100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Satelliet internet van SpaceX wordt beschikbaar in Nederland!

Donderdag 11 Maart 2021 3 minuten en 11 seconden leestijd

Satelliet internet van SpaceX wordt beschikbaar in Nederland!

Het satelliet internet van SpaceX, genaamd Starlink, wordt in de tweede helft van 2021 voor een groot deel van Nederland beschikbaar. Wat is dit voor soort internet? En wat zijn de voordelen? Wij leggen het je uit!

Wat is Starlink?

Starlink levert satelliet internet. Starlink satellieten staan 60 keer dichter bij de aarde dan de traditionele satellieten. Hierdoor is de snelheid beter dan bij de traditionele satelliet. Daarnaast is Starlink geschikt voor delen van de wereld waar de verbinding met het internet doorgaans slecht was. Dit komt omdat Starlink niet gebonden is aan traditionele grondinfrastructuur. Zo kan Starlink snel breedbandinternet leveren op locaties waar dat eerst niet kon. Starlink levert nu haar eerste service, zowel nationaal als internationaal, en zal in 2021 blijven uitbreiden naar bijna een wereldwijde dekking. De snelheden die Starlink op dit moment biedt variëren van 50 mbit/s tot 150 mbit/s. Naarmate Starlink meer satellieten lanceert, meer grondstations installeert en haar netwerksoftware verbetert, zullen deze snelheden verbeteren. Er zijn op dit  moment iets meer dan 1000 satellieten in een baan om de aarde, dit moeten er tienduizenden worden. De schotel waarmee het internet ontvangen kan worden kost €499,-. Daarnaast betaal je €99,- per maand voor een abonnement.

Plannen voor Starlink werden vanaf 2015 bekend en in april 2019 ontving SpaceX een eerste licentie om maximaal twee miljoen gebruikers op het netwerk te mogen aansluiten.

Wat is satelliet internet?

Satelliet internet is gewoon een andere manier van het ontvangen van internet. In plaats van via de kabel of via glasvezel ontvang je tv via een schotel/schotelantenne. De ontvangen signalen worden doorgestuurd naar een satelliet en vervolgens elektronisch aangepast. Er zijn vijf belangrijke componenten van belang om thuis satelliet televisie te kunnen kijken, namelijk de programmabron, het uitzendingscentrum, de satelliet, de schotelantenne en de ontvanger.

Wanneer jij in een buitengebied woont en je hebt te maken met een slechte internetverbinding, dan is internet via de schotel misschien wel een oplossing voor jou.

Deze vorm van internet is wel wat verouderd. Er zij niet veel providers (meer) die internet via de schotel aanbieden. Onze internetproviders bieden ook geen satelliet internet, zij bieden alleen DSL-internet, Kabelinternet of Glasvezel internet. Ben je benieuwd welke internetproviders internet op jouw adres leveren? Doe dan bij ons de gratis postcodecheck.

Wie is Spacex?

SpaceX is een Amerikaans ruimtevaartbedrijf van miljardair Elon Musk. Dit Amerikaanse bedrijf voor ruimtetransport is gevestigd in Californië en ontwikkelde o.a. de Falcon-rakketten en de Dragon-ruimtevaartuigen. De Dragon-ruimtevaartuigen kunnen samen met de Falcon 9-rakketten in een baan om de aarde of rond de maan gebracht worden om ruimtestations te bevoorraden of er bemanning te brengen en te halen. SpaceX ontwerpt, test en produceert de meeste onderdelen zelf.

SpaceX is ’s werelds toonaangevende leverancier van lanceerdiensten. Zo heeft ze ervaring met zowel ruimtevaartuigen als operaties in de ruimte. Deze ervaring gebruikt ze nu om een breedband internetsysteem in te zetten. De Starlink teams hebben nauw samengewerkt met astronomen over de hele wereld om de specifieke kenmerken en technische wijzigingen aan te kunnen brengen.

SpaceX werkt ook aan een volgende generatie volledig herbruikbare lanceervoertuigen die de krachtigste ooit zullen zijn die mensen naar Mars en andere bestemmingen in het zonnestelsel kunnen vervoeren. SpaceX gelooft dat een volledig en snel herbruikbare raket de cruciale doorbraak is die nodig is om de kosten van toegang tot de ruimte aanzienlijk te verlagen. Het grootste deel van de lanceringskosten komt door het bouwen van de raket. Hoewel de meeste raketten zijn ontworpen om te verbranden bij terugkeer, kunnen SpaceX raketten met succes weer op aarde landen en weer een vlucht slaan.  

Hoe kun je Starlink installeren?

Starlink is heel makkelijk te installeren doordat je een opstartpakket ontvangt. In dit pakket zit alles wat je nodig hebt, namelijk jouw Starlink, Wi-Fi router, stroomvoorziening, kabels en montage statief. Wat wel belangrijk is voor Starlink is een duidelijk zicht op de lucht om een goede verbinding te maken. Door middel van de Starlink-app kun je er achter komen wat de beste installatielocatie is.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking