100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat zijn internet providers?

Dinsdag 27 November 2018
Laatste update: Donderdag 14 Mei 2020 6 minuten en 9 seconden leestijd

Wat zijn internet providers?

Bijna iedereen heeft thuis een internetverbinding. Je leest zelfs op dit moment dit bericht dankzij het internet, maar hoe kom je aan dit internet.

Allereerst heb je verschillende soorten internetverbindingen, zo kun je kiezen uit kabel internet, 4G internet voor thuis, ADSL, VDSL en glasvezel internet. De keuze voor het soort verbinding is afhankelijk van de mogelijkheden op jouw adres. Dit kun je makkelijk checken met onze postcodecheck.

Om daarna in je woning gebruik te maken van het internet heb je een modem nodig en aangezien veel apparaten in huis inmiddels draadloos zijn is een router ook handig zodat je een Wifi signaal in je woning hebt.

Dit is het technische gedeelte, maar wie gaat je internetverbinding verzorgen? Daarvoor het je een internet provider nodig.

Wat zijn providers?

Een letterlijke vertaling van provider is dienstverlener of leverancier. In veel gevallen bedoelt men hier een leverancier van digitale diensten mee. Om gebruik te maken van deze diensten sluit je een abonnement af.

Zo heb je telecomproviders, bij hen sluit je bijvoorbeeld je mobiele telefonie abonnement af. Je hebt application service providers waar je software van kunt ontvangen. Dan zijn er nog payment service providers, een voorbeeld daarvan is iDeal. Ook zijn er hostingproviders, via hen kun je bijvoorbeeld domeinnamen regelen. En dan heb je natuurlijk internet providers waar dit bericht over gaat.

Welke internet providers zijn er in Nederland?

Je hebt internet providers voor mobiel internet (dit zijn de telecom providers) en voor thuis internet. In dit bericht ga ik verder in op thuis internet providers.

In Nederland hebben we een aantal providers die internet aanbieden. Dit doen zij veelal in combinatie met tv en vaste telefonie. Ook kun je een combinatie maken tussen internet, tv en bellen. Een Alles-in-1 abonnement is vaak aantrekkelijker geprijsd dan wanneer je alle onderdelen los van elkaar zou afsluiten. Deze optie is niet alleen voordeliger, maar het is ook nog eens makkelijk om alles bij één internet provider onder te brengen.

Zoals gezegd kun je in Nederland kiezen uit verschillende internet providers:

 • KPN -> In 1881 vond het eerste telefoongesprek in Nederland plaats. 12 jaar later werd de PT opgericht, dit was de start van het huidige KPN. In 1998 werd XS4ALL onderdeel van KPN en in 2008 volgde Telfort. KPN biedt DSL en glasvezel internet aan.
   
 • Budget Alles-In-1 -> vanaf 12 oktober is internetprovider NLE veranderd van naam in Budget Alles-in-1. Ze bieden thuis internet, televisie en bellen aan. Je kunt via Budget, internet zowel over de koper- als via een glasvezelaansluiting ontvangen.
   
 • Online.nl -> Een van de oudste internet providers van Nederland, dat is Online.nl. In 1993 werd Nederland als tweede land ter wereld aangesloten op het internet. Online.nl zorgde er toen voor dat iedereen toegang kon krijgen tot het internet, dat deden zij toen nog onder de naam Euronet. Na verschillende overnames en naamwisselingen zijn zij sinds 2013 actief onder de naam Online.nl. Online.nl maakt gebruikt van het betrouwbare internetnetwerk van KPN en biedt DSL en glasvezel internet.
   
 • T-Mobile -> Sinds 1992 is T-Mobile actief op de Nederlandse markt. Dit begon met het aanbieden van mobiele telefonie. In 2016 namen zij de ‘Thuis’ tak van Vodafone over en bieden vanaf dan ook internet en tv voor thuis aan. T-Mobile biedt DSL, glasvezel internet en 4G voor thuis.

