100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is een internet provider?

Dinsdag 2 Maart 2021 7 minuten en 1 seconde leestijd

Wat is een internet provider?

Je moet tegenwoordig voor heel veel handelingen verbinding maken met het internet. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van Whatsapp, het kijken van een serie via Netflix of kleding bestellen via een webwinkel. Je kunt verbinding maken met het inderdaad door een abonnement bij een internet provider af te sluiten. Maar wat is een internet provider nu eigenlijk? Wij leggen het je uit!

Wat is een internet provider?

Een internetprovider is simpel gezegd het bedrijf dat jou toegang tot het internet levert. Wat betekent provider? De betekenis is dienstverlener of leverancier. We bedoelen met een internetprovider dus een leverancier van internet diensten. Om gebruik te kunnen maken van de diensten van deze leverancier sluit je een abonnement af. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel toegang tot het internet en zijn er ook steeds meer apparaten die verbinding maken met het internet.

ProviderCheck heeft een samenwerking met zo veel mogelijk internet providers in Nederland, om ons aanbod zo groot mogelijk te houden. Hierdoor bieden we jou een zo breed mogelijke keuze wat betreft het aanschaffen van een internet abonnement. De providers waar wij mee samenwerken zijn Budget, Caiway, Delta, KPN, Online, Solcon, T-Mobile, XS4All, Youfone en Ziggo.

Hoe sluit je een internet abonnement af?

Wij hebben het voor jou zo makkelijk mogelijk gemaakt om een internet abonnement af te sluiten. Je kunt bij ons de internetabonnementen die op jouw adres verkrijgbaar zijn vergelijken. Hierdoor zie je meteen welk soort internet er op jouw adres mogelijk is en welke abonnementen er beschikbaar zijn. Wij leggen het stap voor stap uit:

 1. Ga naar onze postcodecheck;
 2. Vul hier jouw postcode en huisnummer in en druk op ‘nu vergelijken’;
 3. Kies het abonnement uit wat voor jou het beste is en druk op ‘bestellen’.
   

Na het volgen van deze stappen kom je in het bestelproces terecht. Je hebt in dit proces ook de mogelijkheid om het pakket nog iets aan te passen, naar bijvoorbeeld meer snelheid.

Had je al een internet abonnement maar wil je graag overstappen? Dan hoef je je geen zorgen te maken over het opzeggen van je huidige internetcontract. Al onze providers bieden een overstapservice aan, wat in houdt dat zij je huidige abonnement voor je opzeggen. Let wel op het opzegtermijn. Bij de meeste providers is het zo dat je een jaarcontract afsluit. Is dit jaar voorbij? Dan kun je maandelijks opzeggen.

Bieden alle internet providers internet thuis?

Alle internet providers waar wij een samenwerking mee hebben bieden internet voor thuis aan. Je hebt voor thuis internet de keuze tussen meerdere abonnementen, namelijk ‘alleen internet’, ‘internet & bellen’, ‘internet en tv’ en ‘alles-in-1’. Zoals de naam ‘alles-in-1’ eigenlijk al zegt is dit een abonnement met internet, tv en bellen.

Er zijn meerdere soorten internet, namelijk DSL internet, kabel internet en glasvezel internet. Niet alle providers bieden elke vorm van internet aan. De enigste providers die kabel internet aanbieden zijn Ziggo en Delta. Delta biedt deze vorm van internet alleen aan in Zeeland. Bijna alle internetproviders, behalve Ziggo, bieden glasvezel internet aan. Glasvezel is nog niet overal aangelegd, daarom is dit nog niet op elk adres mogelijk.  Ook veel internetproviders bieden DSL internet aan, de enige providers die dit niet leveren zijn Ziggo, Caiway en Delta.

Wat is het verschil tussen de verschillende soorten internet?

We hebben verschillende soorten internet genoemd, namelijk DSL internet, kabel internet en glasvezel internet. Maar wat is het verschil?

 • DSL internet is internet via de telefoonlijn. Hierbij is de uploadsnelheid altijd lager dan de downloadsnelheid. De snelheid van je internet wordt langzamer hoe verder je van de telefooncentrale af woont.
 • Kabel internet is internet via de tv kabel. Dit is stabiel internet. Je internet zal niet langzamer worden wanneer er meerdere mensen gebruik van maken. De uploadsnelheid is bij dit internet ook lager dan de downloadsnelheid.
 • Glasvezel internet is internet via glasvezel. Dit is razendsnel en betrouwbaar internet. De uploadsnelheid en de downloadsnelheid zijn bij deze soort internet gelijk aan elkaar.
   

Welke providers zijn glasvezel provider?

