100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is Mbps en hoeveel Mbit/s past bij jou?

Dinsdag 15 oktober 2019 2 minuten en 8 seconden leestijd
Laatste update: Vrijdag 15 mei 2020

Wat is Mbps en hoeveel Mbit/s past bij jou?

Iedereen wil natuurlijk snel internet. Maar hoe snel is je internet nou echt? Vaak worden internetsnelheden uitgedrukt in Mbps. Wat is Mbps en wanneer heb je het over Mb?

Wat is Mbps?

Mbps staat voor megabit per seconde. Het geeft de maximale snelheid aan voor het downloaden (ontvangen) en uploaden (versturen) van bestanden. De downloadsnelheid geeft aan hoe snel je bestanden binnen kan halen maar ook hoe snel je een internetpagina opent of een serie kijkt via Netflix. Uploadsnelheid is belangrijk bij het versturen van een mail maar bijvoorbeeld ook het plaatsen van berichten op Facebook of Instagram.

Wanneer is Mbps een Mb?

Een term die misschien wel het meest wordt verward met Mbps, is Mb. Mb is een megabyte. Deze term wordt het meest gebruikt om de grootte van bestanden aan te geven. Denk aan bijvoorbeeld foto’s en video’s. Er zit ook een verschil in het noteren van een hoofd- en kleine letter. Zo staat Mb voor megabit en MB voor megabyte.

Het grote verschil in deze twee eenheden is de factor 8:

1 megabyte = 8 megabit

Als je wil weten hoeveel MB’s je per seconde kunt downloaden kan je dus de Mbps door 8 delen. Wanneer je een ADSL-internetabonnement hebt van 20 Mbps dan houdt dit in dat je 20:8 = 2,5 MBps kunt downloaden.

Wat is een goede internetsnelheid?

Weinig mensen weten precies wat voor internetsnelheid ze nodig hebben. Dit hangt af van hoeveel personen je internet gebruiken en hoe intensief het gebruikt wordt. Nu is dit natuurlijk nog steeds moeilijk om in te schatten daarom hebben wij een aantal veel voorkomende situaties.

Internetter 1

Je woont alleen. Je hebt een smartphone, een tablet en een smartphone. Het meeste wat je via internet doet is het versturen van af en toe een mail, je zoekt een wat op via Google, plaatst is wat op Facebook en luistert muziek via Youtube. Herken jij jezelf in deze internetter? Dan is een internetsnelheid van 12 Mbit/s voldoende.

Internetter 2

Je kijkt films, series, download muziek en speelt ook online games. Dit doe je allemaal op jouw laptop of computer, tablet en smartphone. Herkenbaar? Dan kies je al snel voor een abonnement met een internetsnelheid van 20 tot 25 Mbit/s of meer.

Internetter 3

In jouw huis maken meer mensen gebruik van het internet. Er zijn meerdere laptops, tablets en telefoons. Jullie gebruiken Google, Facebook en Netflix intensief en er wordt gegamed. Is dit jouw internetsituatie? Dan heb je zeker minimaal 50Mbit/s of meer nodig.

Wil je weten wanneer je 100Mbit/s of misschien zelfs meer nog hebt? Je leest het in het volgende kennisbankbericht.

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.