100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is een wifi access point?

Donderdag 29 Juli 2021 3 minuten en 53 seconden leestijd

Wat is een wifi access point?

Door middel van een Wifi access point heb jij een draadloze internetverbinding in bijvoorbeeld je woning of op kantoor. Je kunt met alle apparaten verbinding maken met dit netwerk. Heb jij een heel groot kantoor en is je wifi niet overal even goed? Dan kun je je draadloze wifi netwerk uitbreiden met access points. Maar wat is een access point precies en hoe werkt het instellen of uitbreiden van je netwerk?

Vergelijk internet voor thuis deals

Wat is een Wifi access point?

Een wifi access point is een apparaat dat een draadloos lokaal netwerk creëert. Je sluit een access point met een ethernetkabel (UTP kabel) aan op een router en vervolgens vertaalt het access point het signaal naar een draadloos signaal. Dit draadloze netwerkapparaat fungeert als een portal voor apparaten om verbinding te maken met een lokaal netwerk. Met het draadloze signaal kun jij dus bijvoorbeeld je smartphone of tablet verbinden.

Met een access point creëer je dus een lokaal netwerk. Heb jij bijvoorbeeld al een router in huis die een sterk genoeg signaal afgeeft? Dan heb je geen access point nodig. Een router sluit je aan op het modem. Tegenwoordig bestaan er ook veel routers en modems in een. De router regelt het netwerkwerkverkeer in je woning en zorgt ervoor dat er meerdere apparaten op het netwerk kunnen. Heb jij bijvoorbeeld op je boven verdieping een slecht bereik? Dan kun je een access point instellen. Die creëert een draadloos netwerk voor je bovenverdieping. Zo heb je door heel het huis een goede draadloze internetverbinding.

In een netwerk hoeft slechts een router aanwezig te zijn. Wanneer je het bereik van je wifi wilt vergroten of meer apparaten wilt verbinden kun je dus een access point installeren.

Hoe installeer je een access point?

Je kunt eenvoudig zelf een access point installeren. Het maakt in principe niet heel veel uit waar je een access point plaatst. Als je op een specifieke plek beter bereik wilt dan moet je hem in de buurt van die plek plaatsen. Je moet wel rekening houden met de volgende punten:

  • Is er een stopcontact in de buurt;
  • Kun je eenvoudig een UTP kabel trekken naar de plek;
  • Zijn er geen stoorzenders in de buurt zoals draadloze apparaten.

Elk access point heeft een eigen bereik. Wanneer je meerdere access points installeert is het ideaal om het bereik te laten overlappen. Dankzij een kleine overlapping kun je namelijk zonder onderbrekingen tussen de twee access points bewegen.

Je sluit een access point aan met een UTP kabel op je router. Daarna steek je de stekker in het stopcontact. Nadat de stekkers zijn aangesloten werkt het access point al. Voor een beter resultaat kun je er nog even voor zorgen dat op elk access point hetzelfde SSID en wachtwoord is ingesteld.

Wil je een access point kopen, maar weet je niet welke?

Er zijn heel veel access points te koop, maar welke is het beste voor jou? Kijk allereerst naar de snelheid die je nodig hebt. Wil je alleen surfen en mailen dan kun je het beste kiezen voor een access point met een maximale snelheid van 450 Mbps. Wil je surfen en af en toe een film streamen dan kun je kiezen voor een access point met een snelheid tussen de 450 en 900 Mbps. Je kiest voor een access point met een hogere snelheid wanneer je vaak aan het streamen, gamen en downloaden bent.

Het is ook goed om te kijken naar hoe groot de ruimte is die je van draadloos internet wilt voorzien. Is het een kleine ruimte, dan heb je genoeg aan een access point. Heb je een grote woning dan kun je er het beste meer aanschaffen.

Krijg je veel visite of klanten over de vloer? Je kunt bij veel access points een gastnetwerk aanmaken. Zo kunnen je gasten gebruik maken van dit netwerk zonder dat jij het risico loopt dat ze in je privébestanden kunnen.

Denk ook na over hoeveel apparaten je aan wilt sluiten op het access point. Wil je heel veel apparaten tegelijk aansluiten? Kies dan voor een access point die meerdere verbindingen tegelijk opzet waardoor je tot wel 200 apparaten kunt verbinden.

Er zijn ook access points waar je geavanceerde opties kunt instellen door middel van een app. Je hebt dus ook de keuze tussen een simpel access point of een access point met geavanceerde opties.

Heb jij al internet in huis?

Zo niet kun je bij ons de gratis postcodecheck doen.

Wanneer jij deze postcodecheck doet kun je kijken welke internetproviders er internet op jouw adres leveren, welke internetsnelheid zij kunnen halen en welk soort internet ze kunnen leveren.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking