• 100% onafhankelijk 100% onafhankelijk
  • 100% Gratis 100% Gratis
  • Gratis helpdesk!
    Gratis helpdesk!
    Bel 088 3232 032
Filters
Algemeen
Toon resultaten
Mobiel abonnement bij
Kosten per maand
tot €
Contractduur
Levertijd
Providers
Internet
Downloadsnelheid
Mb t/m
Mb
Uploadsnelheid
Mb t/m
Mb
Verbindingstype
Internet extra
TV
Favoriete zenders
TV Extra
Bellen
Bellen extra
Toon resultaten

Wat is IPTV?

2 minuten en 43 seconden leestijd

Wat is IPTV?

De afkorting IPTV staat voor InternetProtocol TeleVision. Bij IPTV ontvang je het televisie signaal via een IP protocol en niet via bijvoorbeeld de COAX kabel. Je kent het IP protocol misschien wel van internet, waar het veel op wordt gebruikt. Simpel gezegd betekent dit dat je het televisie signaal via je internetverbinding ontvangt in plaats van satelliet of de kabel.

Je denkt nu misschien dat IPTV alleen op internet wordt gebruikt, maar dat is niet zo. Ook veel aanbieders van glasvezel en ADSL gebruiken IPTV, op een afgeschermd netwerk, los van het internet. Er wordt dus eigenlijk een speciaal netwerk voor het IP verkeer gemaakt en er is geen koppeling met het normale internet.

Hoe kun je gebruik maken van IPTV

Om gebruik te maken van IPTV heb je uiteraard een aanbieder nodig die deze signalen uitzend. Dat zijn op dit moment nog vooral aanbieders van ADSL en glasvezel internet verbindingen. Daarnaast heb je een speciale decoder nodig. Die ken je waarschijnlijk al van je normale digitale tv. Meestal ontvang je deze decoder van je internet en tv aanbieder.

Onbeperkt televisie kijken

Sommige kabel televisie (analoog of DVB-C) aanbieders hebben een limiet aan het aantal televisie zenders in verband met de capaciteit van het netwerk. Daar heb je met IPTV geen last van. Het is natuurlijk wel afhankelijk van je aanbieder, maar aan de capaciteit ligt het niet.

Kijk via IPTV op meerdere televisies

Je kunt op meerdere televisies via IPTV kijken, het nadeel is wel dat je voor iedere televisie een decoder nodig hebt. Daarnaast kost iedere IPTV stream bandbreedte wat vaak betekent dat je internetsnelheid langzamer wordt. Ik vertelde je eerder in dit bericht dat IPTV en internet over twee verschillende netwerken binnen komen, maar je hebt een bepaalde bandbreedte beschikbaar per huis aansluiting waardoor je toch wat internetsnelheid kunt verliezen.

Je kunt IPTV momenteel nog niet direct op je televisie aansluiten zoals je dankzij de DVB-C en CI+ modules in je televisie bij digitale tv via de kabel vaak wel kunt. Dit komt omdat IPTV nog erg nieuw is. Wel hebben alle nieuwe televisies tegenwoordig een internet aansluiting. Lang zal het dus niet meer duren.

Wat Kun je allemaal met IPTV

Naast televisie kun je het IPTV signaal ook op je computer of mediaspeler afspelen. Daar moet je wel wat aanpassingen voor doen en is afhankelijk van je internet en televisie aanbieder. De streams moeten namelijk ongecodeerd worden verzonden door je aanbieder.

Het is ook mogelijk om via IPTV programma’s op te nemen en je kunt op een later moment programma’s terug kijken. Daarnaast kun je gebruik maken van Video on Demand.

Welke internetsnelheid heb je nodig voor IPTV?

Zoals je hebt kunnen lezen is er wanneer je gebruik maakt van IPTV kans op wat verlies aan internetsnelheid. Wil je toch optimaal gebruik blijven maken van het internet dat is een goede internetsnelheid in je woning van belang. In ons kennisbankbericht Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig? lees je welke internetsnelheid het beste past bij welk internetgebruik.

Ben je benieuwd welke internetsnelheid er mogelijk is op jouw adres? Met onze postcodecheck ontdek je binnen een minuut welke internet providers leverbaar zijn op jouw adres en wat de daadwerkelijke internetsnelheid is die jij kunt ontvangen.

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.