100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Waarom is mijn internet traag? Deel 3

Dinsdag 30 augustus 2016 2 minuten en 52 seconden leestijd
Laatste update: Vrijdag 15 mei 2020

Waarom is mijn internet traag? Deel 3

Deel 3: Hoe maak ik mijn internet sneller? 

In het eerste deel van ‘Waarom is mijn internet traag?’, hebben we gekeken naar oorzaken die buitenshuis liggen door de snelheid van je internetverbinding vast te stellen. In deel twee keken we naar je Wifi-verbinding en waar het in jouw situatie misgaat. Doe alvast even een vreugdedansje, want in het derde en laatste deel van deze blogreeks gaan wij die problemen samen oplossen. 

Feitelijk zijn er twee dingen die je kunt doen als je erachter bent gekomen waar het misgaat met je wifi-verbinding: je modeminstellingen aanpassen of een Access Point installeren.  

 

Check je modeminstellingen 

Ben je er inmiddels achter dat jouw wifi-problemen worden veroorzaakt door te veel andere wifi-signalen? Dan doe je er goed aan om je modeminstellingen aan te passen. Echter, is dit niet voor iedereen weggelegd, omdat de instellingen van modems vaak onoverzichtelijk en onduidelijk zijn. Ken je iemand die hier goed mee overweg kan? Dan raden wij aan om deze persoon even naar je instellingen te laten kijken ter controle, om zeker te weten dat het daar in ieder geval helemaal goed gaat. Wil je het wel graag zelf proberen? De consumentenbond geeft hier uitgebreide instructies om je op weg te helpen. 

 

Access Points 

Werkt het aanpassen van je modeminstellingen niet, of wordt jouw trage wifi door iets anders veroorzaakt? Geen paniek. Je hoeft echt geen honderden euro’s te gaan investeren in nieuwe routers en modems; koop in plaats daarvan een Access Point-apparaat. Een Access Point-apparaat heeft maar één doel; het uitzenden van jouw wifi-signaal op een extra plek in je woning. Heb je bijvoorbeeld minder goed bereik in je persoonlijke kantoor of slaapkamer, en maak je daar veel gebruik van het internet? Installeer er dan een Access Point-apparaat om de dikke wanden, andere signalen of de afstand te overbruggen.  

Uiteraard hebben deze apparaten, net als alles, hun eigen voor- en nadelen. Laten we beginnen met het slechte nieuws; ze moeten vaak verbonden worden aan je modem met een standaard internetkabel (UTP). Houd er dus rekening mee dat je - om lange afstanden te overbruggen - kabels zal moeten aanleggen. Een handige tip voor eigenaren van laminaatvloeren; als er genoeg ruimte tussen de vloer en de muur zit, kun je UTP-kabels goed onder plintjes verstoppen. 

Het grote voordeel van een Access Point-apparaat is dat het doorgaans relatief simpele apparaten zijn, waardoor ze ook goed betaalbaar zijn. Reken op een uitgave van om en nabij de €45,- voor een standaard Access Point-apparaat. Ze zijn tevens overal verkrijgbaar, dus ga gerust eens langs bij je lokale Media Markt, of bekijk de online opties (zoals bij Coolblue).   

 

Probleem opgelost? 

Bij deze onze felicitaties! Als je ons vanaf de eerste blogpost hebt gevolgd en de stappen hebt uitgevoerd, achten we de kans nu erg groot dat jij binnen de kortste keren weer optimaal gebruik maakt van de internetverbinding die je provider levert. Is dit de eerste keer dat je een van onze blogs leest? Dan kan het geen kwaad om bij het begin te beginnen, om met alle informatie zo efficiënt mogelijk jouw internetproblemen te tackelen.  

Lees hier de eerste twee delen: 
Deel 1: Het vaststellen van je internetsnelheid
Deel 2: Ligt het aan mijn Wifi?

Op de hoogte blijven van al onze internet tips & tricks? Volg ons op Facebook

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.