• 100% onafhankelijk 100% onafhankelijk
  • 100% Gratis 100% Gratis
  • Gratis helpdesk!

Wat zijn Wifi hotspots?

2 minuten en 31 seconden leestijd

Wat zijn Wifi hotspots?

We zijn tegenwoordig overal en altijd online en de databundels waar we gebruik van maken worden steeds groter, maar het meest voordelig blijft het toch om gebruik te maken van Wifi hotspots. Wat is een Wifi hotspot nu precies, dat leggen we je uit in dit bericht.

Een Wifi hotspot is een locatie waar draadloos internet wordt aangeboden. Tegenwoordig is dit vaak gratis, maar het kan ook zo zijn dat je hier iets voor moet betalen.

Waar vind ik Wifi hotspots?

Je vindt door het hele land en daar buiten Wifi hotspots. Vaak zijn Wifi hotspots te vinden op openbare plaatsen als in een restaurant, hotel, winkel of op de camping, maar ook de NS en busmaatschappijen hebben Wifi hotspots.

Ben je klant van KPN of Ziggo? Dan heb je geluk. Zij bieden klanten namelijk hun eigen Wifi hotspots. Ziggo heeft er door heel Nederland zo’n 2 miljoen en KPN heeft er wereldwijd zelfs 20 miljoen! En ook als je geen klant bent van KPN kun je, tegen een vergoeding, gebruik maken van hun Wifi hotspots.

Hoe werkt een Wifi hotspot?

Wanneer je op je laptop, tablet of smartphone in de lijst met draadloze netwerken kijkt zie je welke Wifi hotspots beschikbaar zijn. Het is eigenlijk net als thuis. Je zou een Wifi hotspot eigenlijk kunnen zien als een router die je thuis ook hebt.

Wifi hotspots zijn vaak beveiligd met een wachtwoord. Dit wachtwoord kun je bijvoorbeeld in het hotel waar je logeert opvragen, maar er zijn ook Wifi hotspots waar je zonder wachtwoord gebruik van kunt maken en soms alleen akkoord hoeft te gaan met de voorwaarden. Tegenwoordig kun je vaak gratis gebruik maken van Wifi hotspots. Wanneer hier wel kosten aan zijn verbonden kun je in veel gevallen een verbinding voor een bepaalde periode kopen, bijvoorbeeld een dag, weekend of week.

De meeste Wifi hotspots hebben een bandwidth manager die ervoor zorgt dat de beschikbare bandbreedte over de gebruikers wordt verdeeld. Ook kan het zijn dat je een bepaalde internetsnelheid krijgt.

Is een Wifi hotspot veilig?

Het is verstandig om op een openbare (publieke) Wifi hotspot niet je meest persoonlijke zaken te regelen of bijvoorbeeld te internetbankieren. Hackers kunnen hier makkelijk bij omdat het gegevensverkeer niet is versleuteld. Overigens versleuteld Ziggo de draadloze verbinding wel waardoor een eventuele hacker alleen onleesbare data in handen kan krijgen, je moet daar wel inloggen met je unieke inlognaam en wachtwoord.

Hoe is de internetsnelheid via een Wifi hotspot?

De internetsnelheid via een Wifi hotspot is afhankelijk van meerdere factoren. Is er een maximale internetsnelheid per gebruiker? Hoeveel mensen maken gebruik van de Wifi hotspot? Welke techniek wordt gebruikt? En wat is de afstand tot de zender? In de meeste gevallen is de internetsnelheid via de Wifi hotspot lager dan je thuis gewend bent, maar om even te kijken welk weer het morgen wordt is de snelheid vaak prima. Omdat de internetsnelheid op Wifi hotspots wat lager ligt kun je wanneer je thuis bent in de meeste gevallen het beste gebruik maken van je eigen Wifi-netwerk.