Zoals eerder genoemd leveren alle providers, behalve Ziggo, glasvezel internet. Het is niet zo dat ook alle providers glasvezel aanleggen. Een aantal grote spelers op de markt die glasvezel aanleggen zijn KPN, T-Mobile, Caiway en Delta. Andere providers die zelf geen glasvezel aanleggen, leveren internet via het netwerk van een andere aanbieder. Zo leveren Budget en Youfone glasvezelinternet via het netwerk van KPN.

Het aanleggen van glasvezel gaat stap voor stap. Tijdens de aanloopfase worden inwoners van de gemeente ingelicht over glasvezel. Er komt een campagne waar bewoners zich in kunnen schrijven voor glasvezel. Bij genoeg aanmeldingen wordt het doorgezet. Voordat de aanleg begint komt er bij elke woning een monteur langs om de situatie in te schatten en te bepalen waar de glasvezelaansluiting geplaatst wordt. Daarna wordt er in de buurt een glasvezelcentrale geplaatst. Als dit allemaal gebeurt is begint het graven. In bijna alle straten moet gegraven worden om de woningen aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Tijdens het aansluiten trekt de monteur de glasvezelkabel je huis in. Vervolgens wordt de aansluiting geïnstalleerd.

Bieden internetproviders alleen internet?

Naast internet bieden onze internet providers ook tv en bellen. Een aantal van onze providers zijn ook mobiele providers. Wanneer je mobiel en thuis internet met elkaar combineert kun je profiteren van combivoordeel. De volgende providers bieden ook mobiel aan:

 • Ziggo: Ziggo biedt mobiel aan met Vodafone en Hollands Nieuwe. Wanneer je mobiel bij Vodafone hebt en je sluit ook internet bij Ziggo af dan ontvang je extra korting op je mobiel abonnement, gratis dubbele data en een gratis veilig online pakket. Sluit je ook tv af ontvang je ook een gratis tv-pakket. Heb jij mobiel bij Hollands Nieuwe en sluit je internet bij Ziggo af? Dan ontvang je elke maand extra mb/sms/min op je mobiel abonnement. Sluit je ook tv af dan ontvang je een gratis-tv pakket.
 • Budget: Budget biedt ook mobiel aan. Heb je al mobiel bij Budget en sluit je ook internet af? Dan ontvang je korting op je mobiele abonnement.
 • T-Mobile: Wanneer jij al een mobiel abonnement bij T-Mobile hebt en je ook nog eens thuis internet bij T-Mobile afsluit, ontvang je een flinke korting op je internet. Neem je ook tv af? Dan ontvang je hier ook een korting op.
 • Caiway: Caiway biedt ook mobiel. Heb je een mobiel abonnement bij Caiway en sluit je ook een internet abonnement af bij Caiway? Dan ontvang jij korting op je internet abonnement en op je mobiel abonnement.
 • Delta: Wanneer je al een mobiel abonnement hebt bij Delta krijg je extra voordeel als je ook je internet bij Delta afsluit. Zo krijg je gratis dubbele data, korting op het internet en extra internetsnelheid thuis.
 • KPN: Wanneer je een mobiel abonnement hebt bij KPN, Simyo, XS4ALL of Telfort, ontvang jij korting van KPN wanneer je er ook je internet en tv abonnement afneemt.
 • Solcon: Heb jij een mobiel abonnement bij KPN? Wanneer je ook thuis internet en tv bij Solcon afneemt ontvang jij korting op je mobiele abonnement en een gratis zender pakket.
   

Welke provider heb ik?

Weet je niet zeker meer wij welke internetprovider jij internet hebt afgesloten? In de meeste gevallen staat je internetprovider vermeld op je modem. Dit is niet altijd zo. Wanneer jij bijvoorbeeld internet van Budget hebt zul je op je modem het logo van KPN vinden. Dit komt omdat Budget haar internet levert over het netwerk van KPN.

Je kunt ook op je afschriften kijken. Als het goed is wordt er maandelijks een bedrag afgeschreven voor je internet en tv. Als je dit ook niet kunt vinden kun je misschien nog een contract vinden in je mail of in je documenten.

Wil je een abonnement afsluiten bij een internet provider?

Wij hopen dat het nu duidelijk is wat een internet provider is. Ben je enthousiast geworden en wil je ook internet bij een provider afsluiten? Dan raden wij aan om de stappen te volgen onder het kopje ‘Hoe sluit je een internet abonnement af?’. Je hebt de keuze tussen ‘alleen internet’, ‘internet en bellen’, ‘internet en tv’ en ‘alles-in-1’. Zo is er voor ieder wat wils!

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste berichten?

Volg ons dan via Social media! Wij zijn te vinden op Facebook, Instagram en Twitter.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking