• 100% onafhankelijk 100% onafhankelijk
  • 100% Gratis 100% Gratis
  • Gratis helpdesk!

Wat is een netwerkkaart?

Dinsdag 13 november 2018 1 minuut en 24 seconden leestijd
Laatste update: Donderdag 14 mei 2020

Wat is een netwerkkaart?

Een netwerkkaart is een stukje hardware dat ervoor zorgt dat je je computer of laptop kunt aansluiten op een netwerk of internet. Vaak wordt een netwerkkaart aangegeven met de afkorting NIC, dit staat voor Network Interface Card.

Om toegang te krijgen met je netwerkkaart tot het internet of een netwerk installeer je je netwerkkaart in je computer of laptop waarna je je computer of laptop verbindt met een netwerk of modem / router. Tegenwoordig is de netwerkkaart in de meeste gevallen al ingebouwd in het moederbord van je computer of laptop en hoef je dit dus niet meer zelf te doen.

Wat voor netwerkkaarten zijn er?

Er zijn verschillende soorten netwerkkaarten. Zo zijn er netwerkkaarten die je alleen op je computer of laptop kunt gebruiken, maar ook netwerkkaarten die draadloos internet ondersteunen.

Bouw je liever geen netwerkkaart in en heb je een draadloos modem? Dan kun je ook voor een USB-adapter kiezen. De USB-adapter zorgt er in dit geval voor dat je computer of laptop contact maakt met je draadloze modem.

Je netwerkkaart gebruiken

Om gebruik te maken van je netwerkkaart heb je software nodig. Deze software noemen we ook wel stuurprogramma’s of drivers. Bij veel netwerkkaarten is deze software onderdeel van de standaardinstallaties van het besturingssysteem. Is dit niet het geval dan worden zij meegeleverd bij de netwerkkaart of is de software te downloaden op de website van de fabrikant van de netwerkkaart.

Heb je een computer of laptop met een netwerkkaart, maar nog geen internet? Of ben je toe aan een ander pakket? Dan kunnen wij je helpen. Met onze postcodecheck ontdek je namelijk binnen een minuut welke internetabonnementen en internet providers leverbaar zijn op jouw adres.