Hoe ga ik veilig om met mijn webgeschiedenis?

Woensdag 11 September 2019
Laatste update: Donderdag 14 Mei 2020 3 minuten en 51 seconden leestijd

Hoe ga ik veilig om met mijn webgeschiedenis?

Wat ziet jouw internetprovider?

Veel mensen zijn bang dat hun internetprovider mee kan kijken en lezen wanneer je gebruik maakt van het internet. In Nederland zijn hiervoor bepaalde privacyregels. Het enige wat jouw internetprovider kan zien is jouw internetverkeer op het netwerk. Door een uniek IP-adres dat jouw provider je geeft, herkent de provider het apparaat waarmee je verbindt. Je provider creëert hiermee een profiel. Met dit profiel verzamelt je provider cookies. Je herkent het misschien wel. Je hebt net gezocht naar een nieuwe laptop en plots zie je op elke andere website een advertentie terug van precies dezelfde laptop. De cookies zijn er ook om jouw gebruikservaring te optimaliseren.

Whatsapp via desktop

Sinds 2016 heeft Whatsapp de end-to-end encryptie ingevoerd. Hierdoor kan een derde partij niet meer mee lezen. Alle gesprekken die je hebt worden gecodeerd. Alleen jij en de ontvanger kunnen deze berichten lezen. Je internetprovider kan dit niet lezen.

Social media

Niet alleen internetwebsites maar ook je provider kan cookies opslaan via social media. Je krijgt hierdoor ook advertenties via social media. Op Facebook heb je vaak aan de zijkant van de pagina berichten van webshops of gesponsorde berichten.

Incognito modus

Veel mensen gebruiken een incognito venster voor meer anonimiteit op het internet. Ze denken dat er niemand meekijkt als ze via deze manier het internet gebruiken. Helaas is dit een verkeerde gedachten. Een incognito venster zorgt ervoor dat er geen cookies en zoekopdrachten worden opgeslagen. Google kan nog steeds meekijken met welke sites jij bezoekt. De internetprovider kan dat in dit geval niet.

Tips voor veilig internetten

Zonder dat je misschien zelf weet, is er veel persoonlijke informatie aanwezig op het internet. Informatie die je zelf plaatst maar ook die andere mensen over jou plaatsen. Het internet houdt namelijk bij welke sites jij bezoekt, waar je inlogt en het gebruik op social media. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn maar toch is een beetje anonimiteit fijner. Hieronder staan tips over hoe je veilig op het internet kan surfen zonder al te veel informatie af te geven.

Tip 1 Google Chrome geschiedenis verwijderen

Je hebt zelf controle over je geschiedenis en browsergegevens. Denk bijvoorbeeld aan opgeslagen wachtwoorden of formulieren. Ook het opslaan van cookies valt hier onder. Gelukkig kan je dit gemakkelijk wissen. Hieronder lees je hoe je dit doet.

1. Ga naar de Google Chrome browser
  2. Klik rechtsboven in het scherm op de drie puntjes
  3. Klik op Geschiedenis, er verschijnt nu een lijst met jouw browsergeschiedenis
  4. Selecteer nu alle websites die verwijderd moeten worden
  5. Er verschijnt nu boven in het scherm een balk met Verwijderen
  6. Klik hierop en je bent klaar!

Tip 2 Informatie van Social Media verwijderen

Het verwijderen van berichten of foto’s waar jij op staat op social media kan lastig zijn. Social media kan snel viraal gaan waardoor de informatie snel wordt verspreid. Bij dit soort berichten is tijd erg belangrijk. Hoe sneller je bericht verwijderd is, hoe beter. Eigen berichten kan je verwijderen. Is dit bericht gedeeld, dan kan je aan de desbetreffende persoon vragen om jouw bericht te verwijderen. Voor berichten die andere over jou plaatsen, geldt hetzelfde. Je zal hierbij deze persoon moeten vragen om het bericht te verwijderen.

Het kan zijn dat de desbetreffende persoon niet wil mee werken. Je kan dan een Takedown notice indienen. Dit kan je alleen indienen als je informatie ziet waarvan jij denkt dat het onrechtmatig of strafbaar is. Bij een Takedown notice start de procedure wanneer iemand melding doet bij een service provider. De procedure kan worden beëindigd door het verwijderen van informatie op het internet of het verwijderen van een website. Er is geen garantie dat de procedure ook echt gestart wordt. Dit wordt eerst onderzocht.

Tip 3 Facebook verwijderen uit de zoekresultaten

Op Facebook verzamel je vrienden en familie om leuke dingen mee te delen. Niet iedereen wil dat zijn of haar profiel in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google kan worden gevonden. Met een klein vinkje kan je dit gemakkelijk uitzetten, zo werkt het:

1. Ga naar Facebook
  2. Klik rechtsboven op Instellingen
  3. Ga nu naar Privacy
  4. Klik op Bewerken bij de vraag over zoekmachines doorverwijzen
  5. Klik nu het vinkje uit en je bent niet meer te vinden via Facebook in de zoekmachine

Hoe kan je veilig browsen?

Het is ook mogelijk om anoniem gebruik te maken van het internet. Een oplossing is het gebruiken van een VPN. Een VPN verbergt je IP-adres en versleuteld alles tussen jouw computer en de VPN. Het is hierdoor niet te ontcijferen welke website jij bezoekt. Ook slaat de VPN geen geschiedenis op. Niemand kan traceren wat jij precies hebt gedaan toen je online was.