Waarom een wifi extender geen goede oplossing is bij slechte wifi

Dinsdag 9 Mei 2023 3 minuten en 31 seconden leestijd

Waarom een wifi extender geen goede oplossing is bij slechte wifi

Belangrijk: Heb je al jarenlang hetzelfde internetabonnement, dan kan het door technologische ontwikkelingen ook zo zijn dat je internet simpelweg niet snel genoeg meer is. Ontdek via onze postcodecheck wat jouw internetsnelheid momenteel is en welke snelheid er mogelijk is op jouw adres.

Wat doet een wifi extender?

Een wifi extender is een apparaatje dat helpt om het bereik van je draadloze netwerk in huis te vergroten. Het is een toevoeging aan de router van je internetprovider, maar vervangt de router niet. Vandaar ook de naam extender, Engels voor “verlenger”. Een wifi extender verlengt je wifi-signaal.

Hoe werkt dit dan? Een wifi extender vangt het draadloze internetsignaal van je router op en zendt dit vervolgens opnieuw uit vanaf een andere plek. Zo kan hij je wifi-signaal verder brengen. Als je wifi-signaal dus niet alle kamers in je huis bereikt kun je een wifi extender plaatsen op een plek waar het signaal nog goed is. Vanuit daar wordt het opnieuw uitgezonden, zodat hij mogelijk een extra kamer kan bereiken.

Waarom werkt de wifi extender niet?

Heb je een wifi extender geprobeerd, maar brengt het niet het gewenste resultaat? Dan zijn er een aantal redenen waarom dit mogelijk niet goed werkt:

1. Een wifi extender verlengt het signaal dat hij ontvangt. Als het signaal wat hij binnen rijgt echter al zwak is, dan heeft dit verlengen ook niet veel effect. Hij moet daarom hangen op een plek waar het signaal nog wél goed is. Het liefst zonder muren en plafonds ertussen. Als je huis echter goed geïsoleerd is of je wil wifi achter in de tuin, werkt dit niet altijd goed. Zowel te ver weg als te dicht bij de router zorgt dan voor een effect dat niet optimaal is.
  2. Je internet abonnement vergelijken is slim om te checken of je niet sowieso een lage internetsnelheid ontvangt van je provider. Een extra turbo maakt van een Fiat nog geen Ferrari. Je abonnement upgraden is dan een efficiëntere en goedkopere oplossing. Waar een paar jaar geleden 30 of 50 mbit/s nog een prima downlaodsnelheid was, is het tienvoudige nu de standaard geworden.

Heeft een wifi extender zin?

Het plaatsen van een wifi extender is heel eenvoudig. Doorgaans is het niet meer dan hem in een stopcontact plaatsen en via een app of je computer inloggen op je wifi. Het is bovendien een goedkope oplossing, je vindt ze al voor zo’n €40 tot €50.

Voor kleine huizen met een goed wifisignaal waar de router nét niet krachtig genoeg is kan het een goede oplossing zijn. Wil je echter je wifi signaal verlengen tot op een plek waar je op dit moment helemaal geen signaal ontvangt? Dan is de kans nihil dat een wifi versterker het effect gaat hebben waar je op hoopt.

Wil je je wifi in huis daarom goed aanpakken? Dan is het slimmer om te investeren in een extra router of wifi access points. Bij sommige internetproviders kun je dergelijke oplossingen afnemen als onderdeel van je abonnement. Je kunt het daardoor ook meteen goed aanpakken met een sneller internetabonnement én een oplossing voor moeilijk bereikbare plekken. Denk aan SuperWifi bij KPN Internet of SmartWifi bij Ziggo internet.

Wat is het verschil tussen een extender en repeater?

Als je een wifi extender wil kopen, bestaat er nog wel eens wat onduidelijkheid over wat het verschil is met een wifi repeater. Het antwoord is heel simpel: er is geen verschil. De ene winkel of fabrikant noemt het een repeater en de ander een extender. Het is hetzelfde apparaat.

Er bestaan meer benamingen voor een wifi extender, zo is ook een wireless repeater of een wireless range extender hetzelfde apparaat.

En een wifi versterker?

Er wordt ook vaak gedachte dat een wifi repeater en een wifi versterker hetzelfde zijn. Dat is echter niet helemaal waar. Wifi versterker is namelijk de verzamelnaam voor alle verschillende soorten oplossingen waardoor je je wifi signaal kunt verbeteren. Een wifi repeater is een type wifi versterker, maar een wifi versterker is niet per se een repeater. Ook mesh wifi routers, access points, powerline adapters en ook simpelweg je router zijn namelijk wifi versterkers.