelang en welke programma’s je gebruikt.

Wat doet de Spyware met die gegevens? De verzamelde gegevens worden in veel gevallen verkocht. Dat kan bijvoorbeeld zijn aan marketingbedrijven. Je krijgt dan e-mailberichten waar je helemaal niet op zit te wachten. De mensen achter de spyware verdienen hier flink veel geld mee.

Spyware is een soort van malware, maar is wel heel anders dan de andere soorten. Phishing, het Trojaans paard en keylogger zijn andere soorten van malware.

Hoe komt spyware op mijn pc of laptop?

Download jij wel eens gratis software? Dit is dan wel gratis, maar bevat wel vaak spyware, op deze manier verdient de ontwikkelaar van de software daar toch geld aan. Lees daarom altijd de gebruikersovereenkomst goed door. In de meeste gevallen merk je er niets van als er spyware op je computer of laptop terecht komt. Ook kan dit gebeuren wanneer je een website bezoekt en dit is niet eens altijd op de shady websites.

Hoe kan ik spyware voorkomen?

We weten nu hoe je aan spyware kunt komen, maar misschien nog wel belangrijk wat doe je ertegen? Het klinkt misschien logisch, maar let altijd op waar je op klikt. Klik niet zomaar op een pop-up en installeer ook niet zomaar alles op je computer of laptop. En pagina’s waar je van alles gratis krijgt kun je beter ook niet bezoeken, vaak zijn dit de websites die spyware installeren.

Heb ik spyware?

Soms merk je helemaal niet dat je spyware op je computer of laptop hebt staan. Maar het kan ook zo zijn dat de spyware ervoor zorgt dat je computer trager wordt of dat je heel veel reclame pop-ups krijgt.

Heb je spyware? Hoe kom je er dan weer vanaf? Laat je virusscanner een uitgebreide scan maken. De meeste virusscanners herkennen spyware. Dan is het natuurlijk wel belangrijk om een goede virusscanner te hebben. Veel internet providers geven bij een internetabonnement een goede virusscanner. Zo geeft XS4ALL aan haar abonnees een gratis internet malwarefilter. Heb je een mobiel abonnement bij Vodafone en internet via Ziggo? Dan kun je gratis gebruik maken van het Ziggo Veilig onlinepakket waarmee je tot wel 20 apparaten kunt beveiligen.

Benieuwd wat andere internet provider jou kunnen bieden? Doe dan nu onze postcode check.