100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

50 jaar internet geschiedenis

Dinsdag 29 oktober 2019 2 minuten en 21 seconden leestijd
Laatste update: Maandag 25 mei 2020

50 jaar internet geschiedenis

Hieperdepiep Hoera; Het internet ziet Abraham. Op 29 oktober 1969 werden in Amerika voor het eerst twee computers van de Universiteit van Californië en Stanford met elkaar verbonden. De start van het internet! Dit ging nog niet zo snel en stabiel als we nu gewend zijn. Het idee was om het woord ‘Login’ te verzenden, maar bij de ‘g’ werd de verbinding al verbroken. Er was nog wat werk aan de winkel. In de blog lees je meer over de internet geschiedenis, maar ook de toekomst van het internet.

Wat is ARPANET?

In de jaren ‘60 werd ARPANET ontwikkeld voor het Amerikaanse ministerie van Defensie. Met de Russen die net de Spoetnik hadden gelanceerd was het leger op zoek naar een manier om te kunnen blijven communiceren wanneer normale middelen als telefoon en post niet meer mogelijk waren.

Later sloten ook universiteiten zich aan op het ARPANET. En zo ontstond de voorloper van het internet zoals we dat nu kennen.

En toen was daar het internet

In 1974 werd voor het eerst gebruik gemaakt van de term ‘internet’. In de jaren ‘80 ontstond het internet protocol. Daarmee kreeg het internet de vorm zoals we die nu kennen.

Nadat het internet protocol was ontwikkeld werd het mogelijk om verschillende netwerken aan ARPANET te verbinden. Hiermee ontstond er een steeds groter internationaal netwerk. Dit netwerk groeide zo snel dat in 1989 ARPANET gesloten werd.

In de begin jaren van het internet werd dit nog vooral in overheidsinstellingen en op universiteiten gebruikt. Vanaf de jaren ‘90 gingen ook steeds meer particulieren gebruik maken van het internet.

Nadat het internet in zo’n beetje heel Amerika was uitgerold volgde andere landen, waaronder Nederland. In het begin maakte vooral bedrijven gebruik van het internet, maar aan het eind van de jaren ’90 kregen ook steeds meer mensen thuis internet.

De toekomst van het internet

Weet je nog hoe het begon met het internet? Inbellen om een verbinding te krijgen. En herinner je je dat piepje nog? Die tijden liggen achter ons. In de 50 jaar aan internet geschiedenis is er veel veranderd.

Kon jij je het 10 jaar geleden voorstellen dat we een serie zouden bekijken wanneer wij dat willen via Netflix? En vanuit de auto alvast de verwarming aanzetten leek ook iets voor de verre toekomst. Maar inmiddels zijn al deze dingen de normaalste gang van zaken.

Op internet gebied volgen ontwikkelingen zich in rap tempo op. Met technieken als VDSL, kabel en glasvezel internet worden steeds snellere internetsnelheden mogelijk. Wist je dat je met internet providers Ziggo, T-Mobile en Delta al internetsnelheden van 1 GB kunt ontvangen?

Of je zo’n snelheid echt nodig hebt is nog even de vraag, maar nu we met z’n allen steeds meer vragen van het internet zal die tijd wel komen. Toch fijn als je internet provider daar al op voorbereid is.

Wat de toekomst voor ons in petto heeft weten we nu nog niet. Gelukkig blijven internet providers innoveren en ontwikkelen zodat je nu en in de toekomst gebruik kunt blijven maken van snel en betrouwbaar internet.

Wil je meer weten over welke internetsnelheid en vorm van internet je kunt ontvangen op jouw adres? Je ontdekt het helemaal gratis en binnen een minuut met onze postcodecheck en je kunt ook nog eens direct internetabonnementen vergelijken.

Postcode
Huisnummer
Toevoeging
 

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.