   
 • Solcon -> in 1996 werd Solcon opgericht. Deze provider gevestigd in Dronten biedt haar klanten internet, televisie, vaste- en mobiele telefonie. In de ruim 20 jaar dat Solcon inmiddels actief is in Nederland zijn zij uitgegroeid tot één van de belangrijke spelers op de internetmarkt
   
 • XS4ALL -> De mensen achter XS4ALL zijn echte internetpioniers. Zij zijn de internet provider die alle mogelijkheden van het internet wil benutten en dit wil dit voor jou mogelijk maken. XS4ALL is sinds 1998 onderdeel van KPN en biedt jouw betrouwbaar internet via de koperlijn en glasvezel.
   
 • Youfone -> Youfone is een Nederlands bedrijf en opgericht in 2007. Richtte zij zich in het begin op mobiel, inmiddels is het aanbod aangevuld met thuis internet en televisie. Dit gaat via het betrouwbare KPN-netwerk. Youfone biedt DSL-internet aan.
   
 • Ziggo -> Na meerdere fusies is Ziggo inmiddels één van de grootste aanbieders van internet en tv in Nederland. Anders dan bij de andere internet providers bieden zij internet via de kabel. In 2017 is Ziggo samengegaan met Vodafone. Deze samenwerking levert jou veel voordeel op. 
   
 • Caiway -> Caiway is één van de meest ervaren internet glasvezel providers van Nederland en is regionaal actief. Begin 2018 heeft Caiway internet provider Delta overgenomen. Naast glasvezel internet biedt Caiway ook kabel internet aan. Zij waren in 1995 zelfs de eerste provider die kabelinternet leverde.
   
 • Delta -> Delta is een echte Zeeuwse internet provider en is leverbaar in Zeeland. Daar leveren zij glasvezel internet en internet via de kabel. Naast internet bieden zij ook energie aan. Delta is in 2018 overgenomen door Caiway, maar blijft vertrouwd actief onder de naam Delta.

 

Providers die niet meer bestaan

Er zijn twee providers die niet meer bestaan of zijn veranderd van naam. Hier vertellen we je graag meer over. 

 • Telfort -> Telfort werd in 1996 actief op de Nederlandse markt, eerst als aanbieder van vaste telefonie. Internet volgde in 2007. Je ontving bij Telfort internet via het betrouwbare KPN-netwerk. Je kon via Telfort DSL-internet afsluiten en wanneer beschikbaar ook glasvezel internet. Telfort stopte per 1 mei 2019 definitief.
 • NLE -> NLE is in 2004 gestart met het aanbieden van energie. In 2016 hebben zij hun aanbod uitgebreid met internet, televisie en telefonie. Je ontvangt via NLE snel en betrouwbaar internet via het netwerk van KPN. Je kunt bij NLE kiezen voor DSL-internet of wanneer beschikbaar glasvezel internet. Dit is nog steeds zo. Echter ging NLE vanaf 12 oktober verder onder de naam Budget Alles-in-1.
 • Tele2 -> Tele2 is sinds 1997 actief op de Nederlandse internetmarkt. In 2006 bieden zij als eerste internetprovider een Alles-in-1 pakket aan. Om een vuist te kunnen maken tegen de grote partijen KPN en Ziggo zijn Tele2 en T-Mobile bezig met een fusie. Zij hopen eind december een definitief akkoord te krijgen van de Europese Commissie. Wanner de fusie doorgaat beloven ze jou veel voordeel. Meer informatie over dit voordeel lees je in ons blog T-Mobile en Tele2 beloven jou. Tele2 biedt DSL-internet aan.

 

Welke internet provider kies jij?

Zoals je ziet is er in Nederland heel wat te kiezen op het gebied van internet providers. Dat is natuurlijk fijn, maar het maakt de keuze er soms niet makkelijker op. Om je bij deze keuze te helpen hebben wij een handige internet vergelijker ontwikkeld. Dankzij de postcode check vergelijk je binnen een minuut aan de hand van je postcode en huisnummer alle internet providers die leverbaar zijn op jouw adres.

Daarbij kun je ook nog eens verschillende selecties aangeven zoals de gewenste internetsnelheid of welk bedrag je maximaal per maand uit wilt geven aan je internet. Dit helpt jou om het internet vergelijken nog makkelijker te maken en te kiezen voor de internet provider en het internetpakket dat het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Inmiddels zijn de internet providers in Nederland allemaal volwassen bedrijven die zich constant verbeteren en blijven innoveren. Dit zorgt ervoor dat al deze providers betrouwbaar en snel internet kunnen leveren.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking