100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Waarom is mijn internet traag?

Woensdag 29 Juni 2016
Laatste update: Donderdag 21 Januari 2021 7 minuten en 52 seconden leestijd

Waarom is mijn internet traag?

Zit je Netflix-series te kijken via wifi en word je de hele tijd onderbroken? Streamen YouTubefilmpjes niet goed en kun je niet ongestoord genieten van je muziek via Spotify? Wij gaan je helpen met het versnellen van je trage internet. Dit doen we door middel van 3 delen, namelijk:

  1. Het vaststellen van je internetsnelheid.
  2. Kijken of het probleem aan je wifi ligt.
  3. Kijken hoe je jouw internetsnelheid sneller kunt maken.

Deel 1: het vaststellen van je internetsnelheid. 

Het eerste wat je te doen staat is het vaststellen van je daadwerkelijke internetsnelheid, zodat we een aantal mogelijke oorzaken gelijk kunnen uitsluiten. De kans is aanwezig dat de signaalsterkte van je internetverbinding de oorzaak is van het probleem. In dat geval ligt het probleem buiten je woning en misschien zelfs bij jouw internetprovider. Dit uitzoeken is gelukkig een fluitje van een cent.

Stap 1: Doe de Providercheck Speedtest

Op het moment dat je internet traag is, kun je het beste gelijk even een speedtest uitvoeren waarmee je vaststelt hoe snel je internet echt is. Geloof ons; het is zo gepiept. Zet alle apparaten die verbonden zijn met het internet even uit (dus ook je Smart TV en Digitale Televisie-ontvanger) en volg daarna deze stappen om je eerste speedtest uit te voeren.

  1. Pak je laptop of computer en ga dicht bij je modem zitten.
  2. Sluit met een (korte) internetkabel je apparaat direct aan op je modem.
  3. Ga naar www.providercheck.nl/speedtest en voer de test uit. Vul hiervoor eerst even je postcode, huisnummer, de naam van je internetprovider in en hoe tevreden je met jouw provider bent.

Bewaar je resultaten door de downloadsnelheid en de uploadsnelheid op te schrijven. Dan heb je na het uitvoeren van de tests een goed overzicht van hoe je internetsnelheid beïnvloed wordt in verschillende situaties.

Stap 2: Test nog een paar keer

Herhaal deze stappen een paar keer onder verschillende omstandigheden. Gebruik bijvoorbeeld een langere kabel. Mochten de resultaten slechter zijn, dan is er iets mis met de kabel waarmee je jouw computer met het modem hebt verbonden.

Verbind daarna je andere apparaten weer met het internet en kijk opnieuw of de resultaten slechter zijn. Worden je download- en uploadsnelheden drastisch verlaagd wanneer je meerdere apparaten hebt verbonden? Dan eis je waarschijnlijk te veel van je internetverbinding en kan het geen kwaad om een upgrade te overwegen. Internet vergelijken en zien wat mogelijk is in jouw woning kan makkelijk via onze Postcodecheck.

Stap 3: De resultaten controleren

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat jouw internetsnelheid vaak niet precies overeenkomt met de geadverteerde snelheid van je provider. Dit onderzoek van televisieprogramma Kassa legt uit hoe dat komt. Als de gemeten snelheden na stap 1 veel afwijken van wat jouw internetprovider hoort te leveren, raden wij je aan contact met ze op te nemen. In dat geval ligt het probleem bij de signaalsterkte van je internet. Als je testresultaten overeenkomen met de snelheid van je internetabonnement, maar je nog steeds problemen ervaart, dan ligt het probleem ergens elders.

Deel 2: Ligt het aan mijn Wifi?

Het zou kunnen dat het probleem dan aan jouw wifi-instellingen en de omgeving waarin je het gebruikt liggen. Gelukkig is het niet moeilijk om de oorzaak te achterhalen. Ook voor dit deel hebben wij een stappenplan.

Stap 1: jouw situatie bepalen

Draadloze internetverbindingen zijn altijd minder sterk dan bedrade verbindingen. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben, dus hebben we de grootste boosdoeners hieronder op een rijtje gezet:

  • De locatie van je modem of router;
  • De dikte en inhoud van je muren;
  • Andere Wifi-signalen die jouw Wifi verstoren;
  • Andere draadloze signalen, zoals draadloze verlichting of alarmsystemen;
  • De afstand tussen het draadloze apparaat en je modem of router.
     

Als je weet dat het probleem niet buitenshuis of bij je provider ligt, dan is de kans groot dat het door een van bovenstaande punten veroorzaakt wordt. Tijd om uit te vogelen waar het probleem bij jou ligt, aan de hand van een paar simpele stappen.

Stap 2: de Ookla Speedtest.net-app

De effectiviteit en snelheid van jouw wifi-verbinding is het beste te meten met een smartphone, in combinatie met een speedtest-app. Download de gratis Speedtest.net-app van Ookla hier voor iOS apparaten en hier voor Android-telefoons. Net als de Providercheck-speedtest, controleer je met deze app de snelheid en sterkte van jouw internetverbinding, maar dan op je telefoon.

