100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Internet en TV wordt duurder: wat je moet weten

Donderdag 15 Juni 2023 5 minuten en 45 seconden leestijd

Internet en TV wordt duurder: wat je moet weten

De jaarlijkse prijsverhogingen op 1 juli staan weer voor de deur. Een groot aantal internetproviders verhoogt die dag de abonnementskosten. In dit blog vertellen we je welke providers de prijzen verhogen, waarom ze dat doen en ontdek je dat er ook een provider is die de prijzen juist verlaagt.

Het zal je niet ontgaan zijn dat we in Nederland door een flinke recessie gaan. Het Centraal Bureau voor de Statistieken heeft de inflatie voor 2022 op 10 procent vastgesteld. Dit betekent dat providers hun prijzen met maximaal 10 procent mogen verhogen, zonder dat klanten hun abonnement kosteloos mogen opzeggen als zij nog binnen de contractperiode zitten.

Zover nu bekend zullen de verhogingen niet boven de 10 procent uitkomen, maar dat betekent niet dat er geen providers zijn die hun prijzen flink omhoog gaan gooien. Als de kosten van jouw abonnement stijgen is je provider verplicht je daarvan op de hoogte te brengen.

Als je momenteel niet in een jaarcontract zit kan overstappen voor een flinke besparing zorgen. Je kunt dan gebruik maken van een aantrekkelijk aanbod voor nieuwe klanten van één van onze internetproviders. Ben je benieuwd wat de mogelijkheden voor jou zijn? Doe dan nu de gratis postcodecheck.

Welke internetproviders verhogen hun prijzen?

Een aantal internetproviders zullen hun prijzen per 1 juli verhogen, er zijn ook providers die dit eerder dit jaar al hebben gedaan. Wij hebben alle wijzigingen voor je op een rij gezet:

Ziggo

Ziggo-klanten krijgen de grootste verhoging voor hun kiezen, zij verhogen hun prijzen namelijk met gemiddeld 8,5 procent. Niet alle abonnementen zullen zo in prijs stijgen, Giga internet stijgt bijvoorbeeld maar 2 procent. Maar het goedkoopste Basic abonnement wordt met de maximale 10 procent verhoogd.

Ziggo komt met deze aanpassingen niet boven de vastgestelde inflatie correctie uit, toch bieden zij klanten die nog in een contract zitten de mogelijkheid om kosteloos op te zeggen. Dat kan omdat Ziggo de algemene voorwaarden per 1 augustus aanpast. Volgens de huidige voorwaarden mag Ziggo maar één keer per jaar de prijzen aanpassen. De nieuwe voorwaarden geeft Ziggo de mogelijkheid om prijzen bij deflatie te verlagen.

Ondanks de flinke prijsverhoging die er bij Ziggo aan zit te komen kan overstappen naar deze provider nog steeds interessant zijn. Zo hebben zij momenteel de Ziggo Sprinters actie lopen waarbij je 9 maanden 50% korting krijgt op alle internet en tv pakketten. Daarnaast krijgen klanten die kiezen voor een Ziggo internet only abonnement en via ons overstappen een cashback van maar liefst €50,-.

KPN

De prijzen van KPN gaat met 6,4 procent omhoog met een maximum van €4,- per maand per abonnement. Maar deze verhoging geldt niet voor alle klanten. Als je hebt gekozen voor KPN internet in combinatie met TV+ blijven je maandelijkse kosten gelijk. Dit geldt ook voor bestaande klanten die hun abonnement hebben verlengd met TV+.

Dit betekent niet dat deze klanten later in het jaar niet alsnog met een prijsstijging te maken kunnen krijgen. Volgens de algemene voorwaarden van KPN mogen zij dit doen, maar dan heb je als klant wel de mogelijkheid om kosteloos je abonnement op te zeggen ook al zit je nog in de contractperiode. Dit geldt ook als de stijging onder de inflatiecorrectie van het CBS ligt.

KPN biedt nieuwe klanten momenteel een aantrekkelijk aanbod. Als je nu overstapt krijg je namelijk 6 maanden lang 50% korting op je internet en tv of kies voor 2 gratis SuperWifi punten ter waarde van €199,-.

Online.nl

Online.nl verhoogt de prijzen ook vanaf 1 juli, maar niet zoveel als Ziggo en KPN doen. Deze provider levert zijn producten over zowel het Delta- als over het KPN-netwerk. De prijzen voor diensten die over het Delta glasvezel netwerk worden geleverd hebben zij op 1 maart al met een paar euro verhoogt.

Als je voor 1 juli overstapt naar Online.nl ga je niets merken van de prijsverhoging. Je blijft dan namelijk het hele jaar de huidige abonnementsprijzen betalen.

Wist je dat Online.nl sinds kort weer 50Mb abonnementen aanbiedt? Voor veel huishoudens is een abonnement met een downloadsnelheid van 50Mb meer dan voldoende en de kosten liggen een stuk lager. Waarom zou je meer betalen dan nodig is?

Delta

Ook Delta verhoogt de prijzen per 1 juli. Dit doen zij, afhankelijk van welk abonnement je hebt, met €2,- tot €3,50 per maand.

Delta heeft momenteel een mooi aanbod voor nieuwe klanten, zij krijgen de eerste 6 maanden namelijk een flinke korting. Als je kiest voor Delta glasvezel krijg je ook nog eens, exclusief via ProviderCheck, een cashback van wel €50,-.

T-Mobile

Klanten van T-Mobile kunnen opgelucht ademhalen, zij hoeven geen verhoging te verwachten op 1 juli. Maar dat betekent niet dat T-Mobile de prijzen niet heeft aangepast. Zij hebben hun prijzen in januari namelijk al met 8,6 procent per maand verhoogt.

T-Mobile heeft momenteel een mooi aanbod voor nieuwe klanten met de GOGOGO Deals. Je krijgt nu extra lang korting en betaalt geen aansluitkosten.

Zijn er providers die hun prijzen verlagen?

Geloof het of niet, maar er is ook een internet provider die de prijzen dit jaar heeft verlaagd en dat is Solcon. Dat mag in deze tijd best uitzonderlijk worden genoemd. Deze dochter van KPN levert zijn producten zowel over het KPN- als Delta-netwerk. Afhankelijk van welk abonnement je hebt betaal je vanaf juni tussen de €3,- en €18,- minder voor je Solcon abonnement.

Kies jij ook voor de provider die zijn klanten minder in plaats van meer laat betalen? Als je nu overstapt naar Solcon krijg je 2 Wifi-versterkers ter waarde van €179,90 cadeau en betaal je tijdelijk geen aansluitkosten waarmee je €25,- bespaart.

Hebben providers die prijsverhoging echt nodig?

Veel internetgebruikers gaan flink meer betalen vanaf 1 juli en wij kunnen ons goed voorstellen dat je je wel eens afvraagt of dat allemaal wel echt nodig is. Uit onderzoek van Telecompaper is gebleken dat de kosten voor internet providers zoveel stijgen dat zij onderaan de streep minder winst overhouden, ondanks de aangekondigde prijsverhogingen.

Zo zijn providers veel geld kwijt aan energie en lopen de kosten voor personeel flink op. Het personeel van KPN krijgt bijvoorbeeld hetzelfde percentage, als waarmee de prijzen worden verhoogd, aan salaris erbij.

Dat betekent natuurlijk niet dat het niet goed is om kritisch naar je maandelijkse kosten te kijken. Kijk bijvoorbeeld eens naar je huidige internetabonnement. Heb je de internetsnelheid die je nu ontvangt wel echt nodig of zou je die kunnen verlagen? Daarnaast hebben veel providers een mooie aanbieding voor nieuwe klanten waardoor vergelijken flink kan lonen. Ben je benieuwd wat jij zou kunnen besparen? Je ontdekt het binnen een minuut met onze gratis postcodecheck.

Nieuw! Sim Only vergelijken

Na het vergelijken van internet en tv bieden we je nu ook de mogelijkheid om Sim Only abonnementen te vergelijken. Daarmee kun je flink besparen op je maandelijkse kosten. Met een Sim Only abonnement betaal je alleen voor je verbruik en niet voor een telefoon.

Heb je een goed werkende telefoon of koop je die liever zelf om een BKR-vermelding te voorkomen dan is Sim Only de ideale abonnementsvorm voor jou.

Zoals je van ons gewend bent krijg je ook standaard €10,- cashback als je via ons je nieuwe Sim Only abonnement afsluit.

Sim Only vergelijken

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking