Heb je internet nodig voor je zonnepanelen?

Woensdag 18 Januari 2023 4 minuten en 39 seconden leestijd

Heb je internet nodig voor je zonnepanelen?

Door middel van zonnepanelen kun je besparen op je energiekosten. Nu tegenwoordig alles duurder wordt is dit natuurlijk mooi meegenomen. Daarom zie je ook steeds vaker zonnepanelen op panden. Dit is natuurlijk niet de enigste rede, het wekt ook groene stroom op en het zorgt voor het verduurzamen van het pand. Maar hoe werken zonnepanelen eigenlijk? En heb je voor zonnepanelen ook internet nodig?

Zonlicht bestaat uit minuscule deeltjes genaamd fotonen. De zonnepanelen vangen deze fotonen op en verandert de energie van het zonlicht in losse elektronen. Deze elektronen raken los van de atomen waardoor er een elektrisch potentieel veroorzaakt wordt. Dit zorgt voor de opwekking van gelijkstroom.

Je kunt gelijkstroom niet meteen binnenshuis gebruiken. Deze stroom moet nog omgezet worden in wisselstroom. Dit gebeurt door een omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom en stuurt de wisselstroom door naar de meterkast. Dit alles wordt bij elkaar een zonnestroomsysteem genoemd. Dit systeem bestaat uit zonnepanelen, een omvormer en een aansluiting in de meterkast.

Werken zonnepanelen zonder wifi?

Je hebt geen internet nodig om gebruik te maken van zonnepanelen. Je zonnepanelen werken dus zonder wifi. De opbrengst is namelijk uit te lezen op de omvormer. Als je de opbrengst zelf bij wilt houden via de computer of via een app dan heb je wel internet nodig.

Je kunt de omvormer van je zonnepalen met wifi verbinden. Er zijn twee type verbindingen, namelijk via de internetkabel of via wifi. Wanneer je kiest voor verbinding via de kabel heb je minder kans op storingen. Je zorgt ervoor dat de omvormer door middel van een internet kabel direct verbonden wordt met de modem/router. Als je liever door middel van Wifi de zonnepanelen uitleest, spreken we over een draadloze verbinding. Er kunnen met zonnepanelen op het wifi signaal meer storingen ontstaan omdat dit afhankelijker is van omgevingsfactoren. Een voorbeeld hiervan zijn dikke vloeren waardoor het signaal minder kan worden.

Ik zie geen verbruik meer van mijn zonnepanelen

Als je de omvormer verbonden hebt met het internet en alles bijhoudt in een app kan het zijn dat je soms niet meer ziet wat de opbrengst van je zonnepanelen is. Maar wat is er aan de hand? Waarschijnlijk is de internetverbinding weggevallen. De omvormer registreert de opbrengst van de zonnepanelen en jij kunt deze gegevens zelf bekijken via een app of via de computer. Als de verbinding met de omvormer wegvalt zie je niets meer gebeuren in de app of op de computer. Maar wat zijn de veelvoorkomende problemen en hoe los je deze op?

Wij horen nog wel eens van klanten die zijn overgestapt naar een nieuwe provider dat de verbinding is weggevallen. Dat komt omdat je een nieuwe modem/router ontvangt als je overstapt. Het netwerk verandert dus. Als je omvormer gebruik maakt van wifi los je dit eenvoudig op door deze opnieuw verbinding te laten maken met het netwerk.

Het zou ook kunnen zijn dat de huidige verbinding te zwak is omdat de afstand tussen je router en omvormer te groot is. Je kunt bijvoorbeeld proberen om het bereik te verbeteren door een wifi versterker te installeren of door een ander kanaal op je router te kiezen voor je zonnepanelen. Mocht dit niet werken kun je de omvormer ook verbinden met een internetkabel. Hierdoor wordt het bereik sterk.

Wil je weten of je weer een goede verbinding hebt met je omvormer? Op veel omvormers staat aangegeven of er een internetverbinding is. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een groen lampje of door een weergave op de display. Ook kun je inloggen in het portal van je omvormerfabrikant. Hier kun je vaak zien wanneer er voor het laatst contact is geweest met je omvormer.

Heb je nog geen internetverbinding of ben je niet tevreden over jouw internetverbinding? Je kunt dan via onze gratis postcodecheck kijken welke providers internet leveren op jouw adres en welke abonnementen je af kunt sluiten.

Hebben zonnepanelen invloed op wifi?

Zonnepanelen kunnen invloed hebben op de wifi. Het kan zo zijn dat er een wifiversterker geïnstalleerd is bij jouw zonnestroomsysteem. Als je dan met een mobiel apparaat in de buurt komt van deze versterker, kan het zijn dat deze verbinding maakt met de versterker. Je omvormer kan daardoor overschakelen naar je modem/router waardoor het signaal zwakker kan worden. Een oplossing hiervoor zou zijn om je versterker een andere netwerknaam te geven. Hierdoor zie je goed wat het netwerk voor de zonnepanelen is en wat het netwerk is wat je het beste kunt gebruiken met andere apparaten.

Wat ook een veelvoorkomend probleem is is het niet goed installeren van de zonnepanelen. Zonnepanelen storen de wifi namelijk soms als ze onjuist zijn geïnstalleerd. Dit kan er toe leiden dat andere apparaten niet meer goed werken. Dit kun je voorkomen door apparatuur te gebruiken met een CE-Markering. Dit betekent dat het goed gekeurd is voor de Nederlandse markt. Vraag of de installateur de installatievoorschriften goed volgt bij het aanleggen van de apparatuur. Zorg ervoor dat de kabels zo dicht mogelijk naast elkaar en parallel van elkaar lopen. Hierbij is het belangrijk dat er geen lussen in de bekabeling ontstaan.

Als je zonnepanelen op de juiste manier geïnstalleerd worden zouden ze geen problemen voor je wifi verbinding moeten veroorzaken.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.