Hoe werkt internet via het stopcontact?

Woensdag 5 Juni 2019
Laatste update: Vrijdag 15 Mei 2020 2 minuten en 27 seconden leestijd

Hoe werkt internet via het stopcontact?

Traag internet kan behoorlijk frustrerend zijn. Soms kan dit aan de provider liggen, maar in veel gevallen gaat het om internet-snelheidsverlies dat met de wifi te maken heeft.

Bij draadloos internet is het namelijk zo dat de verbinding, en dus ook de snelheid van het internet, beter is naarmate je dichter bij de router of modem bent. De router zendt immers het wifi-signaal uit. Hoe verder weg van de router, hoe zwakker het signaal dan ook is.

Er zijn echter ook andere factoren die het signaal van de wifi kunnen belemmeren, zoals dikke betonnen muren, plafonds, metalen constructies in de muren of de aanwezigheid van andere elektronische apparaten. Hoe kun je ondanks dit soort obstakels toch je internetsnelheid verbeteren, zodat je bijvoorbeeld niet alleen in de woonkamer snel internet hebt, maar ook boven in de studeerkamer?

Bekabeld internet versus internet via het stopcontact

Als de wifiverbinding op een bepaalde plek of ruimte in je huis of kantoor zwak is en je wil deze verbeteren, dan kan je dat doen door een internetkabel door te trekken naar de betreffende ruimte en daar een wireless access point bij te plaatsen. Het doortrekken van zo’n kabel kan echter nogal een ingrijpende klus zijn. Een andere, snellere en doorgaans makkelijkere oplossing is om je wifi-bereik te vergroten door internet via het stopcontact te laten lopen. Hiermee kun je een stabiele en snelle draadloze internetverbinding creëren in ruimtes waar het signaal van de router anders te zwak is.

Homeplug of powerline-adapter

Internet via het stopcontact werkt eigenlijk heel simpel. Je moet hiervoor alleen een set powerline-adapters aanschaffen, ook wel homeplugs genoemd, met ingebouwde wifi-zender. Hiermee kan je het stroomnet gebruiken als een soort netwerkkabel, zonder dat je dus kabels door hoeft te trekken.

Het installeren van de powerline-adapters is heel eenvoudig. Eén adapter steek je dicht bij de router in het stopcontact. Deze adapter verbind je vervolgens met de router door middel van een ethernetkabel. De andere adapter steek je in een stopcontact in de ruimte waar je de wifi wil versterken. Het wifi-signaal wordt op deze manier via het stroomnet doorgegeven en de ingebouwde wifi-zender van de powerline-adapter fungeert als een wireless access point, waardoor je snel en stabiel internet hebt in de ruimte waar deze geplaatst is. Internet via het stopcontact is dan ook een snelle en heel eenvoudige manier om overal in huis of kantoor een stabiele en snelle internetverbinding te hebben.

Kun jij ook overal in huis een snelle internetverbinding? Coolblue heeft een groot aantal powerline-adapters in hun aanbod.

Het is wel belangrijk dat je ook een goed internetsignaal ontvangt en een snelheid die past bij jouw internetgebruik. Ben je benieuwd welke internetsnelheid het beste bij jou internetgebruik past? Dat lees je in ons Kennisbank bericht Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig? Doe daarna de postcodecheck en ontdek welke internetsnelheid mogelijk is op jouw adres. Dat maakt het internet vergelijken een stuk makkelijker.