• 100% onafhankelijk 100% onafhankelijk
  • 100% Gratis 100% Gratis
  • Gratis helpdesk!

Wat is een URL?

Dinsdag 28 augustus 2018 1 minuut en 48 seconden leestijd
Laatste update: Vrijdag 15 mei 2020

Wat is een URL?

URL staat voor Uniform Resource Locator. Simpel gezegd is een URL het adres van een website. Iedere website heeft zijn eigen URL, maar ook iedere pagina op diezelfde website heeft weer een eigen URL. Daarnaast hebben onder andere afbeeldingen en video’s op het internet hun eigen URL.

De URL is dus eigenlijk een locatie op het internet. Door bijvoorbeeld een URL (websiteadres) in te voeren in je browser kun je op bezoek bij een website.

Hoe ziet een URL eruit?

Een URL heb je vast al eens gezien, maar hoe is deze eigenlijk opgebouwd? Dat ga ik je vertellen. Ik gebruik daarvoor de URL van een blog dat ik eerder heb geplaatst: https://www.providercheck.nl/kennisbank/bericht/10/internetsnelheid-hoeveel-mbit-s-heb-je-nodig

• https:// -> Dit is het protocol van de website. De ‘s’ op het einde staat voor Secure. Je zult zien dat iedere URL begint met https:// staat of http://
  • www.providercheck.nl -> Dit is de domeinnaam van je website, dit is een uniek adres.
  • /blog/ -> Dit is een submap op de website. In het geval van onze website is dit een verzamelpagina voor alle geplaatste blogs.
  • /bericht/530/internetsnelheid-welke-snelheid-heb-je-nodig -> Dit is het blog zelf welke weer een sub pagina is van de /blog/ pagina.

Een URL aanpassen

Gebeurd het jou ook wel eens dat je een link aanklikt en je de melding krijgt dat de webpagina die je zoekt niet meer bestaat? Of misschien heb je wel eens een 404-melding gekregen. Dit zijn meldingen die kunt krijgen wanneer de website beheerder een aanpassing maakt in de URL. Er worden tegenwoordig veel links naar andere websites geplaatst en wanneer een URL wordt aangepast zou de website beheerder dus op zoek moeten gaan naar al die plaatsen waar de link staat en deze laten aanpassen. Dat is wel heel veel werk en erg gevoelig voor fouten. De website beheerder kan er daarom beter voor kiezen om een redirect voor de aangepaste URL aan te maken.

Wanneer een redirect is aangemaakt word je doorgestuurd naar de juiste URL wanneer je op een link klikt. Je zou dit kunnen zien als een verhuisbericht.