100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Vertraagt KPN de uitrol van het glasvezelnetwerk?

Woensdag 23 oktober 2019 1 minuut en 54 seconden leestijd

Vertraagt KPN de uitrol van het glasvezelnetwerk?

De aanleg van glasvezelkabel in Nederland gaat helaas minder snel dan verwacht. KPN zorgt ervoor dat de aanleg, zeker in de steden, een stuk minder snel verloopt. Hoe zorgt KPN hiervoor en is het wel zo handig om concurrerende netwerkbedrijven te slim af te zijn?

In 2014 heeft KPN Reggefiber opgekocht, dit is de beheerder van de aanleg van glasvezelnetwerken in Nederland. Hierop volgde een grote uitrol van glasvezel. Maar nu verloopt deze uitrol dus minder snel dan verwacht door toedoen van KPN. De toezichthouder ziet niet dat KPN de wet overtreedt met de manier van concurreren, maar zegt wel dat dit een negatieve impact kan hebben op de uitrol van glasvezel.

Concurrentiestrijd

Volgens de toezichthouder probeert KPN met gerichte investeringen de concurrentie te vermijden. Een goed voorbeeld hiervan is de gemeente Breda. Aanbieder E-Fiber heeft zich teruggetrokken nadat KPN aankondigde glasvezel aan te leggen in twee wijken in het centrum. E-Fiber wilde in de hele gemeente glasvezel aanleggen. Ook de wijken waarbij de huizen verder uit elkaar liggen en wat dus duurder is voor de aanbieder. Toen KPN de twee ‘goedkopere’ wijken op ging pakken, was dit voor E-Fiber niet meer haalbaar. Het gevolg hiervan is dat slechts een deel van de gemeente van glasvezel wordt voorzien. Met als effect de concurrentiestrijd waardoor de aanleg in de buitengebieden sneller verloopt dan in de steden.

Regels opleggen

Op dit moment zijn er geen regelgevingen die dit soort zaken kunnen voorkomen. Gemeenten kunnen maar beperkt regels opleggen aan bedrijven die glasvezel willen aanleggen. Ook is het aanleggen van glasvezel erg duur en duurt het lang om die investering terug te verdienen. Het is daarom al helemaal niet rendabel om twee glasvezelnetwerken naast elkaar te leggen.

Om toch meer te kunnen bereiken stelt de toezichthouder een aantal maatregelen voor om een snellere uitrol mogelijk te maken. Ten eerste zouden gemeenten, bedrijven de mogelijkheid moeten geven om bescherming te bieden aan het eerste bedrijf dat wil aanleggen. Daarnaast willen ze ‘co-investeren’ stimuleren. De twee concurrenten maken dan afspraken over de aanleg van een gezamenlijk netwerk in de gemeente.

KPN herkent zich niet in het beeld dat geschetst wordt en kondigt aan dat het bedrijf hierover in gesprek zal gaan met de toezichthouder. KPN heeft op dit moment in zestig gebieden glasvezel en slechts in een klein aantal daarvan andere aanbieders. In de meeste gevallen zijn hier afspraken over gemaakt.

Ligt er bij jou al glasvezel? Doe de postcodecheck en zie of er glasvezel internet op jouw adres beschikbaar is.