• 100% onafhankelijk 100% onafhankelijk
  • 100% Gratis 100% Gratis
  • Gratis helpdesk!
    Gratis helpdesk!
    Bel 088 3232 032

Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig?

Vrijdag 29 november 2019 2 minuten en 32 seconden leestijd
Laatste update: Vrijdag 15 mei 2020

Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig?

Vraag jij je ook wel eens af welke internetsnelheid je nu echt nodig hebt? Ik vertel je daar graag meer over.

Up- en downloadsnelheid

Als eerste vertel ik je meer over de downloadsnelheid. Deze wordt uitgedrukt in Mbit/s. Dit zijn het aantal megabits per seconde. Je ziet aan de downloadsnelheid hoe snel je bestanden vanaf het internet binnen kunt halen. Het gaat om de snelheid waarmee je bijvoorbeeld een internetpagina opent of een filmpje bekijkt op YouTube. Voor bijna alle internetgebruikers is de downloadsnelheid het belangrijkste.

Dan heb je nog de uploadsnelheid. Ook deze wordt uitgedrukt in Mbit/s. Uploaden is het via internet versturen van bestanden. Bijvoorbeeld het verzenden van een e-mail of het uploaden van een foto op Instagram of Facebook. Er wordt in de meeste gevallen meer gedownload dan geüpload. Vaak is de uploadsnelheid die providers je bieden lager dan de downloadsnelheid, behalve bij internet via glasvezel. Daar is de up- en downloadsnelheid gelijk.

Tot 12 Mbit/s

Met deze internetsnelheid kun je gebruik maken van alleen internet, je kunt dan het beste televisie kijken via de kabel, digitenne of schotel. Deze snelheid is niet stabiel genoeg om gebruik te maken van Interactieve TV.

Tot 20 Mbit/s

Met 20 Mbit/s kun je al wat meer. Deze internetsnelheid is voldoende voor 1 televisie, 1 laptop of computer en 2 mobiele telefoons. Het is een geschikte snelheid wanneer je alleen gebruik maakt van het internet en/of niet meer dan 2 tot 3 apparaten tegelijkertijd gebruikt in huis.

40 tot 50 Mbit/s

Deze internetsnelheid is prima voor een gemiddeld gezin. Het gebruik van 2 televisies, 2 laptops of computers en 2 mobiele telefoons tegelijk is geen probleem. Wanneer je 3 televisies en laptops of computers tegelijkertijd wilt gebruik raad ik je aan te kiezen voor 50 Mbit’s.

80 tot 100 Mbit/s

Bestaat je huishouden uit 5 of meer personen? Of duurt het downloaden je toch wat te lang? Dan is dit een geschikte internetsnelheid voor jou. Tip! Kies ook voor deze snelheid als je thuis kinderen hebt die ruzie maken over het internet.

Tot 200 Mbit/s

Woon je in een studentenhuis of deel je je internetverbinding? Dan kan een internetsnelheid tot 200 Mbit/s geschikt zijn voor jou. Houd er wel rekening mee dat je vaak maar 50% van de internetsnelheid daadwerkelijk kunt gebruiken terwijl je daar wel voor betaald.

500 Mbit/s tot 1 Gbit

Supersnel internet, maar in de praktijk zul je het niet snel gebruiken. Bij 1Gbit is het zelfs zo dat je computer vaak niet eens de capaciteit heeft om de data bij te schrijven en je geen hogere internetsnelheid dan 500 Mbit/s behaalt.

Naast de verschillende snelheden is het ook belangrijk dat je weet wat er leverbaar is op jouw adres. Het kan per adres verschillen welke mogelijkheden je hebt. Zo kan je een pakket hebben van 100Mb maar een ontvangst hebben van 12Mb. Je ontvangt dan nooit meer dan 12Mb. Check dit dus goed!

Je kan dit gemakkelijk en snel checken met de postcodecheck. Hierin zie je precies welke mogelijkheden je hebt en met welke snelheid.

 

Postcode
Huisnummer
Toevoeging
 

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.