100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is interactieve tv?

Maandag 20 mei 2019 4 minuten en 10 seconden leestijd
Laatste update: Dinsdag 12 mei 2020

Wat is interactieve tv?

Interactieve tv is een manier van televisiekijken, waarbij je zelf als kijker invloed hebt op wat er op je beeldscherm te zien is. Als je de beschikking hebt over interactieve televisie dan ben je dus niet langer meer afhankelijk van de programmering van de verschillende zenders, maar kun je zelf bepalen wanneer je een bepaald programma wil zien.

Dit in tegenstelling tot analoge televisie, waarbij je alleen maar op televisie kunt zien wat er op dat moment volgens de programmering uitgezonden wordt, tenzij je een programma hebt opgenomen of een video hebt gehuurd. Analoge televisie lijkt inmiddels echter tot een vroeger tijdperk te behoren, terwijl interactieve televisie steeds meer de norm wordt. Maar wat kun je nu eigenlijk precies met interactieve televisie doen?

Nooit meer je favoriete programma missen

Als je interactieve televisie afneemt bij je internet provider, dan betekent dat dat je je niet meer hoeft te haasten om op tijd klaar te zitten voor je favoriete programma. Ben je iets te laat en heb je het begin gemist? Met interactieve tv is dat geen enkel probleem, want dan start je het programma gewoon later, op het moment dat jij er klaar voor zit. Zo kun je rustig andere dingen afmaken en toch niks missen van je programma.

Gaat de telefoon terwijl je zit te kijken? Dan zet je de televisie gewoon even op pauze en ga je na het telefoontje weer lekker verder waar je gebleven was. Dat is trouwens ook handig als je even wat te drinken wil pakken of naar de wc moet. Met interactieve tv hoef je niet te wachten op de reclame of tot je programma is afgelopen. Even op pauze zetten en je kunt rustig je gang gaan.

Terugkijken en Video On Demand

Heb je een film of programma volledig gemist, maar had je het eigenlijk toch graag willen zien? Met interactieve tv kun je programma’s gewoon terugkijken. Ben je een avond niet thuis dan hoef je dus niks op te nemen. Je kijkt gewoon op een andere dag en op een door jouzelf gekozen tijdstip het programma terug. Het makkelijke daarbij is dat je de uitzending kunt pauzeren wanneer je maar wil. En bij de saaie stukken spoel je gewoon even door.

Een andere dienst die vaak bij interactieve tv wordt aangeboden is Video On Demand. Deze dienst houdt in dat je films en series kunt huren, rechtstreeks bij je provider. Voor een fijne film hoef je dus niet meer eerst naar de videotheek. In plaats daarvan kun je met Video On Demand op elk gewenst moment een keuze maken uit het aanbod van films en series bij je internet provider. Zo bepaal je met interactieve tv zelf wat er op je beeldscherm te zien is.  

Hoe werkt interactieve tv

De mogelijkheden van interactieve tv zijn verschillend per provider. Om interactieve televisie op je toestel te kunnen ontvangen heb je in ieder geval een internetverbinding nodig. Het maakt daarbij niet uit of deze via glasvezel, kabel of DSL loopt.

Je hebt voor interactieve tv verder geen speciale televisie nodig, want het kan op elk type toestel worden ontvangen. Wel heb je in de meeste gevallen een interactieve settopbox of decoder nodig, dit is een ontvanger in de vorm van een kastje dat je in bruikleen krijgt van je internet provider. Soms bevat dit kastje een ingebouwde harde schijf, waarmee nog extra toepassingen mogelijk zijn. Als je een nieuwe televisie hebt dan is het mogelijk dat je geen ontvanger meer nodig hebt, omdat deze al in het toestel ingebouwd is.

Televisiekijken op de nieuwe manier

Interactieve tv is een nieuwe manier van programma’s, series en films kijken en raakt steeds meer ingeburgerd. Om thuis over interactieve tv te beschikken moet je dit als dienst afnemen bij een provider.

Internet providers bieden interactieve tv uitsluitend aan als een optie die in combinatie met internet gekozen kan worden. Je kunt dus niet alleen interactieve televisie afnemen bij een provider; zonder internet is interactieve tv immers niet mogelijk. Daarbij is het doorgaans toch al goedkoper om meerdere diensten bij dezelfde provider af te nemen, in plaats van verschillende diensten bij verschillende providers. Je moet dus in ieder geval een combinatiepakket van internet en interactieve tv afnemen bij je provider, of je kunt kiezen voor een alles-in-één pakket. In dat laatste geval heb je internet, interactieve tv en telefonie in één pakket zitten.

Tussen de verschillende providers zitten wel wat verschillen als het gaat om de toepassingen van interactieve tv en uiteraard zijn er ook prijsverschillen. Denk bij verschillen bijvoorbeeld aan het aantal televisiezenders dat je kunt ontvangen of aan hoeveel dagen je de tijd hebt om een gemist programma terug te kijken. Het is daarom aan te raden om de verschillende pakketten goed te vergelijken als je besluit om een provider te kiezen voor interactieve tv.

Ben je benieuwd wat de mogelijkheden voor interactieve tv op jouw adres zijn? Dat check je makkelijk en snel met onze postcode check.

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.