100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Nederlandse providers onder vuur door DDoS-aanvallen

Vrijdag 04 september 2020 3 minuten en 5 seconden leestijd

Nederlandse providers onder vuur door DDoS-aanvallen

Diverse internetproviders hebben deze week last van storingen op hun netwerk. De storingen worden veroorzaakt door internetcriminelen met een DDoS-aanval. In dit bericht vertellen wij je meer over deze storingen en wat DDoS-aanvallen zijn.

Cybercriminelen gebruiken op dit moment het netwerk van enkele Nederlandse internetproviders om aan te vallen. Bij veel providers die tv aanbieden, bieden zij hun tv-diensten in zijn geheel of een deel aan via het internet. Hierdoor kan het zijn dat ook klanten storingen ervaren bij het kijken van tv tijdens zo een aanval.

Wat zijn DDoS-aanvallen?

De volledige naam van een DDoS-aanval is: Distributed Denial of Service aanval. Een DDoS-aanval is een cyberaanval waarbij er in een korte tijd heel veel verkeer naar computers, netwerken of servers wordt verstuurd waardoor dit onbruikbaar is voor normale gebruikers. Cybercriminelen voeren deze aanval uit met als doel een poging om het verkeer van een server, online service of netwerk te verstoren. Je kan het zien als een file op de snelweg. Wanneer er veel auto’s de weg blokkeren, kan regulier verkeer niet meer op plaats van bestemming komen.

Cybercriminelen maken gebruik van meerdere computersystemen als bonnen van aanvalsverkeer. Dit kunnen gewoon normale computers zijn maar ook andere netwerkbronnen zoals Internet of Things-apparaten.

DDoS-aanval Delta

Delta is helaas al meerdere keren slachtoffer geworden van DDoS-aanvallen. Vervelend voor de provider maar ook voor hun klanten. Tijdens de DDoS-aanvallen waren er onderbrekingen van het internet, interactieve televisie en telefonie. De aanvallen begonnen afgelopen vrijdag 28 augustus 2020. Inmiddels heeft Delta een speciale DDoS-veiligheidsexpert ingeschakeld om zich te kunnen weren tijdens de aanvallen van cybercriminelen. Hierdoor en door de ervaringen van voorgaande DDoS-aanvallen kon Delta de aanval van afgelopen maandag 31 augustus 2020 sneller identificeren.

DDoS-aanval Online.nl

Ook Online.nl is woensdag 26 augustus 2020 slachtoffer geworden van een DDoS-aanval. Klanten van Online.nl konden toen een aantal uur niet internetten of televisie kijken. De aanval was begin van de ochtend opgelost waardoor klanten vanaf dat moment weer toegang hadden tot het internet en televisie. Online.nl heeft wel de hele dag nog nodig gehad om de dienstverlening te optimaliseren. De privacy van klanten is niet in gevaar geweest en er zijn geen persoonlijke gegevens tijdens de cyberaanval gestolen. Ook bij Freedom Internet was er afgelopen week last van storing door een DDoS-aanval. Het is nog onduidelijk of deze storing te maken heeft gehad met de aanval op Online.nl. Freedom Internet maakt net zoals als Online.nl gebruik van Canal Digitaal.

DDoS-aanval Caiway

Caiway heeft ook geen vlekkeloze week achter de rug. De internetprovider kampte met een grote DDoS-aanval. Hierdoor hadden duizenden klanten problemen met het gebruiken van het internet. Caiway heeft nu een filtersysteem om DDoS-aanvallen eruit te filteren. Caiway noemt dit zelf ‘een wasstraat’ die bestaat uit DDoS-apparatuur. Die filters zorgen er voor dat slechte data en goede data van elkaar worden gescheiden.

DDoS-aanval Ziggo

Helaas is het niet de eerste keer dat internetproviders last hebben van DDoS-aanvallen. Zo hebben Ziggo en KPN al eerder last gehad van cybercriminelen die het internetnetwerk plat legde. Het was dan ook groot nieuws toen Ziggo enkele jaren geleden, meerdere dagen ontregeld was door een aanval. Cybercriminelen die deze DDoS-aanval hadden georganiseerd, eisten losgeld van Ziggo. Wanneer Ziggo dit zou betalen, zou de aanval stoppen.

Wist je dat jouw computer misschien meewerkt aan een aanval?

Veel mensen weten het misschien niet maar er worden heel veel computers gebruikt voor het uitvoeren van een DDoS-aanval. De computers die de enorme hoeveelheid verzoeken versturen tijdens zo een aanval, zijn deels gewoon computers bij mensen thuis. Cybercriminelen komen op jouw computer door bijvoorbeeld een mailtje te sturen met malware. Eenmaal geopend, kunnen criminelen jouw computer inzetten voor en aanval.

Let er daarom op dat je apparaten in huis goed beveiligd, de updates uitvoert en oude computers, printers of camera's van het internet af haalt. Anders loop je het risico dat jouw computer wordt gebruikt door internetcriminelen tijdens een DDoS-aanval.