Open de app, verbind je smartphone met jouw eigen wifi-netwerk en draai een aantal tests. Net als in het eerste deel van deze blog, is het ook hier slim om de resultaten te noteren, zodat je een goed overzicht hebt van waar de verschillen het grootst zijn.

Stap 3: het probleem vaststellen

Tijd om alle vijf de probleempunten af te gaan. Begin met de locatie van je modem, door ernaast te gaan staan en de speedtest te draaien. Ga vervolgens telkens een meter verder weg staan en blijf testen. Sluit en open deuren, ga achter muren staan en noteer elke verandering. Hoe verder je wegloopt van je modem, hoe zwakker het signaal wordt. Dat is altijd zo. Maar als de resultaten ineens veel slechter zijn als je achter een muur staat of in een andere kamer, kun je daaruit afleiden dat het probleem in de locatie van je modem of je muren zit. Metaal in wanden kan een grote boosdoener zijn.

Erachter komen of het probleem wordt veroorzaakt door andere draadloze signalen in je woning is vrij simpel: zet andere apparaten die draadloze signalen uitzenden even uit en gebruik de speedtest. Als het verschil groot is weet je het meteen. Helaas is het moeilijk om te bepalen of andere wifisignalen je problemen veroorzaken. Deze kun je natuurlijk niet uitzetten voor een vlugge test. Gelukkig komt dit probleem niet vaak voor. Alleen als je in een appartementencomplex woont waarin je omsingeld wordt door tientallen signalen kan het een probleem worden.

Stap 4: de oplossing

Dus, je wifi-verbinding heeft wat problemen. Of dit nou door de muren van je woning komt, of door andere signalen; elke pot heeft een deksel en elk probleem een oplossing. In onderstaand derde en laatste deel bespreken we concrete oplossingen waar je wat mee kan.

Deel 3: Hoe maak ik mijn internet sneller?

Doe alvast een vreugdedansje, want in dit deel gaan wij de problemen samen oplossen. Er zijn feitelijk twee dingen die je kunt doen als je erachter bent gekomen waar het misgaat met je wifi verbinding: Je modeminstellingen aanpassen, een Access Point installeren of een Wifi versterker plaatsen.

Check je modeminstellingen

Ben je er inmiddels achter dat jouw wifi-problemen worden veroorzaakt door te veel andere wifi-signalen? Dan doe je er goed aan om je modeminstellingen aan te passen. Echter, is dit niet voor iedereen weggelegd, omdat de instellingen van modems vaak onoverzichtelijk en onduidelijk zijn. Ken je iemand die hier goed mee overweg kan? Dan raden wij aan om deze persoon even naar je instellingen te laten kijken ter controle, om zeker te weten dat het daar in ieder geval helemaal goed gaat. Wil je het wel graag zelf proberen? De consumentenbond geeft hier uitgebreide instructies om je op weg te helpen.

Access Points

Werkt het aanpassen van je modeminstellingen niet, of wordt jouw trage wifi door iets anders veroorzaakt? Geen paniek. Je hoeft echt geen honderden euro’s te gaan investeren in nieuwe routers en modems; koop in plaats daarvan een Access Point-apparaat. Een Access Point-apparaat heeft maar één doel; het uitzenden van jouw wifi-signaal op een extra plek in je woning. Heb je bijvoorbeeld minder goed bereik in je persoonlijke kantoor of slaapkamer, en maak je daar veel gebruik van het internet? Installeer er dan een Access Point-apparaat om de dikke wanden, andere signalen of de afstand te overbruggen. 

Uiteraard hebben deze apparaten, net als alles, hun eigen voor- en nadelen. Laten we beginnen met het slechte nieuws; ze moeten vaak verbonden worden aan je modem met een standaard internetkabel (UTP). Houd er dus rekening mee dat je - om lange afstanden te overbruggen - kabels zal moeten aanleggen. Een handige tip voor eigenaren van laminaatvloeren; als er genoeg ruimte tussen de vloer en de muur zit, kun je UTP-kabels goed onder plintjes verstoppen.

Het grote voordeel van een Access Point-apparaat is dat het doorgaans relatief simpele apparaten zijn, waardoor ze ook goed betaalbaar zijn. Reken op een uitgave van om en nabij de €45,- voor een standaard Access Point-apparaat. Ze zijn tevens overal verkrijgbaar, dus ga gerust eens langs bij je lokale Media Markt, of bekijk de online opties (zoals bij Coolblue).   

Wifi versterker

Een wifi versterker is een apparaat dat het wifi-signaal versterkt. De versterker pikt het signaal op van je router en zendt het signaal nog een keer uit. Stel je router hangt in je meterkast en op zolder heb je nauwelijks verbinding, dan plaats je de wifi versterker ergens tussen de meterkast en de zolder. Doordat de versterker het signaal van de router oppikt en naar boven stuurt, wordt de afstand tussen de zolder en de router kleiner. Meestal is het probleem van slechte wifi door middel van een wifi versterker opgelost.

Inernetprobleem opgelost?

Bij deze onze felicitaties! Als je de stappen hebt uitgevoerd, achten we de kans nu erg groot dat jij binnen de kortste keren weer optimaal gebruik maakt van de internetverbinding die je internet provider levert.

Op de hoogte blijven van al onze internet tips & tricks? Volg ons op Facebook.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking