100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Internetsnelheid; Welke snelheid heb je nodig?

Donderdag 24 mei 2018 3 minuten en 4 seconden leestijd

Internetsnelheid; Welke snelheid heb je nodig?

Je bent op zoek naar een nieuw internetabonnement, de eerste stap is dan natuurlijk om internet te vergelijken. Wat bieden de verschillende providers? Welke service krijg je? En niet onbelangrijk, wat gaat het kosten? Er zijn heel wat zaken waar je op moet letten voordat je je nieuwe internetabonnement kunt afsluiten. En dan zijn er ook nog de verschillende internetsnelheden. Wat kun je nu precies met welke internetsnelheid? Om een goede keuze te kunnen maken geef ik je in onderstaande blog graag meer informatie over de verschillende internetsnelheden die providers bieden en wat je met welke internetsnelheid kunt doen.

Downloadsnelheid

Voordat ik verder in ga op de verschillende internetsnelheden, vertel ik je eerst meer over de downloadsnelheid. De downloadsnelheid wordt uitgedrukt in Mbit/s. Dit zijn het aantal megabits per seconde. Aan de downloadsnelheid kun je zien hoe snel je bestanden kunt binnenhalen vanaf het internet. Dit is dus de snelheid waarmee je bijvoorbeeld een filmpje op YouTube bekijkt of een internetpagina opent. Voor de meeste gebruikers van het internet is de downloadsnelheid het belangrijkste.

Daarnaast heb je ook de uploadsnelheid. Deze wordt ook uitgedrukt in Mbit/s. Uploaden is het versturen van bestanden via internet. Bijvoorbeeld het uploaden van een foto op Instagram of Facebook, maar ook het verzenden van een e-mail. Er wordt over het algemeen meer gedownload, dan dat er geüpload wordt. Vaak is de uploadsnelheid die providers bieden lager dan de download snelheid.

Tot 20 Mbit/s

Internet tot 20 Mbit/s is zeer geschikt wanneer je alleen woont of wanneer er bij jou thuis niet zoveel wordt geïnternet. Je kunt met deze verbinding prima browsen en mailen. Ook is deze internetsnelheid geschikt om Netflix in HD te streamen en kun je via Spotify muziek afspelen.

40 tot 50 Mbit/s

Wil je graag met meerdere apparaten tegelijk Netflix streamen? Kies dan voor een internetsnelheid tot 50 Mbit/s. Deze snelheid is prima voor gezinnen. Ook kun je met deze internetsnelheid Interactieve TV programma’s pauzeren en opnemen en tegelijkertijd online gamen.

80 tot 100 Mbit/s

Een internetsnelheid tussen de 80 en 100 Mbit/s is ideaal voor grotere gezinnen, maar kies hier ook voor als je vaak downloadt en tegelijkertijd zonder te haperen online wilt gamen. Je kunt met deze snelheden tegelijkertijd Interactieve TV kijken, downloaden en Netflix streamen. En dat kun je op meerdere apparaten tegelijkertijd doen. Tip voor ouders met ruziënde kinderen over de internetsnelheid, kies dan voor 80 tot 100 Mbit/s.

Hoger dan 150 Mbit/s

De echte snelheidsduivel kiest voor een internetsnelheid hoger dan 150 Mbit/s, maar dan kun je ook wat. Je kunt video’s streamen en downloaden in de hoogste 4K resolutie op meerdere apparaten tegelijkertijd en ondertussen kun je zonder haperingen online gamen. Ook is het geen probleem om grote bestanden vanuit de Cloud te downloaden. Ideaal wanneer je thuiswerkt en grote bestanden moet bekijken, maar ook als jij en je gezin er met meerdere apparaten op los streamen. Deze internet snelheid is ook geschikt voor bijvoorbeeld studentenhuizen of gedeelde verbindingen.

Je kunt tegenwoordig zelfs kiezen voor internetsnelheden van 500 Mbit/s tot 1 Gbit. In de praktijk zul je deze snelheid voor het internet niet verbruiken en in het geval van 1 Gbit heeft je computer vaak niet eens de capaciteit om de data bij te schrijven en haal je geen hogere internet snelheid dan 500 Mbit/s.

Voor de gemiddelde internetgebruiker is een internetabonnement waarmee je een downloadsnelheid van 50 tot 100 Mbit’s behaalt voldoende.

Voor welke internetsnelheid kies jij?

Houd er rekening mee dat de internetsnelheden die de provider jou biedt niet altijd de snelheid is die je ook daadwerkelijk gaat behalen. De daadwerkelijke snelheid is afhankelijk van je adres. Wanneer je internet via de telefoonlijn (DSL) ontvangt is je internetsnelheid bijvoorbeeld afhankelijk van de afstand van de wijkcentrale tot je woning. Daarnaast is je internetsnelheid afhankelijk van welke vorm van internet je ontvangt. Is dit nu via ADSL of kies je bijvoorbeeld voor kabel of glasvezel internet.

Hoe snel is mijn internet?

Wil je weten welke internetsnelheid je momenteel behaald met je huidige provider op jouw adres? Doe dan onze speedtest.

Ben je benieuwd welke internetsnelheden andere providers op jouw adres kunnen bieden en tegen welke kosten? Doe dan nu de postcode check op onze website.