100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is netneutraliteit?

Friday 11 July 2014
Laatste update: Tuesday 12 May 2020 2 minuten en 3 seconden leestijd

Wat is netneutraliteit?

De afgelopen tijd wordt er steeds meer gesproken over netneutraliteit in Amerika en Europa, maar wat is netneutraliteit eigenlijk? In deze handleiding leggen we uit wat het is en wat de regels rondom netneutraliteit zijn.

In het kort houdt het in dat internetproviders geen onderscheid mogen maken tussen verschillende soorten data en zich neutraal moeten opstellen. In Nederland is netneutraliteit in de telecomwet vastgelegd sinds 1 januari 2013.

De discussie is in Nederland begonnen toen bekend werd dat KPN een Deep Packet Inspection toepaste om Whatsapp-verkeer in kaart te brengen. Deze informatie zou daarna gebruikt kunnen worden om specifiek Whatsapp te blokkeren en andere data door te laten. KPN ontkende daarna dat het van plan was om Whatsapp te blokkeren, maar de tweede kamer legde netneutraliteit voor de zekerheid vast in de wet.

Uitzonderingen op netneutraliteit

Er zijn een aantal uitzonderingen in Nederland op de wet, zo mogen providers het internetverkeer afknijpen om verstopping op het netwerk te voorkomen. Ook mogen om die reden specifieke types data worden beperkt. Zo is het bekijken van videostreams niet mogelijk in de trein, dit is met opzet gedaan om verstopping van het netwerk te voorkomen. Belangrijk hierbij is dat alle videostreaming geblokkeerd wordt, dus niet alleen YouTube, maar ook concurrent Vimeo en andere streamingdiensten.

Verder mag een provider de internetsnelheid afknijpen omwille van de veiligheid. Bijvoorbeeld om hackpogingen te stoppen, hierbij moet wel eerst contact worden opgenomen met de internetgebruiker. Het inzetten van een spamfilter door een provider, wat ook de snelheid afknijpt mag alleen als de internetgebruiker hier toestemming voor geeft. Tenslotte mag ook de rechter bepalen dat de internetverbinding wordt afgeknepen.

Naast deze uitzonderingen moet data in Nederland dus neutraal behandeld worden. In de VS voerde de Federal Communications Commission op 26 februari 2015 netneutraliteit in door internetproviders als common carriers te classificeren. President Trump stelde op 21 november 2017 voor om deze netneutraliteit terug te draaien. Zijn voorstel is op 14 december van dat zelfde jaar aangenomen. waardoor de regulering inzake netneutraliteit in de VS werd afgeschaft. Op 20 oktober 2011 heeft de industreicommissie van het Europees Parlement unaniem een sesolutie aangaande netneutraliteit aangenomen. De commissie benadrukt daarbij dat providers, internet verkeer gelijk moeten behandelen. 

Zonder netneutraliteit

Zonder netneutraliteit mogen internetproviders bepalen dat specifieke data voorrang heeft. Hierbij kan worden gedacht aan Netflix dat extra geld betaald om altijd met hoge snelheid via de provider door te komen, ten kostte van andere diensten die niet betalen. Veder is het mogelijk dat internetproviders zelf kunnen beslissen welke diensten voorrang hebben.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking