• 100% onafhankelijk 100% onafhankelijk
  • 100% Gratis 100% Gratis
  • Gratis helpdesk!
Mobiel bellen bij
Toon resultaten

Wat is Wifi?

1 minuut en 59 seconden leestijd

Wat is Wifi?

Wifi is de verzamelnaam voor alle draadloze netwerken en is de afkorting voor Wireless Fidelity. Een Wifi-netwerk werkt eigenlijk hetzelfde als een bekabeld computernetwerk, maar dan draadloos. Via radiogolven worden de gegevens verzonden en ontvangen.

Het voordeel van een Wifi-netwerk is dat iedereen in huis daar tegelijk gebruik van kan maken, geen ruzie meer over kabels zoals dat vroeger nog wel eens gebeurde.

Naast je smartphone, tablet of laptop zijn er tegenwoordig steeds meer apparaten die gebruik maken van Wifi zoals camera’s, printers, je Smart TV en zelfs wasmachines.

Hoe werkt Wifi?

Om gebruik te maken van het Wifi-netwerk heb je een acces point nodig. Het acces point is aangesloten op het internet met een kabel. Het acces point zorgt ervoor dat de radiogolven worden verstuurd va de lucht. Deze komen zodoende bij jouw tablet, smartphone of laptop terecht. Dankzij een Wifi-chip die in je apparaat zit kun je het signaal ontvangen en zelf ook weer verzenden naar het acces point.

Tegenwoordig zit het acces point meestal al automatisch ingebouwd in je modem of router. In veel gevallen ontvang je bij je internetabonnement gratis of tegen een kleine vergoeding een modem of router van je internetprovider.

De kwaliteit van je wifiverbinding is afhankelijk van de plaatsing van je router. Dikke muren en/of grote ruimtes kunnen ervoor zorgen dat je niet overal in je woning een even goed signaal hebt. Let daarop bij het plaatsen van je router of plaats bijvoorbeeld een Wifi repeater in je woning.

Wifi-hotspots

De meeste huizen en kantoren hebben tegenwoordig hun eigen Wifi, maar ook buiten de deur in bijvoorbeeld restaurants en op vliegvelden kun je (gratis) gebruik maken van het Wifi-netwerk. Op deze plaatsen kom je namelijk in veel gevallen Wifi-hotspots tegen.

Ben je Ziggo of KPN klant? Dan heb je geluk, zij bieden namelijk hun eigen Wifi-hotspots. Ziggo heeft er zo’n 2.000.000 door heel Nederland en KPN heeft er zelfs 20.000.000 wereldwijd!

Internetsnelheid

Zoals gezegd is de kwaliteit van je Wifi-signaal afhankelijk van de plaatsing van je router. Wil je graag meer weten over hoe je de internetsnelheid in je woning kunt verbeteren, lees dan eens de volgende berichten waarin we meer vertellen over de oorzaken van langzaam internet en nog belangrijker, we je ook een aantal oplossingen bieden.
- Waarom is mijn internet traag? Deel 1
- Waarom is mijn internet traag? Deel 2
- Waarom is mijn internet traag? Deel 3