100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

EU maakt volgend jaar eind aan de hoge tarieven mobiel internet op vakantie

Monday 17 June 2013 1 minuut en 25 seconden leestijd

EU maakt volgend jaar eind aan de hoge tarieven mobiel internet op vakantie

De EU wil naar verluidt de extra hoge kosten voor het gebruik van mobiele telefoons in het buitenland versneld afschaffen.

 Daardoor zouden vakantiegangers tijdens de zomer van 2014 al kunnen internetten en bellen in het buitenland zonder hoge kosten. Ondanks dat het wetsvoorstel van de Europese commissie nog niet is gepubliceerd zijn de commissarissen het volgens de Britse krant The Telgraph al eens geworden. Dit zou gebeurd zijn in een debat waar nog niet is gestemd waardoor er nog geen schriftelijke overeenstemming is. Het voorstel moet versneld worden goedgekeurd zodat de maatregel op 1 juli 2014 al van kracht kan gaan. Hierdoor zouden vakatiegangers die in de zomer van 2014 naar het buitenland gaan al geen extra kosten meer hebben voor mobiel internet, sms’en en bellen.

De Europese commissie is al jaren bezig met het verlagen van roaming tarieven maar tot nu toe ging dit stap voor stap. Daar zou nu verandering in moeten komen. Het voorstel zou binnen zes weken gepubliceerd worden en dat zou niet als verassing komen. Eurocommissaris Neelie Kroes zei eerder al hier voorstander van te zijn en de rest van het Europarlement zou dit ook willen. 

Het is nog niet duidelijk hoe de afrekening aan de achterkant gaat plaatsvinden. Het is voor providers lastig als hun klanten naar landen op vakantie gaan waar die provider geen netwerk heeft; de provider kan het verbruik dan niet realtime van de bundel afhalen. Het is mogelijk dat de providers dit op zullen lossen door aparte bundels voor in het buitenland te introduceren waar het verbruik vanaf kan worden gehaald. Veel providers zijn de afgelopen jaren al begonnen met speciale bundels voor in het buitenland. Met die bundels ontrekken de providers zich aan de regels rond maximumtarieven en het €60,00 plafond, al zijn de meeste bundels wel goedkoper dan de maximumtarieven.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking