100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Snelheden van 8Gbps bij KPN

Dinsdag 07 juli 2020 1 minuut en 41 seconden leestijd
Laatste update: Donderdag 09 juli 2020

Snelheden van 8Gbps bij KPN

Nog niet zo lang geleden maakte providers zoals Ziggo en KPN bekend om 1Gbps internet te gaan leveren aan hun klanten. Afgelopen vrijdag heeft KPN een succesvolle demonstratie gegeven van de hoge snelheden die zij in de toekomst via het glasvezelnetwerk aan kunnen bieden. In dit bericht vertellen wij je hier meer over.

Amersfoortse wijk Vathorst

Het glasvezelnetwerk kan in de toekomst hogere snelheden aan. In de Amersfoortse wijk Vathorst werd in een woonhuis met glasvezelaansluiting een snelheid van ruim 8Gbps gehaald en uitschieters naar 8,5Gbps. Nog nooit eerder zijn er zulke hoge down- en uploadsnelheden behaald in Nederland.

Demonstratie

De demonstratie laat zien wat de investeringen in technologie aan klanten van KPN, in de toekomst kan gaan brengen. KPN is trots dat deze ontwikkeling nu al mogelijk is op het bestaande netwerk. KPN gaat verder met het ontwikkelen tot nog veel hogere internetsnelheden. De ontwikkelingen gaan de digitalisering van Nederland verder vormgeven en ook de klanten van KPN zullen op termijn hier de voordelen van gaan zien.

Hoe werkt dit dan precies?

Om de demonstratie te laten slagen heeft KPN in de meterkast van het huis een ONT (Optical Network Terminal) geplaatst. Een ONT kan snelheden aan tot wel 10Gbps. Ook in de straatkasten achter het huis is apparatuur geplaatst die dezelfde snelheid aankan. Dit heet een OLT (Opcal Line Teminal). Daarnaast is ook nog een snellere verbinding naar het core netwerk en het internetdomein gemaakt. De glasvezeltechniek die is gebruikt is de zogenaamde PON-technologie. Deze technologie heeft minder versterking nodig, kan bijna onbeperkt verschillende snelheden aan en maakt de uitrol van het glasvezelnetwerk eenvoudiger. Door deze techniek zijn er minder straatkasten in de wijk nodig.

1Gbps

Dat KPN investeert in sneller internet is al langer bekend. Zo kan er inmiddels op veel adressen gebruik worden gemaakt van het 1Gbps netwerk. Om dit te kunnen realiseren heeft KPN de afgelopen jaren het netwerk in heel Nederland van glasvezel voorzien tot in de straatkasten. Op dit moment legt KPN versneld glasvezel van de straatkast tot aan de voor van de consument aan. Eind 2021 komen er 1 miljoen adressen met glasvezel bij. 

Wil je ook glasvezel vergelijken van KPN? Doe dan eenvoudig en gratis de postcodecheck en zie of KPN leverbaar is op jouw adres.

Postcode
Huisnummer
Toevoeging
 

Lees ook: Wanneer krijg ik glasvezel op mijn adres?

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.