100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Tips tegen Malware en Phishing

Tuesday 23 June 2020 2 minuten en 37 seconden leestijd

Tips tegen Malware en Phishing

Wat is Phishing?

Phishing is een misdrijf via het internet. Bij Phishing word je als gebruiker verleid tot het delen van gevoelige informatie zoals wachtwoorden en bankgegevens. Veel mensen denken dat dit hun niet kan overkomen. Maar toch overkomt het heel wat mensen. Je wordt overgehaald om iets te downloaden, ergens op te klikken of iets in te vullen en de criminelen hebben je gegevens, geld of iets geïnstalleerd op je computer.

Wat is Malware?

Virus, Trojan, Ransomware en Spyware. Dit zijn allemaal dingen die vallen onder Malware. Iets waar jij als gebruiker zeker niet op zit te wachten. Hieronder lichten we kort toe wat deze dingen zijn.

Virus

Een virus is een code geschreven door iemand die kwaad in de zin heeft. Deze code hecht zich aan software op je computer. De meeste virussen komen binnen per mail. Het virus verspreidt zich vervolgens over heel je computer.

Spyware

Het woord verklapt al een hoop. Het is als het ware een spion op je computer. Deze kan precies meekijken met wat jij aan het doen bent. Spyware verzamelt ongemerkt verschillende gegevens.

Trojan (paard van Troje)

Wat lijkt op normale legitieme software is Malware wat allerlei achterdeurtjes openzet voor hackers en andere malware.

Ransomware

Ransomware is een vorm van criminaliteit die veel voorkomt. Criminele versleutelen jouw gegevens en vragen vervolgens om losgeld. Je bestanden worden pas weer vrijgegeven op het moment dat je hebt betaald.

Tips tegen Malware en Phishing

  • Pas op met het delen van informatie

Een bank, vezekeraar of abonnementsdienst vraagt nooit per e-mail of telefonisch om naar persoonlijke gegevens zoals je Burgerservicenummer of betalingsgegevens. Twijfel je toch? Neem dan eerst contact op met de desbetreffende partij.

  • Een extra e-mailadres en virusscanner

Dit lijkt wat voor de hand liggend maar toch is het zo belangrijk. Zorg ervoor dat je een goede virusscanner op je computer hebt. Op deze manier word je gewaarschuwd wanneer er vreemde dingen op je computer proberen binnen te komen. Nog een tip is om je e-mailadres niet overal achter te laten. Hoe meer je je e-mailadres overal achterlaat, hoe groter de kans dat je onveilige e-mails krijgt. Maak een gratis e-mailadres aan voor alle website waar je je reguliere e-mailadres niet wil achterlaten.

  • ‘Gefeliciteerd je hebt een IPad gewonnen!’

Wow, met alleen iets opzoeken op Google heb je zojuist een IPad gewonnen. Trap hier vooral niet in. Internetcriminelen beperken zich niet tot alleen je e-mail. Kwaadaardige linkjes en URL zijn net zo goed op allerlei websites te vinden. Maar ook via Facebook en WhatsApp. Klik daarom nooit zomaar op een link.

  • Hmm, dit ziet er oke uit maar toch voelt het niet goed? Volg dit gevoel!

Je kent het vast wel. Alles ziet er betrouwbaar uit maar toch voelt het niet helemaal goed. Volg vooral dit gevoel. De boodschap is niet relevant, de organisatie zou dit anders formuleren, er staan spellingsfouten in, etc. Kortom: als je twijfelt, is dit vaak terecht. Check de volgende punten:

1.De afzender

2.Overdreven boodschap

3.Veel taalfouten

4.Merkwaardige URL

5.Afwijkende/onpersoonlijke aanhef

Vertrouw je het niet? Ga dan rechtstreeks naar de website van de afzender en kijk of de informatie klopt